Hotmail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hotmail
Nettstedmail.live.com
Type nettstedWebmail
Eier(e)Microsoft
Utgitt avMicrosoft
Lansert1996

Hotmail (offisielt Microsoft Hotmail, tidligere Windows Live Hotmail og MSN Hotmail) er en gratis e-posttjeneste, tilgjengelig via en nettleser, eventuelt tidligere versjoner av Outlook Express og Microsoft Outlook eller tilsvarende. Konkurrenter inkludererer Gmail og Yahoo! Mail. Hotmail endret navn til Windows Live Hotmail, samtidig som en versjon av tjenesten ble lansert, 7. mai 2007. Tjenesten blir imidlertid stadig oftest omtalt kun under Hotmail-navnet. Microsoft lanserte 31. juli 2012 Outlook.com, en ny gratis e-posttjeneste som etter hvert skal ta over for Hotmail.[1] Denne tjenesten ble lansert bl.a. som en konsekvens av konkurransen fra Gmail. Den nye løsningen Microsoft skal ha bedre brukergrensesnitt enn Hotmail, og skal være tilpasset nettlesere både på PC og mobiltelefoner samt nettbrett. Tjenesten har, i motsetning til Hotmail, ingen displayannonser eller søkebokser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hotmail ble grunnlagt av Sabeer Bhatia og Jack Smith i 1995, og ble lansert den 4. juli 1996, USA nasjonaldag (uavhengighetsdag). Valget av dato skulle symbolisere uavhengighet fra internettleverandører. Jack Smith hadde den første idéen med å få tilgang til e-posten via internett uansett hvor man befinner seg i verden, rett og slett ved å komme forbi samarbeidene brannmurer som blokkerer vanlige e-posttjenester. Sabeer Bhatiav kom opp med en forretningsplan for e-posttjenesten, og prøvde alle mulige navn som sluttet med «-mail», og fant til slutt ut at Hotmail var det beste navnet fordi det hadde med bokstavene «HTML», som er et markeringsspråk brukt for å lage nettsider. Det var i begynnelsen skrevet HoTMaiL, og slik er det fortsatt skrevet i en del av URL-en i brukerens innboks når man er logget inn.

Fra begynnelsen av var Hotmail forsikret av det risikovillige kapitalfirmaet Draper Fisher Juvetson. Men i desember 1997 rapporterte Hotmail om 8,5 millioner brukere,[2] og senere samme måned ble Hotmail solgt til Microsoft for 400 millioner amerikanske dollar. Tjenesten ble deretter relansert under MSN-paraplyen med navnet MSN Hotmail.

I februar 1999 rapporterte Hotmail om mer enn 30 millioner aktive brukere.[3] Hotmail tjener e-postbrukere i mange land, støtter 17 språk og er fortsatt en av de største e-post-tilbudene. I juli 2006 hadde tjenesten 35,5 % av verdensmarkedet for e-post-tjenester (ifølge comScore Media Metrix data). I februar 2013 ble navnet endret til Outlook.com.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Microsoft varsler e-postrevolusjon». digi. 1. august 2012. Arkivert fra originalen 3. august 2012. Besøkt 6. august 2012. 
  2. ^ Hotmail rapporterer om 8,5 millioner medlemmer
  3. ^ «MSN Hotmail: From Zero to 30 Million Members in 30 Months». Microsoft. 8. februar 1999. Besøkt 6. august 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]