Kjempetuja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjempetuja
Thuja plicata, USA
Thuja plicata, USA
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thuja plicata
Norsk(e) navn: kjempetuja[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Thuja
IUCNs rødliste:
livskraftig
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

PH — Potensielt høy risiko 2023

Kjempetuja (Thuja plicata) er en av to arter av tujaslekten som vokser i Nord-Amerika. Den er også spredt i Norge.[3] I USA kalles den «Western Redcedar». Arten er giftig.

Bladverk og kongler.

Arten blir 40-60 meter høy og kjegleformet, og er tettgreinet med tett dekkende bladverk. Greinene brer seg ut vannrett, i ett plan. Skuddene er flate, og bladene skjellaktige. Bladene er 3 mm lange, blankt grønne på oversiden og gråhvite eller blåhvite under med grønn kant. De ligger tett inntil kvistene.

Konglene er ganske store, opp til 2 cm lange. Ofte er det tre par med fertile (frøbærende) kongleskjell. Barken er rødbrun, grov og furet, og løsner i langsgående strimler. Stammen er ofte svært tykk nederst. Den er også normalt svært forgrenet med store, massive gaffeldelinger av stammen langt nede ved bakken.

Et viktig kjennetegn mot andre tujaarter er at kjempetuja har rett toppskudd, fruktpreget lukt, og avlange, eggformede kongler. Hannblomstene er noen mm store, og er plassert helt ytterst på grenene. Hunnblomstene er kongleaktige og litt større, men også de har en nesten usynlig blomsterstand.

Arten kommer fra det vestlige Nord-Amerika. I Norge er den alltid forvillet fra hager og parker, men synes også å spre seg spesielt på Vestlandet, ved Karmøy, Bergen, Ulvik og Kvinnherad (Hordaland), Førde og Balestrand (Sogn og Fjordane).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 14. april 2023. Besøkt 14. april 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for kjempetuja Thuja plicata som PH (LO i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 17. september 2023. 
  3. ^ Lennart Stenberg (red), Steinar Moen (norsk red), Gyldendals store nordiske Flora, 2003 (2007), side 66.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]