Molotovcocktail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Molotovcocktail
Finske soldater under vinterkrigen 1939-1940 utstyrt med molotovcocktail (til høyre) og kasapanos for å sprenge sovjetrussiske panserkjøretøyer.
En samling molotovcocktailer klar til bruk under den ukrainske revolusjonen i februar 2014 sist i euromajdan, en serie opprør og protestdemonstrasjoner mot myndighetene i Ukraines hovedstad Kiev.

Molotovcocktail (finsk: Polttopullo eller Molotovin koktaili, navngitt etter Vjatsjeslav Molotov, sovjetisk utenriksminister)[1] er en ironisk betegnelse på en flaske med brennbart stoff, ofte bensin, og med en fille stappet ned i flaskehalsen til lunte. Når lunten var tent ble flasken kastet som håndgranat. Når molotovcocktailen treffer målet, knuses flaska av sammenstøtet og væsken blir antent. Den ble først brukt i den spanske borgerkrigen (1936–1939), men fikk sin betegnelse av finske soldater i vinterkrigen (1939-1940).[1][2]

Molotovcocktailer er raske, enkle og billige å framstille og blir brukt ved opptøyer, geriljakriger, i gatekamper og ved brannstiftelser. Ettersom ilden fra en molotovcocktail er forholdsvis kortvarig, og branntemperaturen relativt lav, er den et relativt lite effektivt redskap for brannstifting sammenlignet med lignende våpen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Våpenet ble første gang brukt i den spanske borgerkrigen (1936–1939), men da ikke under navnet molotovcocktail.

Navnet dukket først opp da finske soldater brukte våpenet mot sovjetiske panserkjøretøyer under vinterkrigen vinteren 1939–1940. Våpenet fikk da navn etter Vjatjeslav M. Molotov, som var sovjetisk regjeringssjef og utenriksminister. Selve grunnen til at denne brannbomben ble kalt molotovcocktail var at Vjatsjeslav Mikhajlovtsj Molotov var mannen som beordret bombingen av Helsingfors. Det han sa til verdenspressen var at de sovjetiske bombeflyene hadde sluppet «matforsyninger» over Helsingfors, noe som ikke var sant, og da de sovjetiske stridsvognene kom bød de finske soldatene dem på «molotovcocktailer». Den finske hæren startet industriell framstilling av molotovcocktailer, som ble sendt til fronten sammen med de nødvendige fyrstikkene.

Molotovcocktailer var mye anvendt under den andre verdenskrig. Blant annet spilte bruken av disse en stor rolle ved Warszawagettoens opprør mot den tyske okkupasjonen i 1943.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Molotovcocktail», Bokmålsordboka
  2. ^ «Molotov cocktail (n.)», Online Etymology Dictionary

Se også[rediger | rediger kilde]