Liste over land etter HDI (1990)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utdypende artikkel: Liste over land etter HDI

HDI (Human Development Index) er et mål på hvor godt visse sosiale og politiske sider ved enkeltland er utviklet. Frara 1990 er den blitt brukt i FNs årlige rapport Human Development Report. HDI angis på en skala fra 0 til 1, hvor 1 er best.

Høy utviklingsgrad[rediger | rediger kilde]

Land HDI
1 Japan Japan 0.996
2 Sverige Sverige 0.987
3 Sveits Sveits 0.986
4 Nederland Nederland 0.984
5 Canada Canada 0.983
6 Norge Norge 0.983
7 Australia Australia 0.978
8 Frankrike Frankrike 0.974
9 Danmark Danmark 0.971
10 Storbritannia Storbritannia 0.970
11 Finland Finland 0.967
12 Vest-Tyskland Vest-Tyskland 0.967
13 New Zealand New Zealand 0.966
14 Italia Italia 0.966
15 Belgia Belgia 0.966
16 Spania Spania 0.965
17 Irland Irland 0.961
18 Østerrike Østerrike 0.961
19 USA USA 0.961
20 Israel Israel 0.957
21 Øst-Tyskland Øst-Tyskland 0.953
22 Hellas Hellas 0.949
23 Hongkong Hongkong 0.936
24 Chile Chile 0.931
25 Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia 0.931
26 Sovjetunionen Sovjetunionen 0.918
27 Bulgaria Bulgaria 0.916
28 Costa Rica Costa Rica 0.916
29 Uruguay Uruguay 0.916
30 Ungarn Ungarn 0.915
31 Jugoslavia Jugoslavia 0.913
32 Argentina Argentina 0.910
33 Polen Polen 0.910
34 Sør-Korea Sør-Korea 0.903
35 Singapore Singapore 0.899
36 Portugal Portugal 0.899
37 Trinidad og Tobago Trinidad og Tobago 0.885
38 Panama Panama 0.883
39 Cuba Cuba 0.877
40 Mexico Mexico 0.876
41 Romania Romania 0.863
42 Venezuela Venezuela 0.861
43 Kuwait Kuwait 0.839
44 Jamaica Jamaica 0.824
45 Colombia Colombia 0.801
46 Malaysia Malaysia 0.800

Medium utvikling[rediger | rediger kilde]

Land HDI
47 Albania Albania 0.790
48 Sri Lanka Sri Lanka 0.789
49 Nord-Korea Nord-Korea 0.789
50 Mauritius Mauritius 0.788
51 Brasil Brasil 0.784
52 Paraguay Paraguay 0.784
53 Thailand Thailand 0.783
54 De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater 0.782
55 Irak Irak 0.759
56 Ecuador Ecuador 0.758
57 Peru Peru 0.753
58 Jordan Jordan 0.752
59 Tyrkia Tyrkia 0.751
60 Nicaragua Nicaragua 0.743
61 Mongolia Mongolia 0.737
62 Libanon Libanon 0.735
63 Sør-Afrika Sør-Afrika 0.731
64 Libya Libya 0.719
65 Kina Kina 0.716
66 Filippinene Filippinene 0.714
67 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 0.702
68 Den dominikanske republikk Den dominikanske republikk 0.699
69 Syria Syria 0.691
70 Iran Iran 0.660
71 Tunisia Tunisia 0.657
72 El Salvador El Salvador 0.651
73 Botswana Botswana 0.646
74 Algerie Algerie 0.609
75 Vietnam Vietnam 0.608
76 Guatemala Guatemala 0.592
77 Indonesia Indonesia 0.591
78 Lesotho Lesotho 0.580
79 Zimbabwe Zimbabwe 0.576
80 Honduras Honduras 0.563
81 Myanmar Myanmar 0.561
82 Bolivia Bolivia 0.548
83 Oman Oman 0.535
84 Gabon Gabon 0.525
85 Laos Laos 0.506
86 Egypt Egypt 0.501

Lav utvikling[rediger | rediger kilde]

Land HDI
87 Marokko Marokko 0.489
88 Zambia Zambia 0.481
89 Kenya Kenya 0.481
90 Kamerun Kamerun 0.474
91 Kambodsja Kambodsja 0.471
92 Papua Ny-Guinea Papua Ny-Guinea 0.471
93 Madagaskar Madagaskar 0.440
94 India India 0.439
95 Pakistan Pakistan 0.423
96 Tanzania Tanzania 0.413
97 Namibia Namibia 0.404
98 Republikken Kongo Kongo (Brazzaville) 0.395
99 Elfenbenskysten Elfenbenskysten 0.393
100 Sør-Jemen Sør-Jemen 0.369
101 Ghana Ghana 0.360
102 Haiti Haiti 0.356
103 Uganda Uganda 0.354
104 Togo Togo 0.337
105 Liberia Liberia 0.333
106 Nord-Jemen Nord-Jemen 0.328
107 Nigeria Nigeria 0.322
108 Bangladesh Bangladesh 0.318
109 Angola Angola 0.304
110 Rwanda Rwanda 0.304
111 Zaire Zaire 0.294
112 Etiopia Etiopia 0.282
113 Senegal Senegal 0.274
114 Nepal Nepal 0.273
115 Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk 0.258
116 Sudan Sudan 0.255
117 Malawi Malawi 0.250
118 Mosambik Mosambik 0.239
119 Bhutan Bhutan 0.236
120 Burundi Burundi 0.235
121 Benin Benin 0.224
122 Afghanistan Afghanistan 0.212
123 Mauritania Mauritania 0.208
124 Somalia Somalia 0.200
125 Guinea Guinea 0.162
126 Sierra Leone Sierra Leone 0.157
127 Tsjad Tsjad 0.150
128 Burkina Faso Burkina Faso 0.150
129 Mali Mali 0.143
130 Niger Niger 0.116

Kilder[rediger | rediger kilde]