WordPerfect

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
WordPerfect
Skaper Brigham Young University
Satellite Software International (SSI)
Utvikler Corel
Utgitt 1979; 38 år siden (1979)
Nyeste versjon X7 / 8. april 2014; 3 år siden (2014-04-08)
Plattform Wintel, PCjr, Apple II, DEC VAX, Macintosh, NeXT, Atari ST, Amiga, Data General
Type Tekstbehandling
Lisens Proprietær lisens
Nettsted www.wordperfect.com

WordPerfect (original skrivemåte Word Perfect) er et tekstbehandlingsprogram. På høyden, sent i 1980-årene og tidlig i 1990-årene, var WordPerfect det klart mest utbredt tekstbehandlingsprogrammet, men ble senere forbigått av Microsoft Word. Selv om DOS- og Windows-versjonene er de best kjente, har programmet blitt utviklet for en rekke datamaskiner og operativsystemer, blant annet Mac OS, Linux, Unix, VMS, Data General, System/370, AmigaOS, Atari ST, OS/2 og NeXTSTEP.

WordPerfect for DOS[rediger | rediger kilde]

WordPerfect ble opprinnelig utviklet av amerikanerne Bruce Bastian og Alan Ashton, som grunnla selskapet Satellite Software International i Orem i Utah. Senere endret selskapet navn WordPerfect Corporation. Tekstbehandlingsprogrammet ble for alvor populært da man lanserte WordPerfect 4.2 i 1986.

I 1989 lanserte WordPerfect Corporation programmets mest solgte versjon, WordPerfect 5.1 for DOS. Nytt i denne versjonen var blant annet rullegardinmenyer og støtte for tabeller med regnearklignende funksjoner.

WordPerfect brukte nesten alle mulige tastekombinasjoner med Ctrl-, Alt- og Skift-tastene.

WordPerfect for Windows[rediger | rediger kilde]

WordPerfect var sent ute med en Windows-versjon. Sent i 1991 ble WordPerfect 5.1 for Windows lansert, på et tidspunkt da Microsoft Word for Windows versjon 2 var kommet.

Windows-versjonen av WordPerfect fikk en kjølig mottakelse i markedet, og WordPerfect greide aldri å gjenvinne posisjonen som markedsleder.

WordPerfect ble solgt til Novell i juni 1994, og deretter til Corel i januar 1996.

Filformat[rediger | rediger kilde]

.WPD (WordPerfect Dokument) filer har proprietær format, som med kodene sine ligner XML meget. Først er et prefiks som inneholder global data og det for OLE, osv. – slikt som innlemmede grafiske bokser, o.l. Resten er selve dokumentformatet. Programmet har et vindu som kan åpnes for å se og redigere teksten og disse kodene direkte ved å dobbeltklikke på disse siste, som gjør det meget lettere å redigere og kontrollere dokumentformatet på detaljert vis, enn Word. Det kan også eksportere Adobe .pdf-filer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]