Minilager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innendørs minilager med sidehenglede slagdører.
Innendørs minilager med dører som ruller opp (lik som garasjedører).

Et minilager, også kjent som lagerhotell, bodhotell eller lagerbod, er et selvbetjent lagerrom som leies ut. De finnes i ulike størrelser, og styres etter gjør-det-selv-prinsippet ved at kunden selv har tilgang til og håndterer sitt lagerrom. Gjenstandene kan oppbevares løst eller i kasser som for eksempel eurokasser, banankasser eller andre oppbevaringsbokser. Et minilager kjennetegnes gjerne ved at det er ubemannet og at man har tilgang gjennom en app på sin telefon eller at man kan ringe et bestemt telefonnummer som igjen trigger åpning av inngangsdøren til selve lagerbygget.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Internasjonalt[rediger | rediger kilde]

I USA har minilager-bransjen vokst jevnt og trutt siden begynnelsen av 1970-årene. Interessen har særlig skutt fart med reality-programmer som Storage Hunters, og det finnes i dag over 50 000 anlegg som har «self-storage» som sin primære aktivitet. I Europa har utviklingen tatt fart de siste 10 årene, med Storbritannia og Spania som foregangsland.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Utleie av minilager er en relativt ny bransje i Norge. De første anleggene så dagens lys på begynnelsen av 1990-årene. Minilager brukes av private, såvel som bedrifter og organisasjoner i Norge. For privatpersoner er leie av minilager vanlig i forbindelse med flytting, lagring av sesongbaserte gjenstander som feks. vinterhjul, ski og utemøbler, mellomlagring av møbler i forbindelse med oppussing, o.l. Stadig mindre leiligheter/hus bidrar til et økt behov for ekstern lagring. Minilager brukes også av små- og mellomstore bedrifter, eksempelvis til lagring av varer, maskiner, utstyr, møbler, arkiv, sesongvarer o.l. Det meste kan vanligvis lagres, utenom mat, gjenstander og ting som lukter vondt, brannfarlig væske og ellers alt som kan medføre skade eller fare.

Minilagre representerer en effektiv strategi for å gjenbruke eksisterende bygninger som ellers er utfordrende å leie ut. Dette inkluderer gamle industribygninger og ubenyttede kjellerområder, som gjennom omgjøring til funksjonelle og verdifulle lagringslokaler bidrar til optimal utnyttelse av allerede eksisterende plass.

Det finnes per 2020 flere aktører på utleie av minilager i Norge. Informasjon om disse kan man finne hos relevante firmaopplysningstjenester.

Typer[rediger | rediger kilde]

Innendørs minilager[rediger | rediger kilde]

Innendørs minilager er den mest brukte formen for minilager i østlandsområdet. I motsetning til andre former for minilager legger som regel innendørs minilager større vekt på sikkerhet, noe som ofte gir utslag i prisen.

Containerbasert minilager[rediger | rediger kilde]

Containerbaserte minilagre har blitt vanligere de senere år. Lagercontainerne gir som oftest den laveste leien. Samtidig er enhetene i all hovedsak plassert på bakkenivå. Dette gir økt tilgjengelighet.

Mobilt minilager[rediger | rediger kilde]

Mobilt minilager er et nyere konsept, også dette fra USA. Med et mobilt minilager blir lagerrommet i form av en container kjørt ut til kunden, der kunden kan laste inn sine gjenstander. Lagerrommet blir deretter hentet og låst inn i en lagerhall. Med et mobilt minilager slipper kunden å bruke bil eller tilhenger for transport.

Se også[rediger | rediger kilde]