Hopp til innhold

Würzburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Würzburg

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBayerns flagg Bayern
ProvinsUnterfranken
StatusKretsfri by
Ligger vedMain
Postnummer97070
Retningsnummer0931
Areal87,63 km²
Befolkning124 219 (2014[1])
Bef.tetthet1 417,54 innb./km²
Høyde o.h.177 meter
Nettsidewww.wuerzburg.de
Politikk
OrdførerChristian Schuchardt (CDU)
Posisjonskart
Würzburg ligger i Tyskland
Würzburg
Würzburg
Würzburg (Tyskland)
Kart
Würzburg
49°47′40″N 9°55′46″Ø

Schoenbornkapellet i katedralen
Marienberg festning
Löwenbrücke

Würzburg er en by ved elven Main i Franken i den tyske delstaten Bayern. Den er delstatens femte største by og sete for provinsregjeringen i Unterfranken. Byen ligger langs Den romantiske veien.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen var allerede på 600-tallet del av et hertugdømme under merovingere, og omtales i 704 under navnet Vurteburch. Fra og med 700-tallet var byen underlagt de mektige katolske fyrstebiskopene som med hard hånd kontrollerte Würzburgs sterke handelsøkonomi og politiske dominans i distriktet. Mye av byens inntekter kom fra vinproduksjon og avgifter fra elvetrafikken på Main. Würzburg var gjennom århundrene gjenstand for flere militære stridigheter, og ble blant annet besatt av svenskene under tredveårskrigen. Først i 1802 ble byen sekularisert og underlagt Bayern.

16. mars 1945 ble Würzburg utsatt for et intenst britisk luftangrep. 225 Avro Lancaster bombefly utslettet nesten 90% av sentrum og 5000 mennesker omkom i en veldig ildstorm. Ødeleggelsene var så store at det en stund var snakk om å la ruinene forbli et monument over krigens redsler, og heller la Würzburg gjenoppstå som en helt ny by lenger nord. Gjennom nitid rekonstruksjonsarbeid har man siden lyktes i å gjenskape mesteparten av Würzburgs opprinnelige arkitektur, om enn ikke så konsekvent som i en del andre bombede tyske byer. Würzburg er i dag sete for det romersk-katolske Würzburg bispedømme, grunnlagt i 742, og et universitet, Julius-Maximilians-Universität. I 2004 feiret byen sitt 1300-årsjubileum.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Det imponerende fyrstbiskopelige slottet Würzburg-residensen i barokkstil med tilhørende slottshager, har siden 1981 stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Byen er utgangspunkt for turistveien Den romantiske veien som ender i Füssen.

Borgermestre og overborgermestre siden 1797[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]