Fjernsynsteatret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fjernsynsteatret var en avdeling og et fast programtilbud fra NRK, som ble etablert 8. september 1960.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den første forestillingen, Telefonkiosken av Peter Brook, ble vist allerede 8. april 1959 da det bare var en prøveordning. Arild Brinchmann var leder for Fjernsynsteatret fra starten til 1967, Tore Breda Thoresen 1967-80, og Magne Bleness fra 1980 til 1990. Fjernsynsteatret arbeidet med et fast ensemble, og hadde i starten en årsproduksjon på 20-25 oppsetninger. Etter hvert som produksjonsmetodene ble mer omfattende og kostbare, sank antallet egenproduserte forestillinger. Stykker fra Norden og Europa ble i større grad kjøpt inn og sendt.

Som tv-program var man ikke avhengig av noen egeninntekt. På 1960-tallet var derfor Fjernsynsteatret landets viktigste eksperimentelle scene, der det i stor grad ble produsert absurde stykker basert på forfattere som Beckett og Pinter, som ble oppfattet som merkelige og bisarre av et stort publikum. Fjernsynsteatret arbeidet også mye med norsk dramatikk. Samtlige av Ibsens samtidsdramaer er blitt oppført, og det samme gjelder stykker av de aller fleste kjente, norske forfattere som bl.a. Holberg, Garborg, Bjørnson, Hoem, Hamsun og Kielland.

Viktige produksjoner som Fjernsynsteatret har stått bak er blant annet Kiellands Skipper Worse, Hamsuns Benoni og Rosa, Duuns Medmenneske, Undsets Jenny, Ibsens Vildanden og Fruen fra havet, Bjørneboes Semmelweis og Shakespeares Kong Lear.

Fjernsynsteatret ble i januar 1991 erstattet av en utvidet Dramaavdeling med Karen Bamborough som leder.[1]

Regissører (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Regissører som var flittig brukt i Fjernsynsteatret opp gjennom årene er blant andre:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «TVteatret dør, leve TVdramaet!». Aftenposten. 13.11.1990. «1. januar avgår Fjernsynsteatret ved døden som selvstendig institusjon. Da oppstår Dramaavdelingen under Karin Bamboroughs ledelse.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]