Kvitgran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvitgran
Hvitgran
Hvitgran
Vitenskapelig(e)
navn
:
Picea glauca
(Moench) Voss
Norsk(e) navn: hvitgran[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Picea
IUCNs rødliste:
livskraftig
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdertFremmedartskategori 2018-LO.svg

LO — Lav risiko 2018

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for kvitgran

Kvitgran (vitenskapelig navn Picea glauca) er en art i granslekten innenfor furufamilien. Kvitgrana vokser vilt i området fra Alaska til Newfoundland i Nord-Amerika – men stort sett i den nordvestlige delen av kontinentet. Det er det nordligste treet i USA, på 69°N i deltaet til Mackenzie River.

Picea glauca UGA.jpg
White Spruce (Picea glauca) - Lark Harbour, Newfoundland 2019-08-18.jpg

Kvitgran kan bli over 30 m høy, med en jevn, askebrun eller brungrå bark. Årsskuddene er lysebrune og har bar oppå. Barnålene er inntil 2 cm lange, og blå-grønne eller matt grå-grønne av farge. barnålene er bøyd og nesten litt butte, og hkan ha en duft av solbær. Konglene inntil 6 cm lange, og er smalt avlange med brede, ganske tettsittende skjell som er runde, helt uten spiss. Konglene faller fort av. Blomstring i mai.

Kvitgran er plantet ut i Norge, og er så hardfør at den kan påtreffes langt fra der hvor den i sin tid ble dyrket som hogstart. I Norden er det derimot bare i Danmark at den er virkelig naturalisert – på nordvestre Jylland og på Sjælland. Ellers er den ikke naturalisert med større vill utbredelse noen steder i de nordiske land.

I Norsk svarteliste 2012 ble kvitgran vurdert til høy risiko fordi en fryktet at den på lang sikt ville føre til fortrenging av naturlige arter. I Fremmedartslista 2018 er derimot arten vurdert til lav risiko på grunn av moderat invasjonspotensial og liten økologisk effekt.[3][2]

Hybrider[rediger | rediger kilde]

Habitatet dens er helst fuktig og næringsrik jord. Den kan trolig krysse seg med både sitkagran, vanlig gran og med engelmannsgran (Picea engelmannii). Når kvitgran krysses med sitkagran, framstår hybriden Lutzgran (Picea glauca × sitchensis), som er høyt skattet i skogdrift og mye plantet i Norge, særlig i Nord-Norge hvor den har fortrengt tidligere løvskog.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 14. april 2023. Besøkt 14. april 2023. 
  2. ^ a b Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (5. juni 2018). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for hvitgran Picea glauca som HI→LO for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 14. april 2023. 
  3. ^ «Picea glauca hvitgran». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Besøkt 11. november 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]