Vestamerikansk hemlokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestamerikansk hemlokk
Tsuga heterophylla med «nikkende» toppskudd Risikovurdering 2012[1]: Svært høy risiko SE:4a,3e
Tsuga heterophylla med «nikkende» toppskudd

Risikovurdering 2012[1]: Svært høy risiko SE:4a,3e

Vitenskapelig(e)
navn
:
Tsuga heterophylla
Norsk(e) navn: Vestamerikansk hemlokk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Tsuga
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog i kyst- og fjellstrøk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for vestamerikansk hemlokk

Vestamerikansk hemlokk (vitenskapelig navn Tsuga heterophylla) er en art av bartrær innenfor hemlokkslekten i furufamilien (Pinaceae). Den er en av fire arter som vokser i Nord-Amerika. I USA kalles den Western Hemlock.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Trærne er middels store til store, gjerne 30-60 meter høye, sjelden inntil 78 meter. Den har konisk trekrone og brun, furete bark. Arten kjennes på at den har en «nikkende» øvre krone eller toppskudd, som henger litt ned. Stammen er oftest ugrenet, og mangler etter hvert grener i den nedre halvdelen etter som treet blir eldre. Unge trær har en bred konisk krone, eldre trær blir mer sylindriske. Diameteren på stammen kan nå 2,5 meter.

Nålene er inntil 2 cm lange, og kjennes spesielt på at undersiden av bladene har spalteåpninger i to smale, hvite bånd på hver side av en tynn, grønn midtribbe. Nålenes overside er mørkegrønne.

Konglene er små (14-30 mm og 7-8 mm brede når de er lukket), smale og med sprikende skjell. Frøene er brune, 2-3 mm lange med en slank 7-9 mm lang brun vinge. Trærne kan bli over 1200 år gamle[2].

Kongler og bladverk.
Den kraftige parkvarianten Tsuga heterophylla var. pendula.
Tsuga heterophylla
Tsuga heterophylla

Naturlig utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten vokser har sin naturlige utbredelse moh. fra Alaska (Kenai) i nord, via Rocky Mountains sørover til Idaho, Britisk Columbia, Utah, Montana og California. Den er nasjonaltreet i delstaten Washington i USA.

Uplantet utbredelse og bestand[rediger | rediger kilde]

I Norge omfatter utplantinger av vestamerikanske hemlokk i underkant av 2000 dekar, og mesteparten av dette arealet har vært utplantet på 1960-tallet. Den svake kvaliteten på virket og problemer med rotråte er hovedårsakene til at arten ikke har hatt noen sentral posisjon i skogreisningen. Hovedtyngden av utplantingen finnes i Rogaland og Hordaland, med spredte enkeltforekomster langs kysten fra Østlandet (f.eks. Ås) til Lofoten i nord. Treet er ofte brukt i park- og hageanlegg.[3][4]

Fremmed art: Spredning og økologisk effekt[rediger | rediger kilde]

Vestamerikansk hemlokk setter frø tidlig, har hyppige frøsettinger og har rikelig med kongler. Frøene har dessuten vinger noe som gjør at de lett sprer seg med vinden. Arten har dermed gode spredningsegenskaper, og den har også vist god evne til langdistansespredning. Hemlokk er dessuten svært skyggetålende, vokser raskt og den har rundt plantefelt i Norge vist stor evne til foryngelse. I undersøkte eldre plantefelt i Hordaland er opptil 100 000 frøplanter per dekar registrert på tilgrensende kulturflater.[5]

Størrelsen, tettheten og alderen på plantefeltet er i stor grad avgjørende for spredning og effekter. Gode spredningsegenskapene gjør at vestamerikansk hemlokk kan etablere seg langt fra opphavsbestanden dersom de lokale forholdene (vind, jordsmonn etc.) er tilstede. Treet er svært skyggetolerant og kan dermed etablere seg selv i tette skogbestander. Dessuten er treet en klimaksart og det tette barverket stenger etter hvert ute lyset til skogbunnen, noe som vil gi negative effekter på stedegent biologisk mangfold.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gederaas, L., Moen, T.L., Skjelseth, S. og Larsen, L.K. (red.) (2012). Fremmede arter i Norge – med norsk svarteliste 2012. Trondheim: Artsdatabanken. s. 95. Arkivert fra originalen 18. mai 2015. 
  2. ^ The conifer database: http://www.conifers.org/pi/Tsuga_heterophylla.php
  3. ^ Øyen, B.H., Andersen, H.L., Myking, T.; m.fl. (2009). Økologiske egenskaper for noen utvalgte introduserte bartreslag i Norge. Ås: Norsk institutt for skog og landskap. Arkivert fra originalen 1. oktober 2016. 
  4. ^ Øyen, B.H. (2001). «Vestamerikansk hemlokk – gjøkungen blant innførte bartrær i Vest-Norge?» (PDF). Blyttia. Norsk Botanisk Forening. 59 (4): 208–216. ISSN 0006-5269. 
  5. ^ Fremmede arter i Norge: Tsuga heterophylla faktaark http://www2.artsdatabanken.no/faktaark/Faktaark230.pdf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Fremmede arter i Norge: Tsuga heterophylla økologisk risikovurdering

Fremmede arter i Norge: Tsuga heterophylla faktaark