Negros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Negros med rødt

Negros er Filippinenes fjerde største øy og den største øya i Visayas. Arealet er 13 309 km².[1]

Administrativt er øya delt mellom provinsene Negros Oriental og Negros Occidental. Befolkningen var i 2000 på 3,7 millioner og består hovedsakelig av folket visayas.[trenger referanse] Øya, som er vulkansk og når en høyde på 2 497 meter, har rik skogvekst.[trenger referanse] Aktive vulkaner er Mandalagan og sannsynligvis Malaspina og Bacon.[trenger referanse] Hovedprodukter på øya er ris og kakao.

På øya ligger de to provinsene Negros Occidental og Negros Oriental.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Negros er omgitt av større og mindre øyer. I nordvest er Panay og den mindre Guimaras, hinsides Guimarasstredet og Panaybukten. I øst er øya Cebu, på den andre siden av Tanonstredet, og i sørøst den mindre øya Siquijor og lenger borte den store øya Bohol. Godt mot sør er Mindanao, hinsides Mindanaosjøen, og langt mot vest er Palawan, bortenfor Sulusjøen. Visayassjøen atskiller Negros fra Filippinenes største øy, Luzon.

Øyas form kan ligne på en sokk. Kystlingen er relativt jevn og glett; det er bare noen få steder at man har dypere bukter, som bukten ved Bais City. Noe utenfor kystene er det flere steder korallrev og småøyer, som Apo i sør, Danjugan Island i vest og Sipaway i øst.

Øyas topografi var i sørøst vulkanfjellene Cuernos de Negros, og i nord er vulkanene Mandalagan, Kanlaon og Silay. I nordøst og nordvest er det store sletteområder, der det bedrives et tildels intensivt jordbruk. Sørvest på øya er elvesystemet rundt elven Ilog, som munner ut i et 50 km² stort delta.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2010 Philippine Yearbook» (PDF) (23rd utg.). Manila, Philippines: Philippine Statistics Authority. s. 37. Besøkt 14. desember 2015.