Würzburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 49°47′40″N 09°55′46″Ø

Schoenbornkapellet i katedralen
Marienberg festning
Löwenbrücke

Würzburg er en by ved elven Main i Franken i den tyske delstaten Bayern. Den er sete for provinsregjeringen i Unterfranken. Byen har ca. 132 000 innbyggere, og er dermed femte størst i fristaten Bayern.

Byen var allerede på 600-tallet del av et hertugdømme under merovingere, og omtales i 704 under navnet Vurteburch. Fra og med 700-tallet var byen underlagt de mektige katolske fyrstebiskopene som med hard hånd kontrollerte Würzburgs sterke handelsøkonomi og politiske dominans i distriktet. Mye av byens inntekter kom fra vinproduksjon og avgifter fra elvetrafikken på Main. Würzburg var gjennom århundrene gjenstand for flere militære stridigheter, og ble blant annet besatt av svenskene under tredveårskrigen. Først i 1802 ble byen sekularisert og underlagt Bayern.

Würzburg er i dag sete for det romersk-katolske Würzburg bispedømme, grunnlagt i 742, og et universitet, Julius-Maximilians-Universität. I 2004 feiret byen sitt 1300-årsjubileum.

Det imponerende fyrstbiskoppelige slottet Würzburg-residensen i barokk stil med tilhørende slottshaver, har siden 1981 stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

16. mars 1945 ble Würzburg utsatt for et intenst britisk luftangrep. 225 Avro Lancaster bombefly utslettet nesten 90% av sentrum og 5000 mennesker omkom i en veldig ildstorm. Ødeleggelsene var så store at det en stund var snakk om å la ruinene forbli et monument over krigens redsler, og heller la Würzburg gjenoppstå som en helt ny by lenger nord. Gjennom nitid rekonstruksjonsarbeid har man siden lyktes i å gjenskape mesteparten av Würzburgs opprinnelige arkitektur, om enn ikke så konsekvent som i en del andre bombede tyske byer.

Byen er utgangspunkt for turistveien Den romantiske veien som ender i Füssen.

Borgermestre og overborgermestre siden 1797[rediger | rediger kilde]

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

For fyldigere omtale, se også tysk Wikipedia

Commons Commons: Würzburg – bilder, video eller lyd
TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.