Half-Life 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Half-Life 2
UtviklerValve Software
UtgiverSierra Entertainment (tidligere)
Valve Software
DistributørVivendi Games
Steam[1]
Google Play (plattform: Android)
ForfatterMarc Laidlaw
KomponistKelly Bailey
SpillmotorSource
Siste versjonSource 24 (Build 5345)
PlattformWindows, Apple Macintosh, Xbox, PlayStation 3
Linux
Utgivelse16. november 2004
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusEnspiller, flerspiller
Aldersgrense16+
Nettstedwww.half-life.com/en/halflife2
Del av serien Half-Life

Half-Life 2 (også kalt HL 2) er et Gullstikka-belønnet førstepersonsskytespill i science fiction-sjangeren utviklet av Valve Software. Det er en oppfølger til 1998 spillet Half-Life, og ble utgitt november 2004. Spillet tar i bruk fysikkmotoren Havok Physics.[2]

Med den nye grafikkmotoren Source ble også mange av de tradisjonelle Half-Life-modifikasjonene omprogrammert til den, for eksempel Counter-Strike til nyeste versjon Counter-Strike: Source.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Half-Life 2 fortsetter man å spille Gordon Freeman. Spillet foregår i store deler i City 17 som blir administrert av Wallace Breen og starter flere år etter der Half-Life slapp opp.

Det starter med at den såkalte G-Man nevner om kampen med Nihilanth, som kontrollerte invasjonstyrkene fra Xen. Han nevner også om det du kommer til å stå foran til: Advisorene's styrker, Combine. Gordon må stoppe Combine i å utrydde menneskene, eller å gjøre dem til denne zombielignenede skapningen kalt "Stalkers". Han vil også møte gamle og nye fiender gjennom spillet, slåss seg gjennom "The Citadel", og til slutt redde menneskeheten fra Combine.

Handling[rediger | rediger kilde]

I starten av spillet ser vi G-Man snakke til Gordon Freeman i et surrealistisk syn. Han plasserer så Gordon Freeman på toget på vei inn til City 17. De andre passasjerene blir en smule forvirret av Gordon Freemans plutselige ankomst, men lager ikke noe oppstyr rundt dette. Når toget kommer til holdeplassen i City 17 går Gordon av toget og fortsetter gjennom en sikkerhetssjekk voktet av Civil Protection (aka CP, Anticivils)-styrker. En vakt tar Gordon med inn på et avhørsrom, og vi får en ekkel følelse av hva som kommer til å skje. Det er mye blod på gulvet og i en tannlege-lignende stol, spesielt i hode-høyde. Vakten tar av seg masken og det viser seg å være hans gamle kollega Barney Calhoun. Han hjelper Gordon Freeman til Dr.Isaac Kleiners laboratorium. Her møter han på den kvinnelige hovedrollen i serien; Alyx Vance. Dr. Kleiner hjelper Gordon inn i teleportør så de kan sende ham trykt til Black Mesa sammen med Alyx. Dessverre finner kjeledyret til Kleiner ut at det vil sabotere planene deres og Freeman teleporteres raskt til forskjellige områder som Dr. Breens kontor, sjefen for jorden på vegne av Combinene. Freeman må komme seg ut av City 17 på en annen måte og sloss seg gjennom kanalsystemet, med hjelp fra de menneskelige motstandskjemperne. Disse ser på Gordon som frelseren deres og de er villige til å gi sitt liv for å beskytte ham.

Gordon Freeman kommer seg trygt til motstandsbasen i Black Mesa East. Dr. Eli Vance (Alyx' far) og Dr. Judith Mossman oppdaterer Freeman på hva som har skjedd siden ulykken på Black Mesa. Mens Alyx introduserer ham til Dog (hennes mekaniske kjeledyr) og lærer Gordon å bruke Gravitasjonspistolen, blir Black Mesa East angrepet av Combine-styrker og de må flykte. Dr. Eli Vance blir fanget, Alyx og Gordon sepparert. Alyx gir Gordon instrukser om å reise gjennom Ravenholm for å nå Nova Prospekt og man får med en gang en dårlig følelse i magen da man husker kommentaren hennes et par scener før, "We dont go to Ravenholm anymore...". Ravenholm er et dystert sted, infisert av flere hundre Headcrabs som har skapt zombier av befolkningen. Vi annkommer Ravenholm om natten. Ravenholm består stort sett av trehus med blod rennende ned veggene og avrevne kroppsdeler liggende rundt. Vi lærer å bruke Gravitasjonspistolen til å kaste ting på zombier som venter rundt hvert hjørne. Dette er muligens det mest skremmende og forstyrrende stedet i spillserien hittil (før Episode 3). Her møter vi den siste overlevende av befolkningen i Ravenholm, Father Grigori. Han har satt opp feller over hele Ravenholm for å bekjempe zombie-befolkningen. Etter et fryktelig førstemøte med en ny type zombier (som løper på alle fire og kommer forstyrrende fort med mareritt-aktige skrikelyder som hviner i ørene) kommer Gordon Freeman seg tilslutt gjennom dette fryktelige stedet. Gordon setter så kursen videre mot Nova Prospekt. Freeman kommer så til et stort strand-område og solen står endelig opp. Her møter vi et par sivile som forteller og demonstrerer hva som skjer om man tråkker på sanden; noen udyr kalt Antlions spretter opp og går til angrep. De sivile forsvinner og Gordon kommer seg sakte, men sikkert gjennom dette området også. Endelig når han Nova Prospekt, og kjemper seg inn i denne Combine-basen. Alyx møter Gordon underveis i slaktingen av Combinene og sammen finner de ut at Dr. Mossman er en spion for Combinene, men før de får stoppet henne tar hun med seg Alyx' far, Eli Vance og de teleporterer seg til Combinenes hovedkvarter kjent som The Citadel i City 17. Gordon og Alyx prøver å følge etter med den samme teleportøren, men den eksploderer og de havner på mystisk vis i Dr. Kleiners.(egentlig endra alyx koordinatane) laboratorium i City 17, 2 uker senere. Her viser det seg at Gordons innsats i Nova Prospekt har inspirert store deler av den undertrykte befolkningen til å gå inn i motstandsbevegelsen og de har tatt opp kampen mot Combinene i City 17, og gjort byen om til en slagmark. Alyx hjelper Kleiner med å evakuere sivil på Combinene, men Alyx blir fanget og tatt med opp til The Citadel.

Gordon Freeman tar seg inn i dette gigantiske tårnet bygget av Combinene, lokalisert i hjertet av City 17, The Citadel. Gordon havner i et energifelt hvor alle våpnene hans blir ødelagt, bortsett fra Gravitasjonspistolen som blir mye sterkere. Gordon bruker denne til å ta tak i vaktene hive dem hvor han vil, ta tak i store maskiner og kaste dem på de som kommer i hans vei. Han kjemper seg inn til Dr. Breens kontor, hvor Dr. Mossman også venter. Mossman får inn Eli og Alyx Vance. Her bytter Mossman side nok en gang og slipper løs de to fangene. Dr. Breen rømmer til reaktoren på toppen av tårnet omtalt som "The Dark Energy Reactor" og prøver å teleportere seg vekk fra jorden. Freeman følger etter ham og angriper reaktoren. I det reaktoren eksploderer noen få meter unna Gordon og Alyx stanser tiden og G-Man kommer frem igjen. Han kommenterer Gordons suksess i oppdraget før han forlater dem gjennom en dør av lys.

Viktige figurer[rediger | rediger kilde]

Gordon Freeman Du ser gjennom øynene til den 27 år gamle MIT-utdannede Gordon, og kan aldri se stort mer enn armene. Han har alltid på seg en oransje Mark-V Hazardous Environment Suit (HEV) som beskytter mot radioaktivitet og stråling.

G-Man G-Man er den mystiske arbeidsgiveren din, alltid med stresskoffert og iført blå dress. Du kan se G-Man flere ganger i spillet.

Alyx Vance Alyx er datteren av forskeren Eli Vance, en av de som unnslapp katastrofen ved Black Mesa. Hun er eier av roboten Dog.

Eli Vance Eli er en gammel bekjent av Gordon. Han mistet den ene foten under flukten fra Black Mesa, men har erstattet den med en slags klo. Han er en av lederne av motstandsbevegelsen.

Barney Calhoun Barney var en sikkerhetsvakt i det første spillet, og greide seg tydeligvis. Du kan spille side om side med Barney mot slutten av spillet. I Half-Life 2 er han en spion som jobber som Civil Protection. Han skal tydeligvis ha prøvd å skremme deg med å ta deg inn i ett forhørsrom hvor han skal deretter ha kontaktet Dr. Isaac Kleiner om denne nyheten.

Isaac Kleiner Isaac er enda en av de overlende. Han er blant de fremste forskerne motstandsbevegelsen har, og har bidratt mye til Teleporteren.

Fiendtlige

Wallace Breen Breen, eller "administratoren", arrangerte jordens overgivelse og er blitt en slags leder.

Advisorer En advisor er en leder for Combine, en slags "rådgiver" (noe som forklarer navnet) til Breen. De kan bli sett snakke med telepati til Breen.

Combinestyrker[rediger | rediger kilde]

Se også: Combine

Combinesoldater[rediger | rediger kilde]

Civil Protection Civilprotection, eller CP og metrocops, er en slags "politierstatning" i de siste menneskelige byene. De har en gassmaskelignende maske, med en innebygd vocoder, og en batong kjent som stunstick. Ikke ulikt det nazistiske politi i Tyskland i førkrigstiden, er disse også iført grå klær og ridestøvler. Civil Protection er vanlige mennesker som frivillig har takket ja til å være med i styrkene i bytte mot husly og mat.

Combine Soldier Vanlige combine soldater, har gjerne mørkegrå klær og en maske med vocoder, men denne masken ser dog annerledes ut enn CP sin. Combine soldater er sett med tre forskjellige våpen: Heckler & Koch MP7, Franchi SPAS-17 og AR-2 Overwatch Standard Issue Pulse Rifle. De har også gjerne en granat på lur. Combine Prison Soldier er en variant av de originale Combine Soldier som man kun møter på i Combine-basen og eks-fengslet Nova Prospekt.

Combine Elite Disse elite soldatene er bevæpnet med Pulse Rifle, men ulikt den vanlige soldaten kan denne også sende ut såkalte Combine Balls. Dette er små energikuler som skytes ut av den nedre delen av våpenet.

Combine Kampteknologi[rediger | rediger kilde]

Hunterchopper Hunterchopperet er en raskere, kraftigere og mer utholdende versjon av det menneskelige helikopteret. Med et kraftig og rasktskytende maskingevær og en uendelig mengde vannbomber er dette en vanskelig fiende. Det skal nevnes at helikopteret tåler ufattelig mye og du får kun se hunterchoppers som dør i kapittel 4 – Water Hazard og Lost Coast. Hunterchoppers er kun vist i kapittel 3 – Route Canal, kapittel 4 – Water Hazard og i det uavhengige kapittelet Lost Coast.

Gunship Gunships er en annen type helikopter som tar over for Hunterchopperet. Mens hunterchopperet baserer seg på styrke og utholdenhet, baserer gunships seg på fart, presisjon og smidighet. Hunterchopperet kan ta flere titalls skudd av Rocket Propelled Grenadelauncher (RPG) (dette gjelder ikke på Lost Coast, hvor den har like mye HP som gunships, men livespawns gjennom konsollen tåler mye mer), mens gunships bare kan ta 3(easy), 5(normal) eller 7(hard). Gunships har dog muligheten til å skyte ned RPG-granatene i luften, noe som bare blir vist at hunterchoppers kan gjøre i Lost Coast.

Gunships har også en kanon på magen, kjent som bellycannon, og er lik stridernes warp cannon. Denne blir kun sett i bruk av livespawns.

Striders er biomekaniske styrker som brukes for å takle fiendtlig infanteri. Striders ser ut som forparten på et gunship. De har et kraftig våpensystem; en kanon som skyter prosjektiler lignende de AR2 (Overwatch Standard Issue Pulse Rifle), men de er mye kraftigere. De har også en kraftigere kanon som er lik gunships bellycannon. Striders kan overleve en utrolig mengde RPG granater, men om du har nok av dem og et skjulested burde det gå ganske greit.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steam[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «GameSpy: Havok's Half-Life 2 Marketing Campaign - Page 1». pc.gamespy.com. Besøkt 22. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]