Dún Laoghaire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dún Laoghaire
Dún Laoghaire (ga)
Dun Laoghaire.jpg
Byen sett fra sjøsiden
LandIrland Irland
ProvinsLeinster
GrevskapDublin
StatusBy (town)
PostnummerA96
Befolkning23 857[1]
Høyde o.h.24 meter
Nettsidewww.dun-laoghaire.com/
Posisjonskart
Dún Laoghaire ligger i Irland
Dún Laoghaire
Dún Laoghaire
Dún Laoghaire (Irland)

Dún Laoghaire
53°18′N 6°08′V

Den østligste moloen i Dun Laoghaire.

Dún Laoghaire (/duːn ˈɫeːrʲə/, anglifisert stavemåte Dunleary) (uttale etter «norsk» : dønleri) er en havneby omkring 12 km sør-sørøst for Dublins sentrum. Den er administrasjonssenter for Dun Laoghaire-Rathdown, og tilhører Stor-Dublin.

Byen fikk offisielt navnet Kingstown i 1821, til ære for Georg IV som besøkte stedet. i 1921, men Irlands uavhengighetskamp pågikk, endret bystyre det tilbake til det gamle gæliske navnet. Det kommer fra grunnleggeren, Laoghaire, som var overkonge av Irland i det 5. århundre, og som la et fort (dún) der for å lettere kunne sende ut raid mot dagens England og Frankrike

Dún Laoghaire er forbundet med det sentrale Dublin via forstadsbanen DART og hyppige bussavganger. Det er fergeforbindelse til Holyhead i Wales. Jernbanen mellom Dún Laoghaire og Dublin ble åpnet i 1837, som den første jernbanestrekningen i landet.

Havnen ligger i sørlige del av Dublin Bay men har ikke naturlig skjerming av terrenget. Havnen har derfor to store betongmoloer som skjermer havnen mot Irskesjøen.

Innenfor moloen ligger havneanlegget til fergen til Holyhead og to staslige bygninger «Yacht Clubs» som har en helt annen standard og klubbhus enn vanlige norske båtforeninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]