WordPerfect

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
WordPerfect
Utvikler(e)Corel
Nyeste versjon2021 (mai 2021)[1]
OperativsystemWindows 7
Nettstedwww.wordperfect.com (en) (2018)

WordPerfect (opprinnelig skrivemåte Word Perfect) er et tekstbehandlingsprogram, som på høyden, sent i 1980-årene og tidlig i 1990-årene, var det klart mest utbredte tekstbehandlingsprogrammet på PC-er, men ble så forbigått av Microsoft Word. Selv om DOS- og Windows-versjonene er de best kjente, har programmet blitt utviklet for en rekke datamaskiner og operativsystemer, blant annet Mac OS, Linux, Unix, VMS, Data General, System/370, AmigaOS, Atari ST, OS/2 og NeXTSTEP.

WordPerfect for DOS[rediger | rediger kilde]

WordPerfect ble opprinnelig utviklet av amerikanerne Bruce Bastian og Alan Ashton, som grunnla selskapet Satellite Software International i Orem i Utah. Senere endret selskapet navn til WordPerfect Corporation. Tekstbehandlingsprogrammet ble for alvor populært da man lanserte WordPerfect 4.2 i 1986.

I 1989 lanserte WordPerfect Corporation programmets mest solgte versjon, WordPerfect 5.1 for DOS. Nytt i denne versjonen var blant annet rullegardinmenyer og støtte for tabeller med regnearklignende funksjoner.

WordPerfect brukte nesten alle mulige tastekombinasjoner med Ctrl-, Alt- og Skift-tastene.

WordPerfect for Windows[rediger | rediger kilde]

WordPerfect var sent ute med en Windows-versjon. Sent i 1991 ble WordPerfect 5.1 for Windows lansert, på et tidspunkt da Microsoft Word for Windows versjon 2 var kommet.

Windows-versjonen av WordPerfect fikk en kjølig mottakelse i markedet, og WordPerfect greide aldri å gjenvinne posisjonen som markedsleder.

WordPerfect ble solgt til Novell i juni 1994, og deretter til Corel i januar 1996.

Filformat[rediger | rediger kilde]

.WPD (WordPerfect Dokument) filer har proprietær format, som med kodene sine ligner XML meget. Først er et prefiks som inneholder global data og det for OLE, osv. – slikt som innlemmede grafiske bokser, o.l. Resten er selve dokumentformatet. Programmet har et vindu som kan åpnes for å se og redigere teksten og disse kodene direkte ved å dobbeltklikke på disse siste, som gjør det meget lettere å redigere og kontrollere dokumentformatet på detaljert vis, enn Word. Det kan også eksportere Adobe .pdf-filer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]