Plymouth Brethren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Plymouth Brethren
Grunnlagt1831
GrunnleggerJohn Nelson Darby
Antall medlemmerCa. 1 million
HvorI hovedsak USA, Færøyene, Storbritannia og Australia

Plymouth Brethren, også kalt Plymouth-brødrene[1] eller Darbyister, er en kristen trosretning som ble grunnlagt i Plymouth/Dublin under ledelse av John Nelson Darby1800-tallet.[2][3]

Formelt ble samfunnet organisert i 1831 av en gruppe personer som hadde kommet sammen til møter noen år i forveien. De la vekt på Jesu gjenkomst og profetiene. Darby ønsket å ha en så enkel organisasjon som mulig, kirken har ikke fast presteskap.[2] Han drog flere steder, blant annet til Sveits, hvor han forsøkte å forkynne sin lære. I 1845 ble samfunnet delt i to. Darby gikk da sammen med den ene delen, som deretter ble kjent som Exclusive Brethren, mens den andre delen ble kjent som Open Brethren. Senere har samfunnet blitt delt i flere retninger.

Darby praktiserte barnedåp, men i dag praktiserer de fleste samfunn innen Plymouth Brethren voksendåp. Samfunnene har en nokså enkel organisasjon hvor menighetene ledes av eldste. Gudstjenestene er ganske enkle.

Samfunnenes medlemmer er hovedsakelig bosatt i USA, Storbritannia, Australia, Færøyene og noen afrikanske[4] og latinamerikanske land, og teller omkring 1 million.

Plymouth Brethren har hatt innflytelse på tankegangen til flere lekmannsbevegelser, også i Norge.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dahlene, Kjell (1983). Plymouth Brethrens innflytelse i norsk kristenliv. Mandal: K. Dahlene. 
  2. ^ a b https://snl.no/Plymouthbr%C3%B8drene
  3. ^ Kirke-leksikon for Norden. Aarhus: Jydsk forlags-forretning. 1911. 
  4. ^ Neill, Stephen (1972). Misjon i 2000 år. Stavanger: Nomi. ISBN 8250100409.