Johann Heinrich Pestalozzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Johann Heinrich Pestalozzi
Johann Heinrich Pestalozzi.jpg
Født 12. januar 1746
Zürich
Død 17. februar 1827 (81 år)
Brugg
Gravlagt Birr AG
Ektefelle Anna Pestalozzi
Nasjonalitet Sveits
Medlem av Illuminatus-ordenen, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Helvetic Society

Johann Heinrich Pestalozzi (født 12. januar 1746 i Zürich i Sveits, død 17. februar 1827 i Brugg i kantonen Aargau) var en sveitsisk pedagog, filantrop, filosof og sosial reformator, skolereformator og politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Johann Heinrich Pestalozzi kom fra en kalvinistisk familie. Faren døde tidlig, og han vokte opp under fattige forhold med sin mor i Zürich der han studert. Under ungdomsårene ble han venn med Johann Kaspar Lavater og intresserte seg for politikk og sosiale reformer. Interessen kjølnet imidlertid da han giftet sig, og han gjorde et mislykket forsøk innen jordbruksnæringen.

Barnehjem[rediger | rediger kilde]

Da Frankrike invaderte Sveits i 1798 tok han hånd om foreldreløse barn. I sin samtid var han en levende legende for sitt personlige engasjement, sine bøker, og de skoler han forestod. Han ble lovprist av Gottlieb Fichte, Germaine de Staël, Wilhelm von Humboldt, og Charles Maurice de Talleyrand, men han mislyktes med å vinne Napoleon Bonapartes tillit.

Både i handling og forfatterskap fremkommer Pestalozzis energiske idealisme, tro på menneskets iboende godhet og dannelsens makt, og velvilje til de mindre lykkelig lottede. Det primære var for Pestalozzi at barn fikk en tillitsfull og ømt relasjon til sin mor, for det var med henne barnet begyntesin kultivering.

Hans grunntese var «å styrke folket» slik at de kunne være istand til «å kunne hjelpe seg selv». Han rettet spesielt oppmerksomheten mot grunnskolen, og unge elever. Der arbeidet han for å fremme intellektuelle, moralske, religiøse, og manuelle ferdigheter for barn innenfor alle områder på en harmonisk måte. Idag tilsvarer Pestalozzis pedagogiske idéer det som innenfor pedagogikken idag kalles «en helhetlig tilnærmelse» (ganzheitlichen Ansats). I 1801 utga han for første gang en systematisk utlegning av sine pedagogiske idéer i boken Wie Gertrud ihre Kinder lehrt.

I perioden 1774–1780 begynte han å realisere sin pedagogikk i fattighuset i Neuhof, deretter i barnehjemmet i Stans i 1799, og endelig på en systematisk måte i instituttene i Burgdorf (1800–1804) og Yverdon-les-Bains (1804–1825). Innholdet i mange av hans politiske og pedagogiske skrifter er fortsatt aktuelt, og mange av hans grunnleggende idéer kan bli funnet igjen i moderne pedagogikk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Tysk Wikisource: Johann Heinrich Pestalozzi – Originaltekster
Wikiquote-logo.svg Tysk Wikiquote: Johann Heinrich Pestalozzi – Sitater