Hopp til innhold

Team Fortress 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Team Fortress 2
UtviklerValve Corporation
UtgiverValve Corporation
DistributørElectronic Arts
Steam
DesignerRobin Walker
John Cook
KomponistMike Morasky
SpillmotorSource
PlattformLinux, Windows, Apple Macintosh, Xbox 360 og PlayStation 3
Utgivelse10. oktober 2007
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusFlerspiller
Aldersgrense
FormatNedlasting via Steam Free-to-play eller 1x DVD
Nettstedteamfortress.com
Del av serien Team Fortress

Team Fortress 2, forkortet TF2, er et Free-to-play førstepersonsskytespill utviklet og utgitt av Valve Corporation i 2007. Spillet tar for seg to lag som skal slåss mot hverandre, der man velger mellom ni klasser som har forskjellige egenskaper. Det skiller seg ut fra mange andre spill i samme sjanger ved at spillet ikke prøver å virke realistisk og visuelt virkelighetstro, men isteden bruker enkel logikk og en variert karakterbase. TF2 kom opprinnelig ut i The Orange Box, men lastes nå ned via Steam. Spillet er en oppfølger til Team Fortress Classic som var en mod for Quake.

Spilleren kan velge mellom to lag, som egentlig er to firmaer, «RED» og «BLU». «RED» står får «Reliable Excavation and Demolition» (norsk: Pålitelig Utgravning og Nedriving) og ble grunnlagt av Redmond Mann, en av spillets fiktive skikkelser. «BLU» står for «Builders League United» (norsk: Den Forente Byggeligaen) og ble grunnlagt av Blutarch Mann.

Spillmoduser

[rediger | rediger kilde]

Spillmodusen forteller hva som er målet med kampen:

Ta flagget

[rediger | rediger kilde]

I Ta flagget (forkortet CTF, engelsk: Capture the Flag) er det om å gjøre å komme seg til det andre lagets base for å plukke med seg dets «etterretning». Denne spillmodusen forekommer ganske ofte i slik type spill. Objektet kalles generelt flagg, men i TF2 skal man ta motstanderens spionasjemateriale, en koffert, innerst på motstanderens halvdel av kartet. Før spillet starter setter spillverten opp hvor mange ganger et lag må hente flagget før et lag blir utropt som vinner.

Kontrollpunkter

[rediger | rediger kilde]

I Kontrollpunkter (forkortet CP, engelsk: Control Point) er visst antall kontrollpunkter (baser) spredt utover banen. Et lag må ta over alle kontrollpunktene til motstanderen eller ha flest innen tiden er omme. I TF2 er det satt opp slik at man må ta de kontrollpunktene nærmest sin egen base først for så å jobbe seg mot motstanderne. Dette sørger for å samle alle spillerne for konsentrerte kamper.

Nyttelast

[rediger | rediger kilde]

I Nyttelast (forkortet PL, engelsk: Payload) er målet å dytte en nyttelastvogn over til basen til det andre laget for å ødelegge dets base. Når nyttelastvognen (som er fylt med eksplosiver) kommer fram til motstanderen, detoneres nyttelasten. Det er «BLU» (blått lag) som dytter vognen ved å stå nær den, og jo flere som står der, jo fortere går den. Om personer fra det blå laget ikke står ved vognen over en viss tidsperiode, sklir den bakover til det blå lagets startpunkt hvis ikke blått lag kommer og stopper den. Om nyttelastvognen ikke kommer fram til endepunktet innen tidsbegrensningen, vinner «RED» (rødt lag).

Nyttelast-kappløp

[rediger | rediger kilde]

I Nyttelast-kappløp (forkortet PLR, engesk: Payload-race) skal man dytte en nyttelastvogn akkurat slik som i Nyttelast, bare med et liten tillegg. Det røde laget har også en nyttelastvogn og skal også dytte den mot motstanderen. Ruten for begge lag går parallelt, det vil si at begge lag må dytte nyttelastvognen like langt.

Angrep/Forsvar

[rediger | rediger kilde]

I Angrep/Forsvar (forkortet AD, engelsk: Attack/Defense) skal det blå laget ta over det røde lagets kontrollpunkter før tiden er ute. Spillet starter med at det røde laget eier alle punktene, og det blå laget har da mulighet for å beleire det røde laget for å vinne spillet. Greier ikke det blå laget å ta over alle punktene før tiden er ute, taper det. Blått lag får også ekstra tid på seg for hvert punkt det tar over.

Arena (forkortet A, engelsk: Arena) er en «deathmatch»-lignende spillmodus der målet er å drepe alle personene på det andre laget, eller kapre kontrollområdet i midten av kartet. Det første laget som dreper hele det andre laget vinner. Det er ingen «gjennopliving» i Arena.

Kongen på haugen

[rediger | rediger kilde]

Kongen på haugen (forkortet KOTH, engelsk, King of the Hill) innæberer det at begge lagene, «RED» og «BLU», kjemper om den eneste kontrollpunktet på kartet. Målet er å holde dette kontrollpunktet så lenge som mulig (vanligvis tre minutter) for å vinne.

Spesiallevering

[rediger | rediger kilde]

Spesiallevering (forkortet SD, engelsk: Special Delivery) er en blanding av Kongen på haugen og Ta flagget som ble introdusert i Pyromania-oppdateringen i 2012. Det innebærer at det ene laget skal plukke opp en koffert fylt med et fiktivt, gull-lignende grunnstoff kalt «Australium». «Australium» kan transformere seg til forskjellige stadier, derfor er det svært verdifullt. Det ene laget skal ta med seg kofferten bort til en australiumdrevet rakett, som skal skytes opp i verdensrommet og har en apekatt, kalt Poopy Joe inne i førerhuset. Ved raketten er en plattform, og på den plattformen må laget med kofferten stå helt til plattformen når drivstofftanken, som er på toppen. Toppen skrus så av, og spilleren med kofferten kan legge den der for å få raketten til å skytes opp, men raketten kræsjer på veien. Laget som greier dette først, vinner. Foreløpig finnes kun to kart til denne spillmodusen, sd_doomsday og sd_doomsday_event. sd_doomsday_event er en halloween-versjon av kartet.

Mannpower

[rediger | rediger kilde]

Mannpower er en variant av modusen «Ta flagget». Rundt om på banen ligger det «power-ups», som spilleren kan styrke seg med. Spilleren får også en gripekrok.

PASS Time

[rediger | rediger kilde]

PASS Time (forkortet PASS) går ut på at begge lagene skal vente på at en nøytral ball (JACK) dukker opp i sentrum av kartet for å så bli plukket opp av en av lagene som skal løpe med ballen til en av motstanderens mål. Kartene er helt symmetriske, og til vanlig er høyeste poengsum for å vinne fem. Et av lagene må alltid få en høyere poengsum en det andre laget, for ellers taper begge lagene og «sudden death» blir aktivert.

Sudden death

[rediger | rediger kilde]

«Sudden death» er noe som oppstår da begge lagene enten ikke gjør noen fremdrift for å vinne før tiden er ute eller at lagene gjør noe like bra, som for eksempel det at to lag får en lik poengsum i PASS Time. I «sudden death» vil alle som blir drept ikke gjenopplives, og førstehjelpssett og førstehjelpsskap fjernes automatisk fra kartet, så den eneste måten å skaffe liv på er å bli helbredet av en Medic, en dispenser (som er bygget av Engineer) og våpen med helbredende effekter. Det finnes både «sudden deaths» med og uten primærvåpen og sekundærvåpen.

Casual setter spilleren inn i den best tilgjengelige matchen, og i Casual spiller man mer liga-basert, og spilleren kan gå opp i flere nivå. I Casual er det ingen lagbytting eller «autobalanse».

Beta-spillmoduser

[rediger | rediger kilde]

Nyttelast

[rediger | rediger kilde]

Ny beta-versjon av Nyttelast.

Spilleren kan velge mellom ni forskjellige klasser:

Cosplay av Scout-klassen.

Scout («Speider») er en rask klasse i angrepsklassene, som kan utføre dobbelhopp. Han har dobbel erobringshastighet. Scout har 110-125 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Avsagd hagle
 • Sekundervåpen: Pistol
 • Nærkampvåpen: Balltre

Soldier («Soldat») er en langsom klasse i angrepsklassene. Med sin bazooka kan Soldier utføre raketthopp ved å hoppe, og så avfyre et skudd under bena for å komme opp eller ut til slagmarken fortere. Soldier har 200-220 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Bazooka
 • Sekundærvåpen: Hagle
 • Tertiærvåpen: Spade

Pyro («Pyroman») er en normalt rask klasse i angrepsklassene. Med sin flammekaster kan Pyro sette fyr på fiender, men også blåse unna fiender og andre prosjektiler. Denne klassen er alene om å kunne avsløre kamuflerte fiendtlige spioner. Pyro har 175 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Flammekaster
 • Sekundærvåpen: Hagle
 • Nærkampvåpen: Brannøks

Demoman («Sappør»)er en normalt rask klasse i forsvarsklassene. Med sin «klistrebombekaster» kan Demoman gjøre et megahopp som likner veldig på Soldiers «raketthopp». Det gjøres ved å skyte ut et par klistrebomber, og så hoppe over dem og detonere dem. Demoman har ingen «hit-scan weapons,» Bare prosjektiler. Demoman har 150-210 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Granatkaster
 • Sekundærvåpen: Klistrebombekaster
 • Nærkampvåpen: Flaske

Heavy («Tung infanterist») er den tregeste klassen av alle sammen. Heavy tilhører forsvarsklassene. Heavy er den sterkeste av alle klasser i spillet, med sine 300-350 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Minigun
 • Sekundærvåpen: Hagle
 • Nærkampvåpen: Knyttnever

Engineer («Ingenlør») er en normalt rask klasse i forsvarsklassene. Engineer kan konstruere bygninger av metall fra ammonisjonsbokser og andre ødelagte bygninger, slik som sensorvåpen, ladestasjoner, og teleportasjebygninger. Engineer har 125-150 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Hagle
 • Sekundærvåpen: Pistol
 • Nærkampvåpen: Skiftenøkkel
 • Primær-PDA: Konstruksjons-PDA
 • Sekundær-PDA: Destruksjons-PDA

Medic («Saniteter») er en normalt rask klasse i støtteklassene. Medic har en førstehjelpspistol som han kan helbrede lagkamerater med, mens spilleren lader opp en über-ladning. Under en über-ladning er både spilleren og medspilleren som helbredes immune mot skudd, eksplosjonsskade og nærkamp. Medic har 140-150 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Sprøytepistol
 • Sekundærvåpen: Førstehjelpspistol
 • Nærkampvåpen: Beinsag

Sniper («skarpskytter») er en normalt rask klasse i støtteklassene. Med sitt skarpskyttergevær kan skarpskytterne ta ut fiender over lange distanser. Han kan drepe de fleste av klassene med ett skudd til hodet fra stock-våpenet sitt. Når han zoomer inn lades geværet opp over 3,3 sekunder og skaden fra et hodeskudd går opp fra 150 til et maksimum av 450. Sniper har 125-150 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Skarpskyttergevær
 • Sekundærvåpen: Maskinpistol («SMG»)
 • Nærkampvåpen: Kukri

Spy («Spion») er en normalt rask klasse i støtteklassene. Spy har en balisong som dreper umiddelbart hvis man ryggdolker en motstander. Spy har en usynlighetsklokke for å komme seg bak fiendenes base. Spy kan også forkle seg som en av fiendene. Med sin «sapper» kan Spy sabotere fiendens bygninger for å ødelegge dem. Spy har 70-125 helsepoeng.

 • Primærvåpen: Revolver
 • Sekundærvåpen: Sapper
 • Nærkampvåpen: Balisong
 • Primær-PDA: Forkledningsett
 • Sekundær-PDA: Usynlighetsklokke
 • Spy sin evne til å forkle seg som fienden er basert på en feil i Team Fortress hvor spillere av og til ville se medlemmer av fiendens lag som medlemmer av sitt eget lag.
 • Spy og Pyro har samme stemmeskuespiller.
 • Demoman og Heavy har samme stemmeskuespiller.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ PEGI: 12 Arkivert 29. september 2011 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]