Amazonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over jorden omkring 1040 millioner år siden, hvor Rodinia dannes av restene av Columbia, medregnet Amazonia som den gang lå langt sør (nederst på kartet).

Amazonia er et tidligere kontinent som oppstod allerede for mer enn 2,5 milliarder år siden, og bestod i det vesentlige av Amasonasskjoldet som er et kraton som dekker de nåværende nordlige delene av Brasil. I nyere proterozoikum støtte Amazonia sammen med Laurasia og Baltika, som var restene av det forrige superkontinentet Columbia, og de dannet det som ble superkontinentet Rodinia – sammen med også Sao Francisco-skjoldet, Kongoskjoldet og Kalahariskjoldet. Rodinia-kontinentet lå hovedsakelig sør for ekvator, nedover mot sydpolen.

Under dannelsen av Rodinia da Amazonia- og Baltika-platene kolliderte, skjedde en fjellkjededannelse langs kollisjonssonen som skapte fjellkjeder i nordøstre Brasil, og tilsvarende skapte Det sveko-norvegiske grunnfjellet i dagens sørlige Norge og Sverige. De drøyt 1 milliard år gamle grunnfjellsområdene i Agder, Telemark og Sør-Sverige er resultatene av denne kollisjonen.

For mindre enn 1 mrd år siden (antakelig 850–630 millioner år) brakk Rodinia opp og dannet riftsoner som etter hvert utviklet seg til små havområder. Amazonia inngikk da etter hvert i Vest-Gondwana (koplet til Vest-Afrika-skjoldet), som for 580–570 millioner år siden støtte sammen med Øst-Gondwana og skapte superkontinentet Gondwana.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]