Hopp til innhold

Gerhard Knoop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gerhard Knoop
Født3. nov. 1920Rediger på Wikidata
Oslo
Død25. okt. 2009[1]Rediger på Wikidata (88 år)
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
University of Denver
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre gravlund
IMDbIMDb

Gerhard Knoop (født 3. november 1920 i Kristiania, død 25. oktober 2009 i Oslo) var en norsk regissør og teatersjef.

Ungdom og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Knoop debuterte som skuespiller i revyenUllern gymnas, hvor han tok eksamen artium i 1939. Under andre verdenskrig kom han med i illegalt arbeid og måtte flykte til Sverige. Der ble han etter hvert sersjant i polititroppene. Etter krigen studerte han ved Universitetet i Oslo og siden ved Denver University i Colorado og utdannet seg til regissør der. Hovedoppgaven var regi og dokumentasjon av Kjeld Abells skuespill Melodien som ble vekk.

Regissør og teatersjef[rediger | rediger kilde]

Tilbake i Norge fikk Knoop i 1949 ansettelse ved Rogaland Teater i Stavanger. Her satte han opp Den spanske flue og med Liv Strømsted som Nora satte han opp Et dukkehjem. I 1954 satte han opp verket på Nationaltheatret i Oslo. Med Riksteatret turnerte han også med stykket til Island, Antwerpen og London for at norske sjøfolk skulle få se stykket.

Fra 1952 arbeidet han som frilans instruktør for en rekke teater: Det Nye Teater, Det norske teatret, Nationaltheatret, Riksteatret og i Radioteatret og Fjernsynsteatret. I 1964 ble han styrer ved Statens Teaterskole, som siden ble høgskole. I 1973 ble han så sjef for Radioteatret etter Hans Heiberg. Han hadde allerede på forhånd erfaring fra hørespill da han hadde satt opp en rekke hørespill der og trivdes med det. Han tok vare på utenlandske manuskripter, men var svært opptatt av at Radioteatret skulle spille stykker av norske forfattere som handlet om en norsk virkelighet. Selv om det var sterk konkurranse med Fjernsynsteatret, klarte Radioteatret å holde på sitt publikum.

Også som pensjonist fortsatte Knoop med teater. Sammen med Merete Skavlan startet han friteatergruppen Intimteateret og ledet det fra 1991 til 2002. I hans periode der instruerte han 13 uroppførelser, derav sju med norsk dramatikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, verkets språk bokmål, Norsk biografisk leksikon ID Gerhard_H_Knoop, besøkt 18. desember 2021[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]