Plymouth Brethren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Plymouth Brethren
Grunnlagt 1831
Grunnlegger John Nelson Darby
Antall medlemmer Ca. 1 million
Hvor I hovedsak USA, Færøyene, Storbritannia og Australia

Plymouth Brethren, også kalt Darbyister, er en særegen kristen trosretning som ble grunnlagt under ledelse av John Nelson Darby1800-tallet.

Formelt ble samfunnet organisert i 1831 av en gruppe personer som hadde kommet sammen til møter noen år i forveien. De la vekt på Jesu gjenkomst og profetiene. Darby ønsket å ha en så enkel organisasjon som mulig. Han drog flere steder, blant annet til Sveits, hvor han forsøkte å forkynne sin lære. I 1845 ble samfunnet delt i to. Darby gikk da sammen med den ene delen, som deretter ble kjent som Exclusive Brethren, mens den andre delen ble kjent som Open Brethren. Senere har samfunnet blitt delt i flere retninger.

Darby praktiserte barnedåp, men i dag praktiserer de fleste samfunnn innen Plymouth Brethren voksendåp. Samfunnene har en nokså enkel organisasjon hvor menighetene ledes av eldste. Gudstjenestene er ganske enkle.

Samfunnenes medlemmer er hovedsakelig bosatt i USA, Storbritannia, Australia, Færøyene og noen afrikanske og latinamerikanske land, og teller kanskje omkring en million.

Plymouth Brethren har hatt innflytelse på tankegangen til flere lekmannsbevegelser, også i Norge.