Skogbygda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°13′58″N 11°31′20″Ø

Skogbygda
Skogbygda
Skogbygda skolekorps spiller på 17. mai.
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneNes
Befolkningca 1 000[a]
Postnummer2164 Skogbygda

Skogbygda
60°14′00″N 11°31′00″Ø

Skogbygda er en skolekrets i Nes kommune i Viken. Bygda ligger omtrent fem kilometer nord for tettstedet Oppåkermoen. Tettstedet Skogrand ligger i Skogbygda.

Skogbygda omfatter Rønnål, Oppsal, Fyriseterskauen, Usjøsetra, Murukoll, Ilangsetra, Gusterudsetra, Sjøli, Ersrudsetra, Ingeborgrud, Dystland, Togstad, Ås, Bårhaug, Grønlia, Skårer og deler av Hjellum, Vøyen, Rustad, Greni, Rudseterskauen og Skarning. Det er ingen næringssentra i Skogbygda, men stedet har egen lokalbutikk og frisør. Dessuten ligger Ringfoss Markiser på Togstad. På Oppsal ligger gardsbruket Oppsal (tidligere kjøpt opp og døpt om til Bergvad av Lai Berg), hvor det drives kyllingoppdrett.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Skogbygda er selvforklarende: bygda ligger spredt inne i et stort skogsområde. Skogbygda hadde tidligere postadressa Seterstøa. Det første posthuset i bygda ble etablert på Togstad, men ble senere flyttet til Ingeborgrud. I dag er det «post i butikk» på Ingeborgrud.

Skole[rediger | rediger kilde]

Skogbygda skole

Skogbygda skole er en barneskole på Ingeborgrud som ble åpnet 1967. Omfattende utbygginger ble foretatt i 1999, med ytterligere tilbygg i 2010. Antall elever skoleåret 2010–2011 er 186. Den tidligere skolekretsen til Oppåker skole tilhørte fra 1. august 2010 Skogbygda skolekrets. Tidligere var det flere skolekretser i bygda, med skolene Sjøli, Togstad samt Halmsås som lå på Skarning.

Barnehage[rediger | rediger kilde]

Skogbygda barnehage er en kommunal barnehage på Skårer. Etter at barnehagen var ferdig utbygd mai 2006, er det nå kapasitet for 44 barn. «Maurtua» er avdelingen for de minste barna, mens «Revehiet» og utelivsgruppen. «Ekorntoppen» har barn som nærmer seg skolealder. Tidligere ble det drevet barnepark i den gamle skolen på Togstad.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Skogbygden skytterlag[rediger | rediger kilde]

Skogbygden skytterlag har sitt skytterhus med skytebane på Skårer. Her arrangeres skytestevner for alle aldersklasser.

Skogbygda Idrettsforening[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Skogbygda Idrettsforening

Skogbygda Idrettsforening ble stiftet som idrettslag 15. august 1945. Idrettsforeningen tilbyr fotball for alle aldersklasser. Hjemmebanen ligger på Ingeborgrud, rett ved siden av Skogbygda skole.

Halmsås & Omegn Idrettslag[rediger | rediger kilde]

Halmsås & Omegn Idrettslag ble stiftet i 1919 som Halmsås Idrettslag. Aktivitetene var blant annet fotball, langrenn og skihopp. I 1945 fusjonerte de med Funnefoss Idrettslag, og det nye navnet ble Funnefoss & Halmsås Idrettslag. Tidlig på 1950-tallet splittet idrettslagene seg igjen, da det ble gjort avtale om at sommeridrettene skulle foregå på Oppåkermoen, og vinteridrettene i Skogbygda. Aktivitetene i den senere tid har vært blant annet langrenn, allidrett, marsjer og sykkelstevner.

Skogbygda Arbeideridrettslag[rediger | rediger kilde]

Skogbygda Arbeideridrettslag så dagens lys tidlig på 1930-tallet. Idrettslaget hadde sitt hovedsete på Sjøli, med Alfred Myren som en sentral person og leder i en årrekke. Aktivitetene var blant annet langrenn. Idrettslaget drev til omtrent 1950.

Gutteklubben Tempo[rediger | rediger kilde]

Gutteklubben Tempo var en skøyteklubb som holdt til ved Bårhaugtjenn på Bårhaug i gamle dager.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Ingeborgrud kirke

Skogbygda benytter hovedsakelig to steder for markering av begivenheter. For mindre tilstellninger benyttes samfunnshuset Fagerheim. For større sammenkomster brukes Skytterhuset.

Bergvad har også arrangert enkelte tilstelninger i «Vognskjulet».

Skogbygda Skolekorps har tradisjonelt sett hatt mange medlemmer, og de leverer nå korpstjenestene sine til flere tettsteder i Nes i forbindelse med 17. mai-feiring.

Ingeborgrud kirke het tidligere Ingeborgrud kapell, men har nå fått status som kirke. Kirka står på Ingeborgrud.

Fritid[rediger | rediger kilde]

Skogbygda er rik på natur. Badeplassen Fløyta nord for Togstad benyttes flittig på sommeren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]