Hopp til innhold

Windows Media Player

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Windows Media Player
Utvikler(e)Microsoft
Utgitt 1991
Nyeste versjon12.0.9600.17031[1]
PlattformMicrosoft Windows
TypeMultimedieavspiller
LisensLisensavtale for sluttbrukere
Nettstedsupport.microsoft.com (en)
ForgjengerActiveMovie, CD Player, DVD Player
EtterfølgerMicrosoft Movies & TV, Microsoft Media Player, DVD Player

Windows Media Player er en medieavspiller som er laget av Microsoft og som er integrert i operativsystemet Microsoft Windows. Siste versjon av avspilleren, Windows Media Player 12, ble lansert 22. juli 2009 sammen med Windows 7, og er ikke tilgjengelig for tidligere Windows-utgaver.

Mediavspilleren er gratis og kjører på Windows, Windows Mobile og Mac OS og en rekke andre plattformer, selv om det bare er de to første av disse som spilleren fortsatt blir utviklet for.

Medieavspilling[rediger | rediger kilde]

Dette er programmets hovedfunksjon. Det kan spille av de vanligste proprietære lydformatene, deriblant Microsofts eget WMA-format, MP3-formatet og Microsofts gamle ukomprimerte format WAV. Windows Media Player må ha en ekstra kodek for å kunne spille ogg Vorbis og støtter ikke FLAC, som er de viktigste åpne lydformatene.

Programmet kan også spille av en rekke typer videofiler, og støtter kodeker for flere formater spilleren ikke støtter direkte. Det spiller ved standard installering blant annet av Microsofts WMV-filer, Microsofts ASF-filer, Microsofts AVI-filer og MPEG-filer. Windows Media Player støtter ingen åpne videoformater.

EU-kommisjonen bestemte at Microsoft måtte selge en versjon av Windows XP uten Windows Media Player, fordi Microsoft utnyttet markedsposisjonen sin ved å la sin Media Player være ukompatibel med åpne filformater. Fordi Windows Media Player er så utbredt, styrer den i høy grad hvilke formater som blir allment akseptert.

Media Player har ingen støtte for DVD eller Blu-ray, men får det hvis man installerer 3-parts programvare.

Mediebibliotek[rediger | rediger kilde]

Windows Media Player har et mediebibliotek hvor det holder lenker til alle dine lydfiler. Første gang man starter programmet søker det harddisken etter lyd- og videofiler, og legger det i mediebiblioteket. Dette kan man også gjøre senere om ønsket. Man kan sortere automatisk på flere måter i mediabiblioteket, blant annet etter artist, album eller sjanger.

Kopiere og brenne CD[rediger | rediger kilde]

Windows Media Player kan lage lydfiler av en lyd-CD. Lyden må kodes i WMA-formatet. Man kan også kopiere (brenne) CD-er med Windows Media Player, men bare i Track at once-modus, som fører til to sekunders pause mellom hvert spor. Windows Media Player støtter ikke Disc at once.

Radio[rediger | rediger kilde]

Windows Media Player kan «streame» nettradio fra radiostasjoner på nettet. Kvaliteten man får her avhenger av ens egen og radiostasjonens internettoppkobling. De fleste nettradiostasjoner sender i WMA-formatet (ofte med andre alternativer), ettersom Windows Media Player har blitt så vanlig.

Skall[rediger | rediger kilde]

Programmet har en integrert skallvelger, og man kan laste ned hundrevis av skall fra nettet. Et skall, mer vanlig kalt «skin», skifter utseendet til medieavspilleren.

Konkurrerende mediespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]