Mertensia paniculata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mertensia paniculata
Mertensia paniculata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mertensia paniculata
(Aiton) G.Don
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: rubladordenen
Familie: rubladfamilien
Underfamilie: Cynoglossoideae
Tribus: Asperugeae
Slekt: østersurtslekta
Habitat: skog, kratt, eng, bekkekanter
Utbredelse: nordlige Nord-Amerika

Mertensia paniculata er en flerårig urt i rubladfamilien.

Den har opprette stengler som er 20–150 cm høye og vokser fra en trevlete jordstengel. Hver stengel har en eller flere blomsterstander med hengende, klokkeformede blomster. Hvis planten har grunnstilte blad, er de 5–20 cm lange, 2,5–10 cm brede, hjerte- til eggformede og med en 15–30 cm lang bladstilk. Stengelbladene sitter spredt, er lansett- til hjerteformede, 3–18 cm lange, 1–8 cm brede, hårete og har en kort bladstilk. Hver blomst produserer 0–4 smånøtter.

Mertensia paniculata er utbredt i Nord-Amerika fra Alaska og nordvestlige Canada sørover til nordligste delstatene i USA. Den mangler lengst øst i Canada, og i New England finnes det bare en isolert bestand i Connecticut. Arten vokser på fuktige steder i skog, kratt, eng og langs bekker. Den er spesielt vanlig i skog med balsamgran, amerikaosp, balsampoppel, kvitgran og svartgran. Pollineringen gjøres av humler. Snøskohare, grizzlybjørn og wapiti beiter på planten.

Varieteter[rediger | rediger kilde]

Arten deles i tre varieteter med følgende utbredelse:

En fjerde varietet, var. eastwoodiae fra arktisk Alaska, regnes nå som en egen art, Mertensia eastwoodiae. Artsepitetet ble først skrevet eastwoodae, men det er dårlig latin.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]