Windows 3.0

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Windows 3.0
Utvikler(e)Microsoft
Utgitt1988[1]
Nyeste versjon3.00a (stabil versjon; 20. oktober 1991)
LisensProprietær lisens
ForgjengerWindows 2.1, Windows 2.0
EfterfølgerWindows 3.1

Windows 3.0 er et grafisk brukergrensesnitt for PCer fra Microsoft som ble lansert 22. mai 1990. Det ble den første suksessfulle versjonen av Windows og en rival til Apple Macintosh og Commodore Amiga. Det var egentlig ikke et selvstendig operativsystem da det krevde Microsoft MS-DOS i bunnen. Windows 3.0 ble etterfulgt av Windows 3.1.[2]

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Windows 3.0 etterfulgte Windows 2.1x og var en betydelig nyutvikling av brukergrensesnittet og hadde dessuten betydelig tekniske forbedringer som gjorde bedre bruk av minnehåndteringen av Intels prosessorer 80286 og 80386. Programmer i tekstmodus utviklet for MS-DOS kunne bli kjørt innenfor et vindu under Windows (en egenskap som tidligere var tilgjengelig i begrenset grad for tidligere utgaver av Windows), noe som gjorde systemet anvendelig som et primitivt system for multitask (flerkjøring) av eldre programmer. Dette var i midlertidig av mindre nytte for markedet av private PC-er hvor hovedsakelig spill og andre underholdningsprogrammer fortsatt krevde rå tilgang til MS-DOS i fullskjerm.

Det tidligere filhåndteringssystem kalt MS-DOS Executive, som både var en måte å håndtere filer og starte programmer, ble erstattet av et ikonbasert Program Manager (hvor man kunne opprette ulike vinduer for ulike programmer) og eget program for å håndtere filer som het File Manager. Den gamle utgaven av MS-DOS Executive var dog ikke borte, men lå fortsatt ved som et alternativ. Control Panel, hvor det var tilgang til systemet som skjerm, printer, mus og lignende, var blitt formet på nytt etter det tilsvarende programmet i Mac OS. Det sentraliserte systeminnstillingene som blant annet en begrenset kontroll over fargeskjemaet for brukergrensesnittet.

Et antall enkle programmer var inkludert, som teksteditoren Notepad og tekstbehandlerprogrammet Write (begge arvet fra tidligere versjoner av Windows), et program for å innspille og lagre makroer (senere fjernet), et enkelt maleprogram Paintbrush (arvet, men betydelig forbedret), og en kalkulator (også arvet). Det tidligere spillet Reversi ble utvidet med kabalspillet Solitaire.

Både ikonene og grafikken var omformet for å dra fordel av skjermens VGA bestående av et fargeskjema på 16 farger. Tidligere versjoner støttet kun 8 farger. Windows 3.0 tillot også at det ble benyttet et videokort på hele 256 farger hvor tidligere versjoner kunne utvides til kun 16 farger.

Windows 3.0 omfattet et beskyttet/forbedret modus som gjorde det mulig for Windows-programmer å bruke mer minne på en langt mer smertefri måte enn deres tilsvarende programmer i MS-DOS kunne. Det kan kjøre i enhver av modusene Real, Standard eller 386 Enhanced, og er kompatibel med enhver Intel prosessor fra 8086/8088 og opp til 80286 og 80386. Windows 3.0 forsøkte også å oppdage automatisk hvilken modus å kjøre i, skjønt det kunne bli tvunget til å kjøre i en spesifikk modus ved oppstart ved å sette inn følgende brytere ved oppstart: /r (real modus), /s («standard» 286 protected modus) og /3 (386 enhanced beskyttet modus). På grunn av denne bakover-kompatibiliteten av hele systemet kunne Windows 3.0-programmer bli kompilert for 16-bits modus, men da uten å dra nytte av de fulle 32-bit-egenskapene til Intel 80386-prosessorer.[3]

En såkalt multimedia-versjon av denne versjonen, kalt for Windows 3.0 with Multimedia Extensions 1.0, ble utgitt senere i 1991. Den var pakket sammen med et multimedia-oppgraderingspakke bestående av en CD-ROM-enhet og lydkort som Creative Labs Sound Blaster Pro. Denne versjonen for en forløper til multimedia-egenskapene i Windows 3.1 og senere versjoner, og var en del av Microsofts spesifikasjoner for en multimedia-PC.

Windows 3. 0 var den siste utgaven av Windows som hevdet 100 prosent kompatibilitet med eldre Windows-programmer.[4] Det var dog kun for Windows kjørt real modus.

Minnemoduser[rediger | rediger kilde]

Windows 3.0 kunne bruke tre forskjellige minnemoduser.

  • Reell modus – For bruk med eldre datamaskiner
  • Standard mode – For bruk med 286 prosessorer
  • 386 Enhanced mode – For bruk med 386 prosessorer

Markedsføring[rediger | rediger kilde]

Denne versjonen av Windows var den første som kunne være ferdiginstallert på PC-er. I USA hadde Zenith Data Systems tidligere sendt ut alle sine datamaskiner med Windows 1.0 eller senere 2.x på disketter, men forpliktet seg tidlig i utviklingen av Windows 3.0 for å sende det ut ferdiginstallert.

Windows 3.0 var ikke tilgjengelig i å såkalt kjørbar versjon, run-time, hvilket var tilfelle med dens forgjengere. Grunnet begrenset bruk av Windows i seg selv ble en del programvare, eksempelvis skriveprogrammet Ami Pro, sendt ut med en kjørbar utgave av Windows som da bare kunne ha det ene programmet. Dette systemet ble ikke lenger støttet etter 31. desember 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata