Reverse engineering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Reverse engineering («omvendt konstruksjon» eller «omvendt ingeniørkunst») er en arbeidsteknikk hvor man tar utgangspunkt i et ferdig produkt, plukker dette fra hverandre og analyserer det, og ut fra dette utarbeider detaljerte tegninger og spesifikasjoner på hvordan produktet fungerer. Ordet reflekterer at denne arbeidsmåten er omvendt i forhold til hvordan en ingeniør vanligvis arbeider.

Hensikten med reverse engineering er å skaffe seg kunnskaper om produktene til for eksempel en forretningskonkurrent eller en fremmed stat, og nyttiggjøre seg disse kunnskapene ved å kopiere løsninger til egne produkter. En bilfabrikant kan for eksempel ta fra hverandre en konkurrents bil og analysere og kopiere komponenter til sitt eget formål.

Gjennom tidene har det forekommet mange slike tilfeller, for eksempel da Sovjetunionen etter andre verdenskrig «kopierte» det amerikanske bombeflyet B-29 Superfortress til sitt eget Tupolev TU-4, eller Compaqs reverse engineering av IBM's ROM-BIOS på 1980-tallet, som muliggjorde framstilling av kompatible PC-er fra andre produsenter.