Nutkasypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nutkasypress
Dyrket nutkasypress i USA.
Dyrket nutkasypress i USA.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cupressus nootkatensis
Norsk(e) navn: Nutkasypress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Chamaecyparis

Nutkasypress (latin: Cupressus nootkatensis eller Callitropsis nootkatensis, tidligere: Chamaecyparis nootkatensis) er en art av bartrær innenfor sypresslekten (alternativt gullsypresslekten) i sypressfamilien (Cupressaceae). Arten kalles også «gulsypress» og «Alaskasypress».

Nærbilde av grein og unge frøkongler.

Nutkasypressen er eviggrønn og inntil 40 meter høy. Stammens diameter kan bli godt over en meter. Bark- og bladstrukturen er mer rufsete og grov enn hos den ellers like lawsonsypress, og på eldre nutkasypresser blir barken lyst grå og flassete.

Arten har lysegrønne eller gulgrønne, skjellaktige blader på flate greinskudd. Den kan forveksles med både lawsonsypress og meksikansk sypress. Nutkasypressens kongler er brune og kongleskjellene har en markert pigg eller spiss ytterst. Konglene bruker to sesonger på å modnes.

Arten nutkasypress ble lenge regnet til dvergsypresslekten (Chamaecyparis nootkatensis), men DNA-analyse og genetisk systematikk (Gadek et al., 2000) har ført den tilbake til sitt opprinnelige navn og plassering fra 1824-41 i sypresslekten – som Cupressus nootkatensis. Enkelte amerikanske forskere mener dens slektninger også kan utgjøre en egen slekt/gruppe: gullsypresslekten (Callitropsis), under artsnavnet Callitropsis nootkatensis. I amerikansk litteratur henføres den ofte til denen slekten, som også brukes tidvis om alle sypressene i den nye verden Amerika.

Nutkasypressen er en av foreldrene til hybriden Leylandsypress (Cupressus x Cupressocyparis leylandii) eller (Callitropsis × leylandii) eller (Cupressus nootkatensis x macrocarpa), og den andre foreldren er utvilsomt Montereysypress (Cupressus macrosarpa eller Callitropsis macrocarpa), som tilhører sypresslekten. Dette bekrefter at nutkasypress må ligge genetisk svært nær Cupressus-slekten, antakelig som en del av den.

Veden er langsomt voksende og hard, og er derfor populær til ulik redskapsproduksjon og som båtmateriale. Arten vokser naturlig fra Alaska til det nordlige California, men er også plantet ut andre steder som et populært hage- og parktre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]