Cork (grevskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra County Cork)
Hopp til: navigasjon, søk
Cork

Kart over Cork

Land Irland Irland
Provins Munster
Areal 7 457 km²
Befolkning 519 032 (2011)
Bef.tetthet 69,6 innb./km²

Cork (irsk Corcaí) er det sørligste og det største av grevskapene i Irland. Grevskapet hadde 519 032 innbyggere ved folketellingen i 2011.[1] Administrasjonsbyen er Cork, som også utgjør et eget grevskapsdistrikt, City of Cork. Byen er den nest største i landet.

Det ble formelt opprettet som grevskap i 1606 da det gamle grevskapet Desmond ble delt i grevskapene Cork og Kerry. Det er også kjent som The Rebel Country fordi det ofte har hatt en fremtredende rolle under tidligere opprør.[trenger referanse]

Det mest kjente stedet ved siden av Cork by er nok Cobh, tidligere Queenstown, hvor svært mange utvandrere gikk ombord på skip til USA, Canada, New Zealand og Sør-Afrika.[trenger referanse] Cobh var også den siste havn hvor RMS «Titanic» la til.

Den vestlige delen av Cork er et populært turistmål. Området har en rekke små landsbyer og øyer, inkludert Sherkin Island, Clear Island og Dursey Island. Mizen Head er det Irlands mest sørvestlige punkt.

I 1601 ble slaget ved Kinsale utkjempet i Cork. Dette slaget var det siste store nederlaget for det gamle irske artistokratiet, og la veien åpne for engelsk dominans.

Cork har to gaeltachtaí (irsktalende områder): Múscraí i nord og Oileán Chléire, en øy i vest.

Byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistical tables. Census 2011 – Town and Country, Central Statistics Office, s. 26–27.