Hopp til innhold

Half-Life

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Half-Life
UtviklerValve Corporation
UtgiverSierra Entertainment
Valve Corporation
DistributørSteam
ForfatterMarc Laidlaw
KomponistKelly Bailey
SpillmotorGoldSrc
PlattformLinux
PlayStation 2
Microsoft Windows
macOS[1]
Utgivelse19. november 1998 (Microsoft Windows)
11. november 2001 (PlayStation 2)
14. februar 2013 (macOS, Linux)
SjangerFørstepersonsskytespill, sci-fi-spill
ModusFlerspiller,[2] enspiller[2]
AldersgrensePEGI 16
Nettstedhalf-life.com
Del av serien Half-Life
Logo

Half-Life er et science fiction førstepersonsskytespill, utviklet av Valve Software.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Valve slet med å finne en utgiver, siden fordi mange mente at spillet var for ambisiøst. Sierra Studios utgav spillet 19. november 1998, for Microsoft Windows. I november 2001 ble det også utgitt for PlayStation 2.

Sierra On-Line signerte spillet etter å ha uttrykt stor interesse i å lage et 3D-actionspill. Spillmotoren, GoldSrc, er basert på en kraftig modifisert Quake-spillmotor, som var senere erstattet av Source engine. Det er solgt over 10 millioner kopier av spillet (2008).[3]

Ved utgivelsen hyllet kritikere spillet og de flotte sekvensene. Spillet mottok over 51 «Game of the Year»-priser. I ettertid har spillet inspirert mange førstepersonsskytespill og har blitt sett på som et av de beste spillene som noensinne er laget.

Half-Life finnes i utgaver som etterfølgeren Half-Life 2, Half-Life Decay og Half-Life Opposing Force

Handling[rediger | rediger kilde]

I Half-Life spiller du rollen som Gordon Freeman, en nylig uteksaminert teoretisk fysiker, som må kjempe seg ut av et hemmelig underjordisk forskningsanlegg, der forskning og eksperimenter på teleporteringsteknologi har gått galt.

Half-Life krever at spilleren løser oppgaver og kjemper mot uhyrer for å avansere gjennom spillet. Spillet bruker forutbestemte sekvenser som varierer fra små begivenheter, slik som et romvesen som begynner å angripe, til de viktigste begivenhetene i spillets handling.

De fleste førstepersonsskytespill bygger på filmsekvenser som gir en historiehelhet, mens Half-Life bygger på en metode som gir spilleren kontroll over karakteren, Gordon Freeman. nesten hele tiden. Spilleren ser hele spillet gjennom øynene til karakteren som aldri snakker.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Half-Life bygger seg ikke på et nivåsystem der du blir ferdig med et scenario for å deretter starte på et nytt.

Spillet delt inn i kapitler som spilleren får beskjed om at starter ved at tittelen vises på skjermen. Fremgangen gjennom spillet er kontinuerlig, borsett fra små pauser mens spillet laster.

Half-Life har fått god kritikk for måten historien formidles. Spilleren ser, hører og opplever alt i førsteperson. Spillet var blant de første videospillene med denne vrien.

Figurer i spillet[rediger | rediger kilde]

GMan[rediger | rediger kilde]

GMan er den mystiske arbeidsgiveren din, alltid med stresskoffert og iført blå dress. Han inngikk en avtale med Dr. Freeman på BlackMesa Research Facility og dukker alltid opp når han trenger din hjelp. Du kan se GMan flere ganger i spillet Half Life 2.

Barney Calhoun[rediger | rediger kilde]

Barney Calhoun var en sikkerhetsvakt i det første spillet. Du kan spille side om side med Barney mot slutten av spillet.

Alyx Vance[rediger | rediger kilde]

Alyx Vance er datteren av forskeren Eli Vance, en av de som unnslapp katastrofen ved Black Mesa. Hun er eier av roboten Dog.

Eli Vance[rediger | rediger kilde]

Eli Vance er en gammel bekjent av Gordon. Han mistet den ene foten under flukten fra Black Mesa, men har erstattet den med en protese. Han er en av lederne av motstandsbevegelsen.

Isaac Kleiner[rediger | rediger kilde]

Isaac Kleiner er en av de overlende. Han er blant de fremste forskerne motstandsbevegelsen har, og har bidratt mye til Teleporteren. Han har en headcrab som kjæledyr navn Lamarr.

Wallace Breen[rediger | rediger kilde]

Wallace Breen, eller «administratoren», arrangerte jordens overgivelse og er blitt en slags leder. Han var sjefen din på Black Mesa og sendte milliteret for å drepe deg og de andre der, slik at ingen visste om at det var romvesener på Black mesa, da ville de jo saksøke Black Mesa.

Advisor[rediger | rediger kilde]

En advisor er en leder for Combine, en slags «rådgiver» (noe som forklarer navnet) til Breen. De kan bli sett snakke med telepati til Breen.

Civil Protection[rediger | rediger kilde]

Civil Protection, eller CP og metrocops, er en slags «politierstatning» i de siste menneskelige byene. De har en gassmaskelignende maske, med en innebygd vocoder, og en batong kjent som stunstick. Ikke ulikt det nazistiske politi i Tyskland i førkrigstiden, er disse også iført grå klær og ridestøvler. Civil Protection er vanlige mennesker som frivillig har takket ja til å være med i styrkene i bytte mot husly og mat.

Combine Soldater[rediger | rediger kilde]

Vanlige Combine Soldater har gjerne mørkegrå klær og en maske med vocoder, men denne masken ser dog annerledes ut enn CP sin. Combine soldater er sett med tre forskjellige våpen: Heckler & Koch MP7, Franchi SPAS-12 og AR-2 Overwatch Standard Issue Pulse Rifle. De er også utstyrt med granater. Combine Prison Soldier er en variant av de originale Combine Soldier som man kun møter på i Combine-basen og eks-fengslet Nova Prospekt.

Combine Elite[rediger | rediger kilde]

Combine Elite soldatene er bevæpnet med Pulse Rifle, men ulikt den vanlige soldaten kan denne også sende ut såkalte Combine Balls. Dette er små energikuler som skytes ut av den nedre delen av våpenet. Denne kulen gjør at personen kan brenne opp, men større fiender vil bare bli skadet.

Combine Sniper[rediger | rediger kilde]

Combine Sniper ser akkuratt ut som "Combine Soldater", men denne typen skjuler seg i vinduer og skyter med skarpskyttervåpen.

Hunterchopper[rediger | rediger kilde]

Hunterchopper er en raskere, kraftigere og mer utholdende versjon av det menneskelige helikopteret.

Gunship[rediger | rediger kilde]

Gunship er en annen type helikopter som tar over for Hunterchopperet. Mens hunterchopperet baserer seg på styrke og utholdenhet, baserer gunships seg på fart, presisjon og smidighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steam, Steam-ID 70, besøkt 13. desember 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 70, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 
  3. ^ Cavalli, Earnest. «Valve Unveils Half-Life, Counter-Strike Sales Figures». Wired (engelsk). ISSN 1059-1028. Besøkt 1. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]