Half-Life

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Half-Life
Orange lambda.svg
UtviklerValve Corporation
UtgiverSierra Entertainment
Distributør SteamRediger på Wikidata
ForfatterMarc Laidlaw
KomponistKelly Bailey
SerieHalf-Life
Neste i serienHalf-Life 2
SpillmotorGoldSrc
Plattform Linux, PlayStation 2, Microsoft Windows, macOSRediger på Wikidata
Utgivelse8. november 1998 (Microsoft Windows)
11. november 2001 (PlayStation 2)
14. februar 2013 (macOS, Linux)
SjangerFørstepersonsskytespill, sci-fi-spill
ModusFlerspiller, enspiller
AldersgrensePEGI 16
Nettstedhalf-life.com
Logo

Half-Life er et førstepersonsskytespill i science fiction-sjangeren Valve Software utviklet som sitt debutprodukt. Først utgitt av Sierra Studios 19. november 1998 til Microsoft Windows, men også utgitt til PlayStation 2 14. november 2001. Valve hadde i begynnelsen vanskeligheter med å finne en utgiver, siden mange trodde at spillet var for ambisiøst. Sierra On-Line signerte spillet etter å ha uttrykt stor interesse i å lage et 3D-actionspill. Spillmotoren, GoldSrc, er basert på en kraftig modifisert Quake-spillmotor, som var senere erstattet av Source engine. Det er solgt over 20 millioner kopier av spillet.

I Half-Life, spiller spilleren rollen som Gordon Freeman, en nylig uteksaminert teoretisk fysiker, som må kjempe seg ut av et hemmelig underjordisk forskningsanlegg, der forskning og eksperimenter på teleporteringsteknologi har gått galt.

Ved utgivelsen hyllet kritikere spillets totale presentasjon og de flotte sekvensene, og spillet mottok over 51 «Game of the Year»-priser. I ettertid har spillet inspirert mange førstepersonsskytespill og har blitt sett på som et av de beste spillene som noensinne er laget.

Handling[rediger | rediger kilde]

Half-Life, som er et førstepersonsskytespill, krever at spilleren utfører kampoppgaver og løser oppgaver for å avansere gjennom spillet. Half-Life bruker forutbestemte sekvenser som varierer fra små begivenheter, slik som et romvesen som begynner å angripe, til de viktigste begivenhetene i spillets handling. Mens de fleste førstepersonsskytespill bygger på filmsekvenser som sammen gir en helhet, bygger Half-Life på en metode som gir spilleren kontroll over karakteren Gordon Freeman nesten hele tiden. Spillet inneholder ikke tomme rom i fortellingen der du selv må forestille hva som skjer videre. Spilleren ser hele spillet gjennom øynene til Gordon Freeman som aldri snakker og egentlig ikke blir sett av spilleren. Half-Life bygger seg altså ikke på et nivåsystem der du blir ferdig med et scenario for så å begynne på et nytt scenario. Istedenfor er spillet delt inn i flere kapitler, og spilleren får beskjed når et nytt kapittel starter ved at tittelen på kapitlet kommer opp på skjermen. Framgang gjennom spillet er kontinuerlig, borsett fra små pauser mens spillet laster.

Half-Life finnes i ulike sorter, blant annet Half-Life Decay, Half-Life Opposing Force og etterfølgeren Half-Life 2.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Half-Life har fått gode kritikker for måten historien blir fortalt på, der spilleren ser, hører og opplever alt som karakteren Gordon Freeman opplever, uten å kutte mellom ulike scenarioer. Dette var blant de første videospillene som valgte denne vrien. Half-Life er også kjent for den avanserte kunstige intelligensen skikkelsene i spillet ble utstyrt med. Spillets suksess gjorde at det kom flere tilleggspakker som Half-Life: Opposing Force, og Half-Life: Blue Shift, modifikasjoner som Counter-Strike (CS), Team Fortress Classic og Day of Defeat, i tillegg til oppfølgeren, Half-Life 2 (HL2).

Figurer i spillet[rediger | rediger kilde]

GMan[rediger | rediger kilde]

GMan er den mystiske arbeidsgiveren din, alltid med stresskoffert og iført blå dress. Han inngikk en avtale med Dr. Freeman på BlackMesa Research Facility og dukker alltid opp når han trenger din hjelp. Du kan se GMan flere ganger i spillet Half Life 2. Noen tror at GMan er en tidsreisende G(ordon Free)man eller hans far, mens noen teorier går ut på at han kommer fra en annen planet, som for eksempel planeten til Vortigaunt'ene.

Barney Calhoun[rediger | rediger kilde]

Barney Calhoun var en sikkerhetsvakt i det første spillet. Du kan spille side om side med Barney mot slutten av spillet. Du spiller denne figuren i utvidelsespakken Blue Shift. I Half-Life 2 jobber han "undercover" i Civil Protection (CP).

Alyx Vance[rediger | rediger kilde]

Alyx Vance er datteren av forskeren Eli Vance, en av de som unnslapp katastrofen ved Black Mesa. Hun er eier av roboten Dog. Hun hjelper deg på Half Life 2-spillene.

Eli Vance[rediger | rediger kilde]

Eli Vance er en gammel bekjent av Gordon. Han mistet den ene foten under flukten fra Black Mesa, men har erstattet den med en protese. Han er en av lederne av motstandsbevegelsen.

Isaac Kleiner[rediger | rediger kilde]

Isaac Kleiner er enda en av de overlende. Han er blant de fremste forskerne motstandsbevegelsen har, og har bidratt mye til Teleporteren. Han har en headcrab som kjæledyr navn Lamarr.

Wallace Breen[rediger | rediger kilde]

Wallace Breen, eller «administratoren», arrangerte jordens overgivelse og er blitt en slags leder. Han var sjefen din på Black Mesa og sendte milliteret for å drepe deg og de andre der, slik at ingen visste om at det var romvesener på Black mesa, da ville de jo saksøke Black Mesa. Han dør i slutten av Half life 2.

Advisor[rediger | rediger kilde]

En advisor er en leder for Combine, en slags «rådgiver» (noe som forklarer navnet) til Breen. De kan bli sett snakke med telepati til Breen. Du møter dem i Half life 2 Episode 1, 2.

Civil Protection[rediger | rediger kilde]

Civil Protection, eller CP og metrocops, er en slags «politierstatning» i de siste menneskelige byene. De har en gassmaskelignende maske, med en innebygd vocoder, og en batong kjent som stunstick. Ikke ulikt det nazistiske politi i Tyskland i førkrigstiden, er disse også iført grå klær og ridestøvler. Civil Protection er vanlige mennesker som frivillig har takket ja til å være med i styrkene i bytte mot husly og mat. Det som er rart, er at hvis du spør de normale kvinne-innbyggere kan de svare at de ville ha takket ja til å være med for bare et normalt måltid, men man ser aldri en kvinnelig Civil Protection Officer.

Combine Soldater[rediger | rediger kilde]

Vanlige Combine Soldater har gjerne mørkegrå klær og en maske med vocoder, men denne masken ser dog annerledes ut enn CP sin. Combine soldater er sett med tre forskjellige våpen: Heckler & Koch MP7, Franchi SPAS-12 og AR-2 Overwatch Standard Issue Pulse Rifle. De er også utstyrt med granater. Combine Prison Soldier er en variant av de originale Combine Soldier som man kun møter på i Combine-basen og eks-fengslet Nova Prospekt. Combinene er fra en ukjent planet som kom til jorda i "den sju år lange krigen, også kjent som Seven Hour War (SHW) En combine soldat er en mutasjon mellom de utenomjordiske vesener og mennesket, så det vil si at en Combine soldat er halvt menneske og halvt Combine.

Combine Elite[rediger | rediger kilde]

Combine Elite soldatene er bevæpnet med Pulse Rifle, men ulikt den vanlige soldaten kan denne også sende ut såkalte Combine Balls. Dette er små energikuler som skytes ut av den nedre delen av våpenet. Denne kulen gjør at personen kan brenne opp, men større fiender vil bare bli skadet.

Combine Sniper[rediger | rediger kilde]

Combine Sniper ser akkuratt ut som "Combine Soldater", men denne typen pleier og gjemme seg i vinduer og skyte folk med skarpskytter våpen når det fiendtlige enheter forbi. Hvis en Combine Sniper er nær deg skal du kunne se en stråle (blå laser) som kommer fra et vindu. Blir du truffet mister du ca. 50 liv (spørs hvor den treffer deg). For å ta sniperen må du skyte med RPG'en (Rocket Propelled Grenade) din eller hive en granat oppi vinduet combine sniperen står i.

Hunterchopper[rediger | rediger kilde]

Hunterchopper er en raskere, kraftigere og mer utholdende versjon av det menneskelige helikopteret. Med et kraftig og rasktskytende maskingevær og en uendelig mengde vannbomber er dette en vanskelig fiende. Det skal nevnes at helikopteret tåler ufattelig mye og du får kun se hunterchoppers som dør i kapittel 4 – Water Hazard og Lost Coast. Hunterchoppers er kun vist i kapittel 3 – Route Canal, kapittel 4 – Water Hazard og i det uavhengige kapittelet Lost Coast.

Gunship[rediger | rediger kilde]

Gunship er en annen type helikopter som tar over for Hunterchopperet. Mens hunterchopperet baserer seg på styrke og utholdenhet, baserer gunships seg på fart, presisjon og smidighet. Hunterchopperet kan ta flere titalls skudd av Rocket Propelled Grenadelauncher (RPG).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]