Matkonservering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tørrfiskhjell i Moskenes, Lofoten
Tørking og salting av klippfisk i KirkjusandurIsland

Matkonservering innebærer å benytte metoder, konserveringsmidler eller en kombinasjon av disse for å øke holdbarheten på matvarer. Det gjøres ved å begrense, eller forhindre vekst av uønskede mikroorganismer som bryter ned matråstoffet. Mange metoder og midler er benyttet opp gjennom tiden. Industriell produksjon har ført til en modernisering av metodene og midlene som er i bruk, men det finnes mange tradisjonelle metoder bygget rundt noen grunnleggende prinsipper.

Historie[rediger | rediger kilde]

Siden tilgang på fersk mat kunne være vanskelig mange steder i verden, var måter og metoder til å bevare maten på en viktig erfaring å tilegne seg. De mest grunnleggende måtene var å ta i bruk naturlige forhold som naturen ga, som sol, varme, kulde, vind og vann.

I tiden før moderne maskiner og moderne konserveringsmidler gjorde sitt inntog på markedet, hadde man i realiteten kun få andre måter å konservere maten på. En metode var å tilføre råstoffene salt og syre, som på forskjellig vis hemmer vekst av uønskede mikroorganismer og derigjennom gjøre maten holdbar over lengre tid. En annen metode var å nyttegjøre seg bestemte eksisterende mikroorganismer og enzymer i konserveringen, for derigjennom å hindre vekst av uønska mikroorganismer. En tredje metode var å konservere gjennom å hindre oksidering. Man stoppet tilgangen på luft, gjennom å grave godt emballerte råstoffer ned i jorda, og på den måten gjøre dem holdbare over lengre tid.

Moderne metoder[rediger | rediger kilde]

I moderne tid, har kjøleskap, frysere og lignende gjort det lettere å øke holdbarheten på matvarer ved å senke temperaturen. Det er imidlertid også nå til dags stor forskjell på ulike produkter innen nedkjøling, spesielt med tanke på hvor lenge maten kan holde seg fersk. Enkelte kjøleskap har for eksempel egne soner der man har vakuum, som gjør at blant annet grønnsaker og frisk frukt holder seg i god tilstand lenger.

Liste over metoder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

matstubbDenne matrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.