Madrona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Madrona
Madrona
Vitenskapelig(e)
navn
:
Arbutus menziesii
Pursh
Norsk(e) navn: madrona
Hører til: Arbutus,
lyngfamilien,
Ericales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for madrona

Madrona (Arbutus menziesii) er en plante i lyngfamilien.

Den er et eviggrønt tre som blir 6–30 m høyt og som ofte har flere stammer. Barken er purpurfarget og faller av i store flak, som etterlater store gulrosa flekker. Bladene er spredte, læraktige og helrandete. Blomstene er hvite og sitter i opprette, endestilte klaser. Bærene er små, én cm i diameter, og dekket av små vorter.

Arten er utbredt langs den nordamerikanske stillehavskysten over en strekning på 1880 km fra nord til sør. Nordgrensen er på østkysten av Vancouver Island og fastlandet innenfor i den kanadiske provinsen Britisk Columbia, og sørgrensen er Palomar Mountain i San Diego County. Den er ganske sjelden i California sør for San Luis Obispo County og Calaveras County.

I vestlige Britisk Columbia, Washington og Oregon vokser madrona sammen med douglasgran, vestamerikansk hemlokk, oregoneik, rødor, oregonlønn og Cornus nuttallii. Lenger sør kommer flere arter inn som gullfuru, Notholithocarpus densiflorus, sukkerfuru, coloradogran, lawsonsypress, redwood, californialaurbær, Quercus chrysolepis, Quercus agrifolia, Quercus kelloggii og andre løvfellende og eviggrønne eikearter.

I undervegetasjonen er det mange arter av små trær og busker, blant annet vinlønn, Morella californica, taggblåhegg, Rhododendron macrophyllum, Cornus nuttallii, alaskakornell, vier, hyll, nebbhassel, melbær og andre Arctostaphylos-arter, Ceanothus, klaseberglyng, asalspirea, Toxicodendron diversilobum, nutkabjørnebær og prydbringebær.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]