Left 4 Dead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Left 4 Dead
UtviklerTurtle Rock Studos og Valve Corporation (Windows og Mac versjon)
Certain Affinity (Xbox 360 versjon)
UtgiverValve Corporation
DistributørElectronic Arts (Butikk)
Steam (Nett)
SpillmotorSource
Siste versjon1.0.4.1 (1. februar 2022)
PlattformWindows, Mac OS X, Xbox 360, Linux
Utgivelse17. november 2008
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusEnspiller, flerspiller
Aldersgrense
Nettstedwww.l4d.com
Del av serien Left 4 Dead

Left 4 Dead (Forkortet L4D) er et flerspiller, overlevelsesthriller, førstepersonsskytespill laget av Valve Corporation. Spillet bruker spillmotoren Source, og er tilgjengelig for Windows-baserte PC-er og Xbox 360. L4D blir spilt gjennom Steam som også er laget av Valve.

Left 4 Dead setter fire spillbare eller AI-kontrollerte overlevende mot horder av aggressive «infiserte» zombier i et filmaktig miljø der spillere spiller som en av karakterene i en «thriller-spillefilm». De overlevendes mål er å hjelpe hverandre med å komme seg gjennom diverse scenarioer til sikkerheten. De infiserte (zombiene) blir kontrollert av kunstig intelligens som dynamisk balanserer vanskelighetsgrad og oppførsel avhengig av de overlevendes framgang og situasjon. I et alternativt spillmodus, kan menneskelige spillere kontrollere opp til fire forskjellige «Spesielle Infiserte» med spesielle evner, og gjennom samarbeid prøve å stoppe de overlevende.

Spillet ble utgitt den 18. november 2008 i USA og 21. november 2008 i Europa, samtidig med 10-årsjubileet til utgivelsen av Half-Life. En fem minutter lang trailer av spillet ble utgitt på halloween samme året. En spillbar demo ble gjort tilgjengelig 6. november 2008 for de som allerede hadde forhåndsbestilt spillet, og 11. november 2008 for generell offentlighet. Demoen ble stengt ned 18. November, 2008. Demoen inneholdt de første en og en halve delene av fem, i den første kampanjen kalt «Ingen Nåde». Demoen var spillbar både på enspiller og flerspiller. I en podcast av spillbloggen Kotaku, kunngjorde Valve-ansatt Chet Faliszek at det skulle komme en oppdatering for PC og Xbox 360. Det ble hintet om nye scenarioer, våpen, bosser og Left 4 Dead SDK som gjør det mulig for spillere å gi ut egne scenarioer.[1]

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Kampanjemodus[rediger | rediger kilde]

Spillere tar kontroll over de fire rollefigurene i spillet, kjent som «De overlevende». Hvis fire menneskelige spillere ikke er tilgjengelige, vil de resterende overlevende bli AI-kontrollerte roboter. De overlevende spiller gjennom ulike scenarioer der de kjemper mot «De infiserte,» som er, blant annet, tradisjonelle zombier.

Spillet fokuserer på samarbeid og lagspill; fargede silhuetter av dine lagspillere er synlige gjennom vegger for å hjelpe spillere å holde sammen og koordinere sine bevegelser. Overlevende kan bli nedslått av de Infiserte og må da bli hjulpet av en medspiller. Om en lagspiller blir nedslått etter å ha blitt hjulpet opp igjen to ganger, uten å helbrede seg selv imellom, vil spilleren oppleve en tilstand av svart-hvitt syn, som indikerer at spilleren vil dø om han/hun skulle bli nedslått igjen av de Infiserte. Dør spilleren, er spilleren nødt til å vente til de resterende overlevende finner et «trygt rom» eller et stengt skap før du kan gjenopplives. Det er gjenopplivings-områder spredt rundt omkring i scenarioet. Disse kan åpnes for å finne gjenopplivede overlevende.

«Spesielle infiserte» er i besittelse av spesielle angrep, slik som Hunteren sitt slag, Boomeren sitt spy, Smokeren sin tunge-kvelning, og Tanken sitt kast (kaster vanligvis biler eller steiner), og Witcher som avhengig av vanskelighetsgraden kan drepe en overlevende på ett eneste slag. Alle disse angrepene krever assistanse fra en annen lagspiller for å komme seg ut av, eller reise seg opp igjen etter å blitt nedslått. De overlevende kan også dele førstehjelpsutstyr og hjelpe hverandre med å helbrede seg. Left 4 Dead har full vennlig ild på vanskelighetsgradene normal, avansert og ekspert, som øker behovet for å være på vakt rundt andre overlevende. Du kan ikke skade lagkamerater på lett vanskelighetsgrad.

De overlevende kommuniserer ved hjelp av stemmekommandoer som er tilgjengelige gjennom raske menyer. Noen stemmekommandoer avspilles automatisk når man for eksempel lader våpenet eller får øye på infiserte. Over 1000 unike linjer har blitt spilt inn for hver overlevende. Spillere kan også kommunisere vanlig gjennom stemmeprat, men dette krever at spilleren har koblet til en mikrofon.

Spillet spilles gjennom fire scenarioer som finner sted i både i by- og avsidesliggende miljøer, slik som et sykehus, en flyplass og forlatte landskap. Hvert scenario er delt inn i flere korte seksjoner markert av trygge rom (Safehouse). Her blir spillernes framgang lagret, spillere kan bytte våpen og fylle ammunisjon på gamle våpen, spillere kan helbrede seg og spillere som er døde blir gjenopplivet. De fire scenarioene i kampanjemodus er:

No mercy/ Ingen Nåde Death Toll/ Dødstall Dead Air/ I løse luften Blood Harvest/ Blodig Avling
Urbant miljø Småbyer/ Skog miljø Flyplass Miljø Skog/ Natur/ Gård miljø

Scenarioene er hovedsakelig lineære, med bestemte start- og sluttpunkter, men det er flere forskjellige veier å følge med flere alternative objekter, som skaper en følelse av ikke-linæeritet. På slutten av hvert scenario må spillerne forsvare et bestemt punkt der de venter til redningen ankommer. Hvert scenario varer i omtrent 45 til 75 minutter.

AI og «the Director»[rediger | rediger kilde]

Left 4 Dead inneholder et dynamisk system som styrer spillets dramatikk, og vanskelighetsgrad kalt «the Director». Istedenfor å sette forhåndsbestemte spawnepunkter for fiender, setter direktøren fiender og nyttige gjenstander (for eksempel våpen, bomber, førstehjelp, etc.) på varierende steder basert på hver spillers situasjon, status, ferdighet og lokasjon. Dette gir en ulik opplevelse hver gang en kampanje spilles. Direktøren skaper også intensitet og følelser med emosjonelle midler slik som visuelle effekter, dynamisk musikk, og stemmekommunikasjon mellom spillerne. Valve kaller måten direktøren arbeider på for «Procedural narrative». Altså istedenfor å ha en fast vanskelighetsgrad som alltid oppfører seg likt, vil den kunstige intelligensen analysere hvor godt spillerne har gjort det i spillet så langt, og prøve å endre handlinger deretter. Dette skal gi spillerne en følelse av et spill som ikke er programmert på forhånd.

Versus modus og de Spesielle Infiserte[rediger | rediger kilde]

Left 4 Dead introduserer også en ny 8-spiller versus opplevelse. I Versus modus, kan fire ekstra spillere ta kontroll over «Spesielle Infiserte» med unike evner, blant de andre AI- kontrollerte infiserte. De infiserte spillerne gjenopplives som en tilfeldig Spesiell Infisert hver gang de spiller. De infiserte spillerne går inn i et gjenopplivingsmodus der de raskt kan gå rundt i scenarioet og velge et passelig sted å gjenopplives på. Gjenopplivingsstedet må være minst omtrent 6 meter borte fra noen av de overlevende, og må være utenfor synsfeltet til noen av de overlevende, og må være utenfor visse områder slik som et trygt rom (Safe House). De infiserte spillerne mottar en beskjed når de befinner seg på et passelig gjenopplivingspunkt. Noen sjeldne ganger får de Infiserte spillerne beskjed om hvem som får bli gjenopplivet som en Tank.

Infiserte har evnen til å se silhuetten til de overlevende hver gang den overlevende beveger seg, snakker, eller skyter med et våpen. Silhuetten vil gradvis forsvinne fra synet til de infiserte, hvis den overlevende holder seg rolig. Til forskjell fra de overlevende kan de infiserte se klart i mørket. Infiserte kan klatre forskjellige steder, og der de har mulighet til å klatre er det markert med symboler. Infiserte tar ikke skade av å falle store avstander. Versus modus er kun tilgjengelig for kampanjene "No Mercy - Ingen Nåde", og "Blood Harvest - Blodig Avling".

Spesielle Infiserte fra Left 4 Dead
Spesielle Infiserte Spesiell evne Helse Annet
Hunter - maks 1-3 stykker på en gang Overraskelsesangrep 250 Rask, hopper langt/ høyt, har stor mulighet til enkelt komme seg hvor som helst på kartet, har slag som alternativt våpen.
Smoker - maks 1stk på en gang Kvelertunge 250 Kan trekke overlevende over store avstander med tungen sin, eksploderer i en røyksky som i en periode skrur av de overlevendes mulighet til stemme-kommunikasjon, har slag som alternativt våpen.
Boomer - maks 1stk på en gang Spydekke 50 Boomeren sitt spy gjør at de overlevende spillerne ikke kan se klart, spyet tiltrekker seg horder av vanlige infiserte, lager en liten eksplosjon når han dør som dekker til nære overlevende med spy, har slag som alternativt våpen.
Tank - maks 1-3 stykker på en gang Slag 2000-6000 Den mektigste av de spesielle infiserte, brukes til direkte angrep på de overlevende, har stor styrke, det er kun et fåtall tanker per kampanje, har steinkasting som alternativt våpen.
Witch - maks 1stk på en gang Umiddelbar død-angrep 1000 Kan ikke spilles av menneskelige spillere, ligger og gråter på bakken til du forstyrrer henne enten med lommelykten, høye lyder, eller direkte angrep. Man bør unngå å forstyrre henne på grunn av hennes meget dødelige angrep.

Gjennom en Versus-kampanje, spiller hver gruppe bestående av fire spillerne vekselvis som overlevende og infiserte, der turene bytter for hvert kapittel. På slutten av hvert kapittel, får de overlevende poeng basert på hvor godt de har spilt. Hvis alle de overlevende dør før de når det trygge rommet (Safe House), blir de premiert med poeng avhengig av hvor lang gjennomsnittlig distanse de har tilbakelagt multiplisert av vanskelighetsgraden på kartet. Hvis en eller flere overlevende skulle komme seg til det trygge rommet, vil de bli premiert med poeng avhengig av hvor mye helse de har igjen, multiplisert med antall overlevende som har kommet seg til det trygge rommet, multiplisert med vanskelighetsgraden.

De overlevende[rediger | rediger kilde]

Det er fire spillbare menneskelige karaktere i spillet (derfor tallet «4» i tittelen). Tidligere var det planlagt å kontrollere en tilfeldig overlevende, men i den endelige utgivelsen kan spillere velge den karakteren de vil så lenge ingen andre spillere har valgt karakteren før dem.

  • Francis er en tungt tatovert motorsyklist.
  • Zoey er en student, og Thriller-entusiast.
  • Louis er en systemanalytiker i hans firma sin IT-avdeling.
  • Bill er en tidligere Green Beret og Vietnam-veteran.

Første-dels våpen[rediger | rediger kilde]

De overlevende har mange forskjellige våpen å velge/finne, og våpnene kan deles inn i tre grupper. Den første gruppen våpen er tilgjengelig for alle de overlevende helt i begynnelsen av hvert scenario, i tillegg til en eller to pistoler av merket «Springfield Armory M1911» som de overlevende alltid har med seg. Pistolene har ubegrenset ammunisjon, og er de eneste våpnene de overlevende kan bruke når de er nedslått av de infiserte. Alle overlevende har nærkampsangrep som kan brukes til å dytte bort infiserte. Overlevende bruker dette til å dytte bort nære infiserte for så å skyte dem, eller til beskyttelse mens de lader om våpenet. Spilleren kan både slå og lade om våpenet samtidig. Den første gruppen med våpen inneholder standard «Uzi»,«pumpehagle» og et dobbelt sett pistoler.

Andre-dels våpen[rediger | rediger kilde]

Våpnene i den andre gruppen kan bli funnet gjennom scenarioet og på slutten av scenarioet, rett før «den endelige kampen.» Den andre gruppen, som i tillegg har bredere variasjon av våpen, ligner mye på den første gruppen våpen bortsett fra at de er relativt sterkere. Den andre gruppen bytter ut «Uzi» med «M4 Carbine», og «pumpehagle» med «Benelli M4 Super 90», og i tillegg kan spillere velge en «Ruger Mini-14»-rifle som har skyttersikte. Denne kan brukes til skarpskyting.

Andre våpen[rediger | rediger kilde]

I tillegg til skytevåpen, kan overlevende også ha med seg en molotovcocktail for å kaste ild over områder på bakken. Ilden setter fyr på infiserte og får dem til å få panikk og dø. Overlevende må også passe seg for ilden, siden de selv mister helse i et par sekunder etter å ha kommet seg bort fra ilden. Tar spesielle infiserte fyr, vil de gradvis miste all helsen sin. Overlevende kan også ha med seg en rørbombe utstyrt med både blinkende lys og en modifisert røykvarsler for å skape en høy irriterende sirene-lignende lyd som tiltrekker seg infiserte for så å eksplodere. En overlevende kan kun ha med seg ett kastevåpen om gangen. I tillegg til disse våpnene kan du finne gatlingvåpen montert på defensive posisjoner noen få steder per kampanje. Bensinkanner, propantanker, og oksygentanker kan også finnes og plasseres på strategiske steder. Disse utløser seg når overlevende skyter på dem.

Andre nyttige gjenstander[rediger | rediger kilde]

Hver Overlevende har mulighet til å ha med seg ett første-hjelps skrin som helbreder 80% av de Overlevendes helse, noe som betyr at en spiller med veldig lite helse igjen vil tjene mer på et første-hjelps skrin enn en spiller som kun har mistet litt helse. Første-hjelps skrin finnes hovedsakelig i alle trygge rom (Safe room/Safe house), men en spiller kan finne første-hjelps skrin hvor som helst ellers i scenarioet, men dette er sjeldnere enn andre gjenstander. En annen gjenstand som er spredt rundt i scenarioene er «Antibiotika» (smertestillende tabletter) som midlertidlig helbreder 50% av spillernes totale helse. Alle de Overlevende kan gi hverandre første-hjelps skrin og pain killers.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av Left 4 Dead startet i midten av 2005. Valve siktet på å skape et skrekkfilm-inspirert spill som blander enspiller-spill, med linæer struktur, slik som «Half-Life» med flerspiller- sosiale spill slik som «Counter Strike» og «Team Fortress 2», som har stor mulighet for å spilles igjen og igjen. Spillet ble for første gang avslørt i juleutgaven av «PC Gamer UK» fra 2006 som hadde en seks-siders artikkel som beskrev en gjennomgang av Valves hovedkvarter. En liten video av spillet ble utgitt sammen med «The Orange Box».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]