Udenes kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Udenes kirke
Udnes kirke (2).jpg
Område NesRediger på Wikidata
Bispedømme Borg bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1708
EndringerRestaurert 1820 og 1870
Arkitektur
Arkitekt O. P. Sand
TeknikkTømret
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Udnes kirke
60°05′18″N 11°23′55″Ø
Udenes kirke på Commons

Udenes kirke er en korskirke fra 1706 i Nes i Viken fylke. Kirken ligger på en høyde, omkranset av Glomma og kornåkre. Den er en del av Den norske kirke og hører til Øvre Romerike prosti i Borg bispedømme.

Byggverket er i tømmer og ble senere panelt. Det har 350 plasser.

Både prekestolen og altertavlen er utført av Oluf Granberg og ble laget da kirken var ny. Kirken ble betydelig forandret i 1860, både ved at tømmerveggene ble bekledd med panel og tårnet ble flyttet fra midten til over våpenhuset. I 1913 ble kirken igjen forandret. Da laget Arnstein Arneberg ny takhimling over koret i tillegg til dekorasjoner på galleriveggene. I takhimlingen ble det malt et Johannes Døperen-motiv dekorert av Domenico Erdmann.

På høyden ved Glommas vestside i Udenes sogn stod det en tømmerkirke med få plasser på 1600-tallet. I 1680 bestemte man at kirken enten måtte utvides, eller det måtte bygges ny. Sognestyret valgte å bygge ny kirke, og byggingen pågikk i 1704-06. Det var de samme håndverkerne som tre år tidligere hadde oppført Fenstad kirke som stod for byggingen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hilsen fra Nes på Romerike, 150 postkort med historiske tekster, av Frits Wahlstrøm 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]