Hopp til innhold

Øst-Falkland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øst-Falkland
East Falkland
(spansk: Isla Soledad)
Teal Inlet
Geografi
PlasseringSør-Atlanteren
ØygruppeFalklandsøyene
Areal 6 605 km²
Høyeste punktMount Usborne (705 moh.)
Administrasjon
LandFalklandsøyenes flagg Falklandsøyene
Demografi
Befolkning2 786[1]
Posisjon
Kart
Øst-Falkland
51°48′22″S 58°47′14″V

Øst-Falkland er den største av Falklandsøyene i Sør-Atlanteren med et areal på 6 605 km². Falklandssundet adskiller øya fra den om lag 30 % mindre Vest-Falkland. Tilsammen utgjør de to hovedøyene over 90 % av øygruppens landareal. Mesteparten av Falklandsøyenes befolkning bor på den nordlige delen av Øst-Falkland.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Johnson's Harbour

Øst-Falkland er neste delt i to av de to dype fjordene Choiseul Sound og Brenton Loch-Grantham Sound.

Den nordlige delen er kupert og krysses av den ulendte fjellkjeden Wickham Hights, som strekker seg fra øst til vest. Fjellkjedens høyeste topp er Mount Usborne på 705 moh., som også er det høyeste fjellet på Falklandsøyene. I nordøst skjærer de to buktene Berkeley Sound og Port William langt inn i landet.

Øyas sørlige delen kalles Lafonia og er forbundet med den nordlige delen ved et tre kilometer bredt eid. I motsetning til den nordlige delen, er Lafonia lavtliggende og består for en stor del av myrlendt terreng.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Falklandsøyenes hovedstad og viktigste havn, Stanley, ligger nordøst på Øst-Falkland. Mesteparten av øyas befolkning er bosatt i Stanley, men også flybasen RAF Mount Pleasant 37 kilometer lenger sørvest har en betydelig militær og sivil befolkning.

Mindre bosetninger finnes blant annet i Port Louis, Darwin, Port San Carlos, San Carlos, Salvador, Johnson's Harbour, Fitzroy, Mare Harbour, Teal Inlet og Goose Green.

Falklandskrigen[rediger | rediger kilde]

Øst-Falkland var åsted for de fleste trefningene under Falklandskrigen i 1982, delvis fordi mesteparten av befolkningen holdt til her. Områder som var utsatt for harde kamper var blant annet Goose Green, San Carlos og Mount Longdon. Mange områder har fremdeles ikke blitt ryddet for miner.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

I kjølvannet av Falklandskrigen økte Storbritannia sitt militære nærvær på Øst-Falkland og investerte kraftig i infrastrukturen i Stanley. Nye veier ble anlagt, og mange tidligere grusveier har blitt asfaltert. Folketallet har økt i Stanley og Mount Pleasant, men har gått ned i de mindre bosetningene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]