Windows CE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Windows CE
Utvikler(e)Microsoft
Utgitt1996
Nyeste versjon8.0 (Embedded Compact 2013) (stabil versjon; 13. juni 2013)[1]
Plattformx86-arkitektur, MIPS, ARM, SuperH, PowerPC
Skrevet iC
Avledede systemerWindows Mobile
LisensLisensavtale for sluttbrukere
Nettstedhttps://msdn.microsoft.com/embedded

Microsoft Windows CE (nå offisielt Windows Embedded Compact[2]) er et operativsystem fra Microsoft til bruk for innebygd operativsystem («embedded systems») og minimalistiske maskiner / mobile enheter. Windows CE er et helt eget operativsystem og kjerne, istedenfor en trimmet ned versjon av Windows tilpasset PCer. Det må ikke forveksles med Windows XP Embedded som er NT-basert. Microsoft lisenser Windows CE til originaldelsprodusenter og enhet-produsentene. Disse kan endre og lage sine egne brukergrensesnitt og erfaringer, mens Windows CE gir tekniske grunnlaget for å gjøre det.

Windows CE er støttet på Intel x86 og prosessorer kompatible til denne, samt MIPS, ARM, og Hitachi SuperH prosessorer.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Windows CE er optimalisert for maskinvare med lite minne (RAM) og kan derfor kjøre med så lite som en megabyte minne.[3] De maskinene som kjører Windows CE kan bli konfigurert til et lukket system, som ikke tillater utvidelser fra brukeren, f.eks. ved at operativsystemet lagres i ROM.

Microsoft har brukt Windows CE i Windows Phone og har tidligere bruk det i Windows Mobile.

En distinkt forskjell fra Microsoft sine andre Windows operativsystemer er at store deler av Windows CE gis ut som Kildekode, slik at enhetprodusenter kan justere operativsystemet til å fungere bedre med produktet sitt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Windows CE ble annonsert ved Comdex i 1996 og ble demonstrert av Bill Gates og John McGill. De fortalte at maskinvaren må oppfylle følgene krav for å bruke Windows CE:

  • SH3, MIPS 3000 eller MIPS 4000 prosessor
  • Minimum 4 MB ROM
  • Minimum 2 MB RAM med reserve batteri, f.eks. CR2023 litium batteri
  • Strøm fra to AA batterier
  • Et QWERTY tastatur med Ctrl, Alt og Shift taster
  • 480x240 LCD-skjerm

Skjermer til maskinvare på den tiden som brukte Windows CE hadde for det meste 480x240 som oppløsning, med få unntak som hadde 640x240. Det betydde at et vindu tok opp hele skjermen. Windows CE 1.0 hadde ikke en Startmeny som Windows 95 hadde heller, så navigering ble for det meste gjort ved å klikke eller dobbeltklikke på ikoner på skrivebordet.

Windows CE 2.0 ble godt mottatt. Microsoft hadde lært fra Windows CE 1.0 og la til en startmeny, identisk med den som var i Windows 95 og Windows NT 4.0. Støtte for fargeskjermer ble også lagt til, og dermed begynte produsenter å legge til fargeskjermer i sine produkter som brukte Windows CE. Windows CE 2.0 la også til støtte for flere prosessorer og flere prosessorarkitekturer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]