Fjellhemlokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellhemlokk
Tsuga mertensiana, California
Tsuga mertensiana, California
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tsuga mertensiana
(Bong.) Carrière
Norsk(e) navn: Fjellhemlokk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Tsuga
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog i kyst- og fjellstrøk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for fjellhemlokk

Fjellhemlokk (vitenskapelig navn Tsuga mertensiana) er en art av bartrær innenfor hemlokkslekten i furufamilien. Den er en av fire arter som vokser i Nord-Amerika. I USA kalles den Mountain Hemlock

Bladverk og kongler.
Bladverk av Californisk fjellhemlokk.

Trærne er middelsstore, gjerne 20-40 meter høye, sjelden inntil 59 meter. Den har smalt konisk eller uregelmessig trekrone og grå, skjellaktig tynn og lett oppløselig bark. Stammen er oftest ugrenet, men kan også være delt i noen hovedgrener. Diameteren på stammen kan nå 2 meter.

Nålene er inntil 2,5 cm lange, og både oversiden og undersiden av bladene har spalteåpninger i smale hvit-aktige bånd. Nålene står til alle kanter på kvistene. Treet kjennes ellers på at konglene er større enn hos noen annen hemlokkart, opp til 8 cm lange og avlange.

Det er to underarter av arten:

  • Nordlig fjellhemlokk (Tsuga mertensiana ssp. mertensiana) – mindre kongler med 50-80 skjell, bare Oregon og nordover
  • California-fjellhemlokk (Tsuga mertensiana ssp. grandicona) – store kongler med 40-60 skjell, bare fra Oregon og sørover

Arten overlapper men vokser høyere enn Vestamerikansk hemlokk (Tsuga heterophylla), vanligvis på 1500-3500 moh., bare i nord i Alaska og nordlige Canada finner vi den på ca. 1000 moh. Arten vokser helst på vestsiden av fjellene, ofte mindre enn 100 km fra Stillehavet. Den går sør til California, og skillet mellom de to underartene går ved Oregon.

I Norge er arten ganske sjelden, og alltid spredd gjennom planting eller spredning fra hager. Den er også plantet ut i det øvrige Norden samt i det nordligste Storbritannia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]