Sekken kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 62°39′38,110″N 7°22′55,654″Ø

Sekken kirke
Sekken kirke vest.jpg
Område Molde
Bispedømme Møre
ProstiMolde domprosti
FellesrådMolde
SognSekken
Byggeår 1908
KirkegårdJa
Arkitektur
Arkitekt Ole Havnæs og Knut Flåthe
ByggematerialeTre
TårnI sørvest
KorRett avsluttet
Kirkerommet
Plasser130
DiverseOrgel fra Vestre orgelfabrikk
Beliggenhet

Sekken kirke
62°39′38″N 7°22′56″E

Sekken kirke (tidligere Sekken kapell) er en langkirke i tre helt øst på øya Sekken i Molde kommune, Møre og Romsdal. Den er soknekirke for Sekken sokn, Molde domprosti i Møre bispedømme.

Kirken ble bygget 1908, og er i sveitserstil. Den har 130 sitteplasser.[1] Arkitektene var Ole Havnæs fra Ålesund og Knut Flåthe.

Det var herredstyret i gamle Veøy herred som enstemmig vedtok den 4. januar 1902 at «Herredstyret anbefaler på det beste Sækkens Invaaneres Andragende om Opførelse af Kapell på Sækken med tillagt Gravplads.» Etter en kongelig resolusjon ble det gitt klarsignal til bygging av kapellet på garden Sekkenes. Sekken kapell ble vigslet 28. oktober 1908. Dette var ett år etter at Veøy herred fikk de tre kirkene: Veøy kirke, Holm kirke og Rødven kapell.

Kirkeklokka stammer fra Gamle Veøy kirke, på Veøya, på den andre sida av Sekkensundet. Den ble solgt på auksjon etter at kirka på Veøya ble lagt ned som soknekirke. Innbyggerne på Sekken sikret seg klokka på auksjonen. I 1987, fikk kapellet nytt orgel, bygget av Vestre orgelfabrikk.

I forkant av 100-årsminnet ble kirken pusset opp, blant annet med utvendig maling. Arbeidet ble gjort på dugnad. Jubileet ble markert med en jubileumsfest 26. oktober 2009. Blant flere deltok biskop Ingeborg Midttømme sammen med sokneprestene Magne Furuset og Tormod Remøy. Etter festgudstjenesten fortsatte jubileumsfesten på Sekken skole, hvor Sekken skolekorps deltok.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kirkesøk

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]