Molotovcocktail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Molotovcocktail
Finske soldater under vinterkrigen 1939-1940 utstyrt med molotovcocktail (til høyre) og kasapanos for å sprenge sovjetrussiske panserkjøretøyer.
En samling molotovcocktails klar til bruk under den ukrainske revolusjonen i februar 2014 sist i euromajdan, en serie opprør og protestdemonstrasjoner mot myndighetene i Ukraines hovedstad Kiev.

En molotovcocktail er en flaske fylt med brennbar væske, ofte bensin, med en fille stappet ned i flaskehalsen til lunte. Molotovcocktailen blir brukt som kastevåpen: Når molotovcocktailen treffer målet, knuses flaska av sammenstøtet og væsken blir antent.

Molotovcocktails er raske, enkle og billige å framstille og blir brukt ved opptøyer, geriljakriger, i gatekamper og ved brannstiftelser. Ettersom ilden fra en molotovcocktail er forholdsvis kortvarig, og branntemperaturen relativt lav, er den et relativt lite effektivt redskap for brannstifting sammenlignet med lignende våpen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Våpenet ble første gang brukt i den spanske borgerkrigen (1936–1939), men da ikke under navnet molotovcocktail.

Navnet dukket først opp da finske soldater brukte våpenet mot sovjetiske panserkjøretøyer under vinterkrigen vinteren 1939–1940. Våpenet fikk da navn etter Vjatjeslav M. Molotov, som var sovjetisk regjeringssjef og utenriksminister. Selve grunnen til at denne brannbomben ble kalt molotovcocktail var at Vjatsjeslav Mikhajlovtsj Molotov var mannen som beordret bombingen av Helsingfors. Det han sa til verdenspressen var at de sovjetiske bombeflyene hadde sluppet matforsyninger over Helsingfors, noe som ikke var sant, og når de Sovjetiske stridsvognene kom bød de finske soldatene dem på «molotovcocktails». Den finske hæren startet industriell framstilling av molotovcocktails, som ble sendt til fronten sammen med de nødvendige fyrstikkene.

Molotovcocktails var mye anvendt under den andre verdenskrig. Blant annet spilte bruken av disse en stor rolle ved Warszawagettoens opprør mot den tyske okkupasjonen i 1943.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Molotovcocktails – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

våpenDenne våpen- og ildrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.