Anneks (bygning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Theater das Zimmer i Hamburg, et tilbygg til en blokk som kan ansees som et anneks

Et anneks (av latin annexus[1]) er et slags sidebygg, altså et bygg som hører til et større bygg. Det kan enten være et frittstående bygg[2] eller en tilleggsstruktur som er hektet på en hovedbygning, men er vanligvis synlig adskilt og har ofte egen inngang. For eksempel kan hoteller, herregårder og skoler ha ett eller flere anneks.

Anneks har som regel oppholdsrom, og kan for eksempel fungere som ekstra soverom til overnatting[3] (primærrom), kjøkken eller våtrom, eller som en hybel (uselvstendig boenhet) eller selvstendig boenhet. Mer spartanske anneks kan også brukes som hagehus[4] eller utebod til oppbevaring (sekundærrom).

Regelverk i Norge[rediger | rediger kilde]

I noen tilfeller tilfeller slipper man å søke om byggetillatelse dersom et anneks er mindre enn 15 kvadratmeter,[5] men det kan være begrensninger i ulike reguleringsplaner eller avhengig av hva rommene skal brukes til.[6]

I 2022 uttalte kommunal- og distriktsdepartementet at begrepene «anneks» og «uthus» ikke er definerte i plan- og bygningsregelverket, men at anneks typisk kan forstås som beregnet på beboelse og overnatting.[7] Dersom bygningen «inneholder alle hovedfunksjoner, det vil si både stue/soverom, kjøkken og wc/bad regnes den imidlertid ikke som et anneks, men som en egen boenhet».[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "annex". NE.se. Läst 22 februari 2014.
  2. ^ Gunnarsjaa, Arne (10. juni 2023). «anneks». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 3. august 2023. 
  3. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 3. august 2023. 
  4. ^ «Hagehus gir ekstra plass i hagen». Viivilla NO. 5. mars 2021. Besøkt 3. august 2023. 
  5. ^ «Disse 7 tingene kan du bygge uten å søke». Huseierne (norsk). 25. mars 2019. Besøkt 3. august 2023. 
  6. ^ «Vurderer du anneks? Dette bør du tenke på. Hellvik Hytte». Hellvik Hytte. 11. august 2021. Besøkt 3. august 2023. 
  7. ^ a b regjeringen.no (25. april 2022). «Departementet svarer på spørsmål om definisjon av anneks og uthus». Regjeringa.no (norsk nynorsk). Besøkt 3. august 2023.