Montrose (Angus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Montrose
Skotsk gælisk: Monadh Rois
Viewofmontrose.jpg
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landSkottland Skottland
Region:Angus
Trad. grevskap:Angus
StatusBy (town)
PostnummerDD10
Retningsnummer01674
Befolkning10 845 (2001)

Montrose
56°42′29″N 2°28′01″V

Montrose er en mindre havn og sted for avkobling i fylket Angus på østkysten av Skottland, og ligger midtveis mellom Aberdeen i nord og Dundee i syd.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlige navn synes å vise til nærvær fra en norsk eller norrøn bosetning i området rundt den nåværende havnen. Nordmenn slo seg ned flere steder i Skottland, mest i nord på de ytterste øyene, men også et stort antall i områdene Moray og Banff og så langt sør som Galloway. De ble fort assimilert i den øvrige befolkningen, og gælisk synes å bli det foretrukne språket. Disse inngifte ble kjent som gallgaels (fremmede gallere), skjønt også som murchadah (sjøkrigere). Montroses opprinnelige bosetning lå en kilometer vest for dagens sentrum, på vestsiden av Montrose Basin i Old Montrose.

Første gang Mentrose blir dokumentert skriftlig er i et brev, et charter, om rettigheten av burgh fra kong David I av Skottland, som nå er gått tapt. Det sto en middelalderkirke på det stedet som den nåværende kirke, Old Church, står i dag, sammen med et sykehus rett ved som strekker seg tilbake til 1200-tallet. I 1180 var det et kongelig slott i Montrose, men det ble ødelagt av William Wallace i 1297 og det finnes intet spor etter det i dag.

Det samme året som Robert I av Skottland døde, i 1329, donerte han penger til en lærer, den tidligste opptegnelsen på skoleinstitusjonen i området, det nåværende Montrose Academy.

I middelalderen var det regulær handel med den hanseatiske handelskartellet i Nord-Tyskland og sydlige Skandinavia, og på 1700-tallet var byen et betydelig senter for smugling.

Montrose hadde en prominent rolle under reformasjonen. John Erskine av Dun, George Wishart og Andrew Melville var betydningsfulle reformatorer mens John Knox feiret den første protestantiske nattverden i Erskines hus.

Golf[rediger | rediger kilde]

Montrose har også den femte eldste golfbanen i verden, Montrose Medal, dateres tilbake til 1562. Det er også en kvalifisert bane for The Open Championship (også kalt for The British Open).

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Vest for byen ligger Montrose Basin, det største basseng for innlandssaltvann i Storbritannia.

Den skotske poeten Helen Cruickshank vokste opp i dette området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]