John Millington Synge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Millington Synge

John Millington Synge (født 16. april 1871 Rathfarnham i County Dublin, død 24. mars 1909) var en irsk dramatiker, dikter, skribent og folkloresamler. Han var en nøkkelperson i den irske litterære fornyelsen, og var med å legge grunnlaget for Abbey Theatre i Dublin. Synge er best kjent for teaterstykket The Playboy of the Western World (Helten på den grønne øyen) som førte til opptøyer i Dublin da stykket ble oppført første gangen.

Selv om han hadde en mellomklasse protestantisk bakgrunn, er Synge sitt forfatterskap opptatt av forholdene til de katolske menneskene på landsbygden i Irland, og det han så på som hedenskapen i deres verdenssyn.

Synge led av Hodgkins sykdom, en kreftform det ikke var botemiddel for på den tiden. Han døde noen uker før han fylte 38 år.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Synge ble født i Newtown Villas i Rathfarnham i County Dublin. Rathfarnham var på den tiden et landsens distrikt, men er i dag en travel forstad. John var den yngste sønnen i en familie med i alt åtte barn. Familien på farssiden var av lavadelætt fra Glanmore Castle i County Wicklow, og morfaren, Robert Traill, hadde vært sogneprest i Schull i County Cork og medlem av forsyningsnemnden i Schull (the Schull Relief Committee) under den store irske hungersnøden i årene 1845—1849.

Bestefaren, John Hatch Synge, var en beundrer av pedagogen Johann Heinrich Pestalozzi og grunnla en forsøksskole på familiegodset. Faren, som også hette John Hatch Synge, var skrankeadvokat. Han ble smittet av kopper og døde i 1872, 49 år gammel. Synge sin mor, som hadde egne inntekter fra landeiendommer i County Galway, flyttet da med familien til nabohuset til moren i Rathgar i Dublin. Synge hadde en lykkelig barndom og oppvekst her. Han ble interessert i ornitologi mens han lekte langs breddene til elven River Dodder og på landområdene til godset Rathfarnham Castle, som begge lå i nærheten, og på familieutflukter til badebyen Greystones i Wicklow og familiegodset Glanmore.

Synge gikk på privatskoler i Dublin og Bray og studerte piano, fløyte, fiolin, musikkteori og kontrapunkt ved Royal Irish Academy of Music. Han var en gaverik student og vant et stipend i kontrapunkt i 1891. Familien flyttet til forstaden Kingstown (nå Dún Laoghaire) i 1888. Synge skrev seg inn ved Trinity College i Dublin året etter, og tok eksamen med en Bachelorgrad i 1892. På Trinity studerte han irsk og hebraisk mens han held fram på musikkstudiene sine og spilte i orkesteret til musikkakademiet på konserter i Antient Concert Rooms.

Han interesserte seg for fugle- og dyreliv, leste skriftene til Charles Darwin, og fikk interesse for irske fornminne og Aranøyane (Aran Islands). I 1893 gav han ut det første kjente verket sitt, et Wordsworthpåvirket dikt, Kottabos, A College Miscellany. Lesingen av Darwin falt sammen med en troskrise hos Synge, som gikk bort fra den protestantiske troen han var vokst opp med omtrent på denne tiden.

Forfatteren står fram[rediger | rediger kilde]

Etter at han hadde tatt eksamen, bestemte Synge seg for å være en profesjonell musiker, og flyttet til Tyskland for å studere musikk. Han bodde i Koblenz i 1893 og drog videre til Würzburg i januar året etter. Dels fordi han var svært brydd over å opptre offentlig, og dels fordi han tvilte på den musikalske talentet sitt, bestemte han seg for å gi opp en musikalsk karriere og følgja de litterære interessene sine. Han vendte tilbake til Irland i juni 1894, men flyttet til Paris i januar året etter for å studere litteratur og språk ved Sorbonne-universitetet.

I 1896 besøkte han Italia og studerte språket en tid før han vendte tilbake til Paris. Seinere samme året møtte han William Butler Yeats som overtalte Synge til å bo en periode på Aranøyene i Irland og så reiste tilbake til Dublin og vie seg til skapende arbeid. Han var en kort tid med i kretsen omkring den irske revolusjonære feministen og skuespillerinnen Maud Gonne i Paris, men forlot denne gruppen ganske snart. Synge skrev en mengde literaturkritikker, blant annet i Gonne sitt tidsskrift Irlande Libre og i andre tidsskrift, så vel som upublisert poesi og prosa i en dekadent, fin de siècle stil. Disse skriftstykkene ble endelig samlet på 1960-tallet i Collected Works of John Millington Synge. Han deltok også på forelesinger til den kjente keltiske læremesteren Henri d’Arbois de Jubainville ved Sorbonne.

Aranøyene[rediger | rediger kilde]

Synge sin hytte på Inishmaan, nå omgjort til museum

Synge ble første gang rammet av Hodgkins sjukdom i 1897. Sommeren etter holdt han til på Aranøyane, men besøkte også dramatikeren og folkloristen Lady Gregory i hjemmet hennes, Coole Park i County Galway, der han møtte Yeats og Edward Martyn. De neste fem somrene bodde han på øyene, der han samlet fortellinger og folklore og perfeksjonerte seg i irsk språk. Resten av året bodde han for det meste i Paris, men reiste regelmessig til Bretagne. På denne tiden skrev Synge det første skuespillet sitt, When the Moon has Set. Han sendte det til Lady Gregory for å få det framført på Irish Literary Theatre i 1900, men hun avslo, og stykket ble ikke publisert før det ble å finne i de samlede verkene hans (Collected Works).

De første fortellingene hans om livet på øyene ble publisert i New Ireland Review i 1898, og opptegnelsene i bokform, The Aran Islands, ble fullført i 1901 og utgitt i 1907 med illustrasjoner av Jack Yeats. Denne boken er en lavmælt refleksjon over livet på øyene og gir til kjenne Synge sin oppfatning av at bak den katolske troen til øyboerne var det mulig å oppdage undertoner av eldre, hedensk tro, som forfedrene deres hadde hatt.

Opplevelsene hans på Aranøyene var med på å danne grunnlaget for mange av skuespillene om livet i de irske bonde- og fiskersamfunnet som Synge fortsatte å skrive.

De første teaterstykkene[rediger | rediger kilde]

Plakat til opninga av Abbey Theatre. Synge sitt verk In the Shadow of the Glen er oppført.

I 1903 forlot Synge Paris og flyttet til London. Han hadde skrevet to enakter, Riders to the Sea og The Shadow of the Glen året før. Disse ble godtatt av Lady Gregory, og The Shadow of the Glen ble oppført i Molesworth Hall i oktober 1903. Riders to the Sea ble oppført samme sted i februar året etter. The Shadow of the Glen, under tittelen In the Shadow of the Glen, var en del av åpningsfortstillingene til Abbey Theatre fra 27. desember 1904 til 3. januar 1905.

Begge stykkene var basert på fortellinger Synge hadde samlet på Aranøyene. The Shadow of the Glen var skrevet etter en fortelling om en utro kone, men den irske nasjonalistlederen Arthur Griffith gikk skriftlig til angrep på stykket og kalte det «en fornærming av irsk kvinnedom». Riders to the Sea ble også angrepet av nasjonalister, som f. eks. Patrick Pearse, som uttalte seg nedsettende om det på grunn av forfatteren sin holdning til Gud og til religion. Til tross for alle angrepene er disse skuespillene nå framstående i engelskspråklig teater. Synge laget på denne tid også utkast til en tredje enaktar, The Tinker’s Wedding, men han forsøkte ikke å få stykket framført, mest på grunn av en scene der en prest ble bundet inne i en sekk; og dette, som han skrev til forleggeren sin, Elkin Mathews i 1905, ville «trolig opprøre en god del av vennene våre i Dublin».

«The Playboy riots» og seinere[rediger | rediger kilde]

Da Abbeyteatret ble bygd, ble Synge utpekt til litterærrådgiver ved teatret, og han ble snart direktør for selskapet sammen med Yeats og Lady Gregory. Det neste stykket hans, The Well of the Saints ble oppført på teateret i 1905, på nytt til misnøye fra nasjonalistene. I 1906 ble dette stykket satt opp på Deutsches Theater i Berlin.

Teaterstykket som av mange ble sett på som Synge sitt mesterverk, The Playboy of the Western World, ble først framført på Abbeyteatret i januar 1907. Denne komedien som spinner omkring en fortelling om et tilsynelatende fadermord, ble også møtt med sterke reaksjoner fra publikum. Tilskyndet av nasjonalister, mellom de Griffith, som mente at teateret ikke var tilstrekkelig politisk, og omtalte stykket som «en forferdelig og umenneskelig fortelling fortalt med det simpleste språket vi noen gang har lyttet til fra en offentlig scene..», og under påskudd av å ha oppfattet en neglisjering av dydig irsk kvinnedom i stykket «...en sammenrasket bøling av visse utvalgte kvinner som står der i undertøyet sitt...», skapte en betydelig mengde av publikumsopptøyer. Publikum mente at stykket framstilte folket på den irske landsbygden på en nedsettende måte, og dette skapte reaksjoner i en tid med sterke nasjonalistiske stemninger der folket kjempet for å skape si eget kulturelle egenart og sin frie, politiske framtid. Yeats kom til Dublin fra Skottland neste kveld for å tale til folkemengden, og sa: «De har skjemt dere ut igjen. Skal dette på nytt være velkomsten dere gir den skapende irske ånden?», og han bestemte seg for å tilkalle politi. Pressen vendte seg snart mot bråkmakerne, og protestene døde ut. The Tinker's Wedding ble fullført i 1907 og ble oppført i London i 1909. Samme år forlovet Synge seg med skuespilleren Molly Allgood som var ved Abbeyteatret. Han døde på en pleieheim i Dublin. Poems and Translations ble utgitt av Cuala Press den 4. april med forord av Yeats. Yeats og Molly Allgood fullførte Synge sitt siste, og ufullenda stykke, Deirdre of the Sorrows, og det ble framført av skuespillere fra Abbeyteatret i januar 1910 med Allgood i hovedrollene.

John Millington Synge

Arven etter Synge[rediger | rediger kilde]

Synge sine teaterstykker ble retningsgivende for oppføringer på Abbeyteatret i de kommende fire tiårene. Realismen i skrivekunsten hans påvirket utdanningen som ble gitt ved teatret en skuespillerskole, og teaterstykke med handling fra bygdelivet var en fast del av repertoaret ved teatret fram til slutten av 1950-tallet. Sean O'Casey, den neste store dramatikeren som skrev for Abbeyteatret, kjente godt til Synge sine arbeider, og prøvde å gjøre for arbeiderklassen i Dublin det forgjengeren hans hadde gjort for fattigfolk på landsbygda.

Kritikeren Vivian Mercier var blant de første som påpekte Synge sin påvirkning av Samuel Beckett. Beckett var regelmessig blant publikum på Abbeyteatret i ungdommen, og han beundret spesielt skuespillene til Yeats, Synge og O'Casey. Mercier peker også på paralleller mellom Synge sine rollefigurer som landstrykere, tiggere og bønder og mange av karakterene i Beckett sine romaner og dramatiske verk.

I de seinere årene er Synge sin hytte på en av Aranøyene restaurert som et museum og turistmål. Hver sommer siden 1991 har det blitt holdt en sommeskole (Synge Summer School) i landsbyen Rathdrum i Wicklow.

Verk[rediger | rediger kilde]

 • In the Shadow of the Glen ( I skuggen av fjellet ) (1903)
 • Riders to the Sea ( Ryttarar ved havet ) (1904)
 • The Well of the Saints (Den heilage kjelda ) (1905)
 • The Aran Islands (1907)
 • The Playboy of the Western World ( Helten på den grøne øya ) (1907)
 • The Tinker’s Wedding ( Bryllaupet til kjelbøtaren ) (1908)
 • Poems and Translations (1909)
 • Deirdre of the Sorrows (1910)
 • In Wicklow and West Kerry (1912)
 • Collected Works of John Millington Synge 4 bind. (1962–68),
  • Vol. 1: Poems (1962)
  • Vol. 2: Prose (1966),
  • Vols. 3 & 4: Plays (1968)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Igoe, Vivien. A Literary Guide to Dublin. (Methuen, 1994) ISBN 0-413-69120-9
 • Kiely, David M. John Millington Synge: A Biography (New York, St. Martin's Press, 1994) ISBN 0-312-13526-2
 • McCormack, W. J. Fool of the Family: A Life of J. M. Synge (New York University Press, 2001) ISBN 0-8147-5652-2
 • Mercier, Vivian, Beckett/Beckett (OUP 1977) ISBN 0-19-281269-6
 • Ryan, Philip B. The Lost Theatres of Dublin. (The Badger Press, 1998) ISBN 0-9526076-1-1
 • Synge, J.M.. The Complete Plays. 1st. New York: Vintage Books, 1935.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tekster[rediger | rediger kilde]