Apekatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Makak, en typisk apekatt

Apekatter er en fellesbetegnelse på søramerikanske og asiatiske og afrikanske aper. Apekatter er det de fleste forbinder med «aper» som begrep: De er trelevende dagdyr med lange haler, føtter som likner på hendene med motstilt tommel og framskutte kjeveparti med kraftige hjørnetenner.

Selv om aper ofte blir framstilt som i stand til å henge etter halen, er det bare noen aper som kan dette. De øvrige apene bruker halen som balansestang når de løper langs greinene. Med få unntak er apekatter trelevende, skjønt de bakkelevende bavianene også regnes med blant apekattene.

Systematisk består apekattene av to grupper: Østaper og vestaper. Apekatter utgjør derved ikke en monofyletisk gruppe, men er en evolusjonær grad av mer primitive høyere aper.[1] Menneskeapene oppsto fra en gruppe østaper på slutten av Oligocen.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Systematikken under er den som vanligvis brukes i vitenskapelig sammenheng:[2]

Menneskeaper er også en del av Catarrhini, men er ikke regnet som apekatter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dawkins, Richard (2004). The ancestor's tale : a pilgrimage to the dawn of evolution. Boston [u.a.]: Houghton Mifflin. ISBN 9780618005833. 
  2. ^ Ørmen, Torfinn (2010). Historien om oss : menneskets biologiske utvikling. Oslo: Humanist forl. ISBN 9788292622650.