Hopp til innhold

Age of Empires

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Age of Empires
PlattformMicrosoft Windows
SjangerSanntidsstrategispill
ModusSamarbeid
Nettstedwww.ageofempires.com

Age of Empires (norsk: «Imperienes tidsalder») er en videospillserie av sanntidsstrategispill, utviklet av Ensemble Studios og utgitt og distribuert av Microsoft Game Studios. Det første spillet, Age of Empires, ble utgitt i 1997, og deretter er totalt syv titler utgitt, hvorav tre er hovedspill og fire er spillutvidelser.

Salg[rediger | rediger kilde]

Age of Empires-spillene har generelt solgt bra verden over, og i flere år toppet spillene salgslistene med 3 millioner enheter innen år 2000. En del av oppfølgerne solgte dog mindre bra, som The Rise of Rome, som kun solgte en millioner enheter fra utgivelsen i 1998 til 2000.[1]

Age of Empires og Rise of Rome[rediger | rediger kilde]

Age of Empires ble utgitt først i 1997, og var et av de første spillene i denne sjangeren hvor handlingen er «historisk korrekt». Handlingen strekker seg over 10 000 år, og spilleren må styre utviklingen til små steinalderstammer i deres utvikling og avansering gjennom aldrer.

Spillet starter i steinalderen og utvikler seg kronologisk fram til jernalderen. I spillet kan man velge mellom 12 forskjellige sivilisasjoner med forskjellige unike egenskaper. Tilleggspakken Age of Empires: The Rise of Rome ble utgitt i 1998 øker antallet sivilisasjoner til 16.

Age of Empires II: The Age of Kings, The Conquerors, The Forgotten, The African Kingdoms og Rise of the Rajas[rediger | rediger kilde]

Denne versjonen av spillet ble gitt ut i 1999 og introduserte flere oppdateringer til Age of Empires, sånn som for eksempel porter i steinmurer og Stein, saks, papir-metoden for krigføring. Spillet strekker seg fra middelalderen til tidlig renessanse. Age of Empires II har 13 sivilisasjoner, med tilleggspakken blir det 18. The Conquerors inneholder / omhandler også spanjolenes erobring av Mellom-Amerika, Hunernes invasjon av Europa og flere andre klassiske slag.

Spillet bruker den samme spillmotoren som Age of Empires, men denne er kraftigere og tillater mer avanserte og detaljerte enheter samt flere varierte innstillinger. Spillet ble også lansert på PlayStation 2 og Nintendo DS-plattformene.

Age of Empires II HD og definitive edition[rediger | rediger kilde]

Age of Empires II HD var en forbedret utgave av spillet sluppet i 2013.

I 2019 lanseres en enda mer forbedret versjon av spillet.

Age of Empires III, The War Chiefs og The Asian Dynasties[rediger | rediger kilde]

Age of Empires III ble utgitt 18. oktober 2005 i Amerika, og er den tredje tittelen i serien; spillet dekker den europeiske koloniseringen av Amerika, fra Columbus' første oppdagelser fra omkring 1500 og opp til den industrielle revolusjons begynnelse i 1850. Enspillerskampanjen følger tre generasjoner av den «svarte familie» med en fiktiv historie, men omhandler også historiske hendelser. Det er åtte europeiske sivilisasjoner og enda tolv «ikke-spillbare» sivilisasjoner som man kun kan spille på lag med. Det er det første spillet i serien, og det andre fra Ensemble Studios som har en 3D-grafikkmotor. Age of Empires III er det første spillet i serien som bruker Havocs «fysikksimuleringsmotor» (Se middleware). Den første tilleggspakken ble utgitt høsten 2006 og er kalt The War Chiefs («Krigshøvdingene»). Denne omfatter 3 spillbare sivilisasjoner, alle amerikanske urfolk fra Nord-Amerika.

The Asian Dynasties er ytterligere en utvidelsespakke til Age of Empires 3 og kom ut i 2007. Med denne fikk brukerne muligheten til å spille med 3 nye sivilisasjoner: India, Kina og Japan. En ny vri er at hvis man skal gå opp i tidsalder må man bygge underverker. Hvert underverk gir spesielle bonuser til de spillerne som bygger dem. Dette spillet er delt inn i 3 kapitler: I det første kapittelet er du Japan hvor det er borgerkrig, det andre kapittelet er du Kina der det blant annet er interessante teorier om at Kina kom til Amerika først og i det tredje og siste kapitlet følger man et opprør mot den harde kolonimakten Storbritannia.

Age of Empires IV og V[rediger | rediger kilde]

De som kjøpte samlerutgaven av Age of Empires III fikk med en kunstbok med stiv bokrygg. I denne er den siste siden verdt å merke seg da denne viser kunst i kolonner fra alle spillene i serien sammen med dets romertall. De to siste bildene er merket IV og V, altså de foreslår fremtidige utgivelser i Age of Empires-serien.

Age of Empires IV vil mest sannsynlig foregå i det 20. århundre, muligens inn i det 21. Handlingen i Age of Empires V ser ut til å foregå «i fremtiden»

Age of Mythology og The Titans[rediger | rediger kilde]

Spillet ble utgitt i 2002, og er ikke formelt en del av Age of Empires-serien, og kan bli sett på som en «avlegger» av serien. Dette er på en måte bekreftet ved at Age of Empires III er kalt akkurat dette og ikke Age of Empires IV. Allikevel, ettersom at det har blitt utviklet av det samme studioet og produsent som Age of Empires-serien (Ensemble Studios og Microsoft), har det blitt sett på som etterfølgeren av Age of Empires II. Ulikt fra sine forgjengere har Age of Mythology, som tittelen hinter til, lagt en del vekt på mytologiske elementer, noe som fører til at spillet har mindre fokus på «historisk korrekthet».

Tilleggspakken The Titans ble utgitt i 2003.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]