Hopp til innhold

Windows XP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Windows XP
Utvikler(e)Microsoft
Utgitt24. august 2001[1]
Nyeste versjon5.1.2600.5687 (stabil versjon; 21. april 2008)[2][3][4]
PlattformIA-32, x86_64
Bygger påWindows 2000
SkrivebordsmiljøLuna
LisensShareware, kommersiell programvare, volumlisensiering, Microsoft Software Assurance
ForgjengerWindows Me, Windows 2000
EfterfølgerWindows Vista

Windows XP (kodenavn Whistler, også kjent som Windows NT 5.1 (noen utgaver også NT 5.2)) er et operativsystem fra Microsoft, produsert for bruk på personlige datamaskiner (PC-er), inkludert hjemme- og bedriftsmaskiner, bærbare datamaskiner, og mediasentre. Den ble lansert i august 2001, og var den mest populære versjonen av Windows, basert på installerte brukerbase. De to bokstavene, henholdsvis «X» og «P», kommer fra, og er en forkortelse for det engelske ordet experience.

Windows XP er etterfølgeren til både Windows 2000 og Windows ME, og er det første forbruker-orientert operativsystemet produsert av Microsoft for å være bygget på Windows NT-kjernen og arkitektur. Windows XP ble lansert for detaljsalg den 25. oktober 2001. Det ble etterfulgt av Windows Vista som kom ut i januar 2007. Direktesalget og butikksalget av Windows XP opphørte så 30. juni 2008, før alt salg stoppet 31. januar 2009.

Mottagelse av Windows XP var generelt positivt, for folk flest var operativsystemet lettere å bruke enn tidligere versjoner av Windows. Windows XP inkluderte også bedre støtte for maskinvare og multimedia.[5] Selv om det var noen bekymringer overfor Microsofts nye lisensmodel og produktaktivering for Windows XP, ble det solgt over 400 millioner kopier av Windows XP.[6]

Brukergrensesnittet

[rediger | rediger kilde]

Windows XP har et nytt brukergrensesnitt sammenlignet med tidligere versjoner av Windows. Som et følge av dette bruker Windows XP mer ressurser for å kjøre. Det er mulig å bytte tilbake til det gamle brukergrensesnittet og dermed minske bruken av ressurser. Fra Windows XP har Windows fått nytt flagg-logo.

Windows XP-stil

[rediger | rediger kilde]

Windows XP har støtte for visuelle stiler med forskjellige fargeskjemaer. Det vanligste har rød Lukk-knapp, grønn Start-knapp og resten er blått. Dette er den stilen som følger med Windows XP. Den inneholder også fargeskjemaene sølv og olivengrønn. Disse har likheter med det blå, men har grått eller grønt i stedet for blått. Windows XP kan også bruke brukergrensesnittet til Windows 95/NT 4/98/ME/2000 som den enkelte bruker selv kan velge farger på, i motsetning til XP-stilen som kun har bestemte farger. De visuelle stilene for Windows XP er bygget opp av punktgrafikk-filer, noe som gjør at de bruker mer ressurser enn den klassiske stilen som ikke bruker bildefiler. Senere slapp Microsoft en stil ved navn «Energy Blue» for Windows XP Tablet PC Edition og Windows Media Center Edition 2005. Den har også gått under navn som "Royale", "Media Center Style" osv. En Beta-versjon av Media Center 2005 inkluderte også en skjult stil kalt «Royale Noir». Dette var en svart utgave av Royale-stilen. Den lakk ut på Internett og ble antakelig til Zune-stilen som Microsoft slapp senere. Zune har blant annet oransje startknapp i stedet for svart/grønn. Microsoft har egentlig ikke tillatt bruk av visuelle stiler som er usignerte. Med dette kom diverse programmer som fjerner sperren og dermed gir brukeren med frihet til å velge. I dag finnes det en mengde hjemmelagede stiler på nettet. Det er mulig å lage selv, enten ved hjelp av programmer spesiallaget for slikt, eller med gratisprogrammet Resource Hacker som kan lese en programfils ressursdel. De visuelle stilene har også en slik ressursdel, men det er en god del arbeid med denne metoden.

 • Windows XP Home
 • Windows XP Professional – Inkludert blant annet IIS for å kunne sette opp maskinen som nettserver
 • Windows XP Starter – For bruk i utviklingsland
 • Windows XP Media Center – For spesielle multimedia-PC-er, også kalt stue-PC-er
 • Windows XP Tablet PC – For håndholdte maskiner
 • Windows XP Embedded – For bruk i forbrukerelektronikk. For eksempel minibanker, billettautomater, elektroniske informasjonstavler og lignende
 • Windows XP Professional x64 – For bruk med 64-bits prosessorerer, inkluderer støtte for mye mer minne enn 32-bitsutgavene
 • Windows XP Home N – Har ikke Windows Media Player installert
 • Windows XP Professional N – Har ikke Windows Media Player installert

Stabilitet

[rediger | rediger kilde]

Ettersom Windows XP ble bygget på samme NT-kjerne som foregående operativsystem, Windows 2000, opplevde windowsbrukerne et system med mye bedre stabilitet. I motsetning til ofte hyppige «krasj» og «Blåskjermer» i for eksempel Windows 98. Windows XP derimot kjører som regel like stabilt selv om et program har kollapset. Det hender likevel at et ikke-svarende program bruker mye ressurser og gjør Windows midlertidig tregere.

Produktaktivering

[rediger | rediger kilde]

For mange brukere ble Windows XP deres første opplevelse med produktaktivering. Produktaktiveringen ble innført for å vanskeliggjøre/forhindre piratkopiering. Noen kan få problemer med å aktivere Windows XP.

Informasjonen som blir overført til Microsoft er disse verdiene:

 • Landet Windows har blitt installert i
 • Serienummer brukt til å installere Windows XP
 • Skjermadapter-navn
 • SCSI-adapter-navn
 • IDE-adapter-navn
 • Nettverksadapterens MAC-adresse
 • RAM-mengde (for eksempel 64MB, 128MB)
 • Prosessortype
 • Prosessorens serienummer
 • Harddisktype
 • Harddiskens serienummer
 • CD-ROM/CD-RW/DVD-ROM/DVD-RW-identifikasjon

Oppdateringspakker

[rediger | rediger kilde]

Microsoft slapp med jevne mellomrom ut såkalte Service Packs (servicepakker) og mindre oppdateringsfiler som inneholder feilrettinger og/eller mindre forbedringer til Windows XP. I motsetning til for eksempel linuxdistroer som kommer i oppgraderte versjoner med jevne mellomrom, holder Microsoft kundene sine oppdatert i tiden uten at man med jevne mellomrom må bytte ut operativsystemet med en nyere versjon. En servicepakke inkluderer alle mindre eller større oppdateringer siden forrige pakke. En servicepakke for Windows er ganske lik en Mac OS X-oppdatering fra for eksempel 10.4.0 til 10.4.1, forskjellen er at Mac OS X-oppdateringene kommer oftere.

All støtte og sikkerhetsoppdateringer av Windows XP opphørte 8. april 2014.[7]

Service Pack 1 (SP1)

[rediger | rediger kilde]

Service Pack 1 ble gitt ut 9. september 2002. De viktigste endringene i Service Pack 1 var at USB 2.0 ble støttet, man kunne fjerne innebygde applikasjoner og at Serial-ATA ble støttet uten spesielle drivere.

Service Pack 2 (SP2)

[rediger | rediger kilde]

Service Pack 2 ble gitt ut etter flere forsinkelser og den konsentrerer seg om sikkerhet. Den la sikkerhetsenter til i kontrollpanelet. Den gir også bedre støtte for Bluetooth og Wi-Fi. Service Pack 2 inneholder også et system som verifiserer serienummeret brukt til å installere Windows XP. De fleste nyeste programmene og oppdateringene til XP gjelder nå kun for Service Pack 2.

Service Pack 3 (SP3)

[rediger | rediger kilde]

Service Pack 3 inneholder alle oppdateringene som Microsoft har produsert etter at SP2 ble gitt ut.

Service Pack 3 har forbedret sikkerhet for Administrator og Service policy-oppføringer. Microsoft Cryptographic Module, noe som finnes i Windows Vista. Bedre oppdagelse av Black Hole-rutere. CredSSP Security Service Provider, dette er som vanlig i Service Pack 3 slått av. Støtte for WPA2. Network Access Protection eller NAP som Windows Server 2008 har.

Hvis man hadde oppdatert fra Internet Explorer 6 til Internet Explorer 7 eller 8 før installasjonen av Service Pack 3, kan man ikke nedgradere til Internet Explorer 6 igjen. Også hvis man installerer Service Pack 3 og etterpå Internet Explorer 7 eller 8, kan man ikke avinstallere Service Pack 3.

Slutten på XP

[rediger | rediger kilde]

12 år etter lanseringen, ble det kjent at Microsoft slutter med sikkerhetsoppdateringer av Windows XP. Støtte for Windows XP sluttet 8.april 2014, Det betyr at Microsoft ikke vil lenger Microsoft gi ut flere sikkerhetsoppdateringer for XP, som betyr slutten for XP når det gjelder oppdateringer.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «An Inside Look at the Months-long Process of Getting Windows XP Ready for Release to Manufacturing» (engelsk). 24. august 2001. Besøkt 5. februar 2018. 
 2. ^ «Windows XP Service Pack 3 Now Available on Windows Update» (engelsk). 6. mai 2008. Besøkt 5. februar 2018. 
 3. ^ «Windows XP Service Pack 3 RTM / RTW» (engelsk). 29. april 2008. Besøkt 5. februar 2018. 
 4. ^ «Breaking News: A big day for updates!» (engelsk). 21. april 2008. Besøkt 5. februar 2018. 
 5. ^ Matt Lake (3. september 2001). «Windows XP». Arkivert fra originalen 19. november 2001. 
 6. ^ Désiré Athow (6. april 2014). «Windows XP end-of-life: Thanks for all the fish!». 
 7. ^ «Windows lifecycle fact sheet - Windows Help». Besøkt 8. august 2015. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]