Mertensia paniculata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mertensia paniculata
Nomenklatur
Mertensia paniculata
(Aiton) G.Don
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenrubladordenen
Familierubladfamilien
UnderfamilieCynoglossoideae
TribusAsperugeae
Slektøstersurtslekta
Økologi
Habitat: skog, kratt, eng, bekkekanter
Utbredelse: nordlige Nord-Amerika

Mertensia paniculata er en flerårig urt i rubladfamilien.

Den har opprette stengler som er 20–150 cm høye og vokser fra en trevlete jordstengel. Hver stengel har en eller flere blomsterstander med hengende, klokkeformede blomster. Hvis planten har grunnstilte blad, er de 5–20 cm lange, 2,5–10 cm brede, hjerte- til eggformede og med en 15–30 cm lang bladstilk. Stengelbladene sitter spredt, er lansett- til hjerteformede, 3–18 cm lange, 1–8 cm brede, hårete og har en kort bladstilk. Hver blomst produserer 0–4 smånøtter.

Mertensia paniculata er utbredt i Nord-Amerika fra Alaska og nordvestlige Canada sørover til nordligste delstatene i USA. Den mangler lengst øst i Canada, og i New England finnes det bare noen isolerte bestander i Connecticut. Arten vokser på fuktige steder i skog, kratt, eng og langs bekker. Den er spesielt vanlig i skog med balsamedelgran, amerikaosp, balsampoppel, kvitgran og svartgran. Pollineringen gjøres av humler. Snøskohare, grizzlybjørn og wapiti beiter på planten.

Varieteter[rediger | rediger kilde]

Arten deles i tre varieteter med følgende utbredelse:

En fjerde varietet, var. eastwoodiae fra arktisk Alaska, regnes nå som en egen art, Mertensia eastwoodiae. Artsepitetet ble først skrevet eastwoodae, men det er dårlig latin.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]