Johann Heinrich Pestalozzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Johann Heinrich Pestalozzi
Johann Heinrich Pestalozzi.jpg
Født 12. januar 1746
Zürich
Død 17. februar 1827
Brugg
Gravlagt Birr AG
Ektefelle Anna Pestalozzi
Nasjonalitet Sveits
Medlem av Illuminatus-ordenen, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Helvetic Society

Johann Heinrich Pestalozzi (født 12. januar, 1746 i Zürich, død 17. februar, 1827 i Brugg i kantonen Aargau) var en sveitsisk pedagog, filantrop, filosof og sosial reformator, skolereformator og politiker.

Hans grunntese var «å styrke folket» slik at de kunne være istand til «å kunne hjelpe seg selv». Han rettet spesielt oppmerksomheten mot grunnskolen, og unge elever. Der arbeidet han for å fremme intellektuelle, moralske, religiøse, og manuelle ferdigheter for barn innenfor alle områder på en harmonisk måte. Idag tilsvarer Pestalozzis pedagogiske idéer det som innenfor pedagogikken idag kalles «en helhetlig tilnærmelse» (ganzheitlichen Ansats). I 1801 utga han for første gang en systematisk utlegning av sine pedagogiske idéer i boken Wie Gertrud ihre Kinder lehrt.

I perioden 1774–1780 begynte han å realisere sin sin pedagogikk i fattighuset i Neuhof, deretter i barnehjemmet i Stans i 1799, og endelig på en systematisk måte i instituttene i Burgdorf (1800–1804) og Yverdon-les-Bains (1804–1825). Innholdet i mange av hans politiske og pedagogiske skrifter er fortsatt aktuelt, og mange av hans grunnleggende idéer kan bli funnet igjen i moderne pedagogikk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Tysk Wikisource: Johann Heinrich Pestalozzi – Originaltekster
Wikiquote-logo.svg Tysk Wikiquote: Johann Heinrich Pestalozzi – Sitater
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)