Liste over øyer etter størrelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En sammenligning mellom det minste kontinentet på jorden, Australia (gult), og den største øya, Grønland (hvit).

Dette er en liste over de største øyene i verden, ordnet etter overflate/areal. Øyer er alle landområde på jordkloden omringet av vann, med unntak av de fire landområda som blir regnet som kontinent: Afrika-Eurasia, Amerika, Antarktis og Australia.

De hundre største øyene i verden[rediger | rediger kilde]

# Navn Areal i km² Land (eller område)
1 Grønland 2 130 800 Grønland, Danmark
2 Ny-Guinea 785 753 Indonesia, Papua Ny-Guinea
3 Borneo 748 168 Brunei, Indonesia, Malaysia
4 Madagaskar 587 713 Madagaskar
5 Baffinøya 507 451 Canada
6 Sumatra 443 066 Indonesia
7 Honshu 225 800 Japan
8 Victoriaøya 217 291 Canada
9 Øya Storbritannia 209 331 Storbritannia
10 Ellesmereøya 196 236 Canada
11 Sulawesi 180 681 Indonesia
12 Sørøya (New Zealand) 145 836 New Zealand
13 Java 138 794 Indonesia
14 Nordøya (New Zealand) 111 583 New Zealand
15 Luzon 109 965 Filippinene
16 Newfoundland 108 860 Canada
17 Øya Cuba 105 806 Cuba
18 Øya Island 101 826 Island
19 Mindanao 97 530 Filippinene
20 Irland 84 421 Irland, Storbritannia
21 Hokkaido 78 719 Japan
22 Hispaniola 73 929 Den dominikanske republikk, Haiti
23 Sakhalin 72 493 Russland
24 Banksøya 70 028 Canada
25 Øya Sri Lanka 65 268 Sri Lanka
26 Tasmania 65 022 Australia
27 Devonøya 55 247 Canada
28 Aleksanderøya 49 070 Antarktis
29 Storøya i Ildlandet 47 401 Argentina, Chile
30 Severnyj 47 079 Russland
31 Berknerøya 43 873 Antarktis
32 Axel Heibergs land 43 178 Canada
33 Melvilleøya i Canada 42 149 Canada
34 Salliq 41 214 Canada
35 Marajó 40 100 Brasil
36 Spitsbergen 37 814 Norge
37 Kyushu 37 437 Japan
38 New Britain 35 145 Papua Ny-Guinea
39 Taiwan 34 507 Taiwan
40 Prince of Wales Island 33 339 Canada
41 Juzjnyj 33 246 Russland
42 Hainan 33 210 Kina
43 Øya Vancouver 31 285 Canada
44 Timor 28 418 Øst-Timor, Indonesia
45 Sicilia 25 662 Italia
46 Somersetøya 24 786 Canada
47 Kotelnyj/Faddejevskij 24 000 Russland
48 Sardinia 23 949 Italia
49 Bananal 20 000 Brasil
50 Shikoku 18 545 Japan
51 Halmahera 18 040 Indonesia
52 Seram 17 454 Indonesia
53 Ny-Caledonia 16 648 Frankrike
54 Bathurstøya i Canada 16 042 Canada
55 Patrickøya 15 848 Canada
56 Thurstonøya 15 700 Antarktis
57 Nordaustlandet 14 467 Norge
58 Sumbawa 14 386 Indonesia
59 Oktoberrevolusjonøya 14 204 Russland
60 Flores i Indonesia 14 154 Indonesia
61 Qikiqtaq 13 111 Canada
62 Negros 13 074 Filippinene
63 Øya Samar 12 849 Filippinene
64 Palawan 12 189 Filippinene
65 Panay 12 011 Filippinene
66 Tupinambarana 11 850 Brasil
67 Yos Sudarso 11 742 Indonesia
68 Bangka 11 413 Indonesia
69 Ellef Ringnes' øy 11 295 Canada
70 Bolsjevikøya 11 206 Russland
71 Jamaica 11 190 Jamaica
72 Bylotøya 11 067 Canada
73 Sumba 10 711 Indonesia
74 Mindoro 10 572 Filippinene
75 Viti Levu 10 531 Fiji
76 Øya Hawaii 10 434 USA
77 Cape Breton 10 311 Canada
78 Charlesøya 9 521 Canada
79 Bougainville 9 318 Papua Ny-Guinea
80 Kodiak 9 311 USA
81 Kypros 9 234 Kypros
82 Puerto Rico 9 100 Puerto Rico
83 Komsomoletsøya 8 812 Russland
84 Korsika 8 741 Frankrike
85 Disko 8 612 Grønland, Danmark
86 Carneyøya 8 500 Antarktis
87 Chiloe 8 478 Chile
88 Buru 8 473 Indonesia
89 Kreta 8 350 Hellas
90 Anticostiøya 7 941 Canada
91 Rooseveltøya 7 910 Antarktis
92 Vrangeløya 7 866 Russland
93 New Ireland 7 404 Papua Ny-Guinea
94 Leyte 7 368 Filippinene
95 Aust-Falkland 7 040 Storbritannia
96 Sjælland 7 031 Danmark
97 Cornwallisøya 6 995 Canada
98 Prince of Wales Island i Alaska 6 675 USA
99 Kerguelen 6 617 Frankrike
100 Sipleøya 6 390 Antarktis