George Bernard Shaw

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George Bernard Shaw
George bernard shaw.jpg
Født 26. juli 1856
Dublin
Død 2. november 1950 (94 år)
Ayot St Lawrence
Ektefelle Charlotte Payne-Townshend
Yrke
8 oppføringer
Musikkritiker, politiker, dramatiker, språkforsker, manusforfatter, kunstner, journalist, biograf
Parti Labour Party
Nasjonalitet Irland, Det forente kongerike Storbritannia og Irland, Storbritannia
Medlem av Royal Society of Literature
Utmerkelser Nobelprisen i litteratur, Oscar for beste filmatisering
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1925

George Bernard Shaw (født 26. juli 1856 i Dublin, død 2. november 1950 i Ayot Saint Lawrence i Hertfordshire i England) var en anglo-irsk dramatiker. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1925. Han er blant annet kjent som forfatter av skuespillet Pygmalion, senere omskapt til musikalen My Fair Lady. Han er den hittil (2014) eneste forfatter som har mottatt både nobelprisen og Oscar, det siste for arbeidet med manus til filmversjonen av Pygmalion. Shaw var en glødende sosialist i motsetning til sin livslange nære venn, forfatteren G.K. Chesterton, som var borgerlig og ortodoks katolikk.

Liv[rediger | rediger kilde]

Shaw ble født i en fattig protestantisk familie i Dublin. Familieforholdene var problematiske. På 1870-tallet flyttet han til London for å prøve seg som forfatter. Han skrev fem refuserte romaner før han fant arbeid som musikkritiker i avisen The Star. På samme tid begynte han å engasjere seg politisk. Han deltok i Bloody sunday-demonstrasjonen i 1887, og ble medlem av Fabian Society, et intellektuell sosialistisk miljø. Her møtte han også sin kone Charlotte Payne-Townshend, som han giftet seg med i 1898.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Som musikkritiker var han en forkjemper for Wagners musikk. Da han i perioden 1895 til 1898 arbeidet som teaterkritiker i Saturday Review, fremsto han som forkjemper for Henrik Ibsens dramatikk. Han hadde i 1891 skrevet boken The Quintessence of Ibsenism, og verket kom i revidert og utvidet utgave i 1923.

Hans første teatersuksess, Candida, hadde premiere i 1898, og ble fulgt opp av en rekke komedier:

The Devil's Disciple (1897), Arms and the Man (1898), Mrs Warren's Profession (1898), Captain Brassbound's Conversion (1900), Caesar and Cleopatra (1901, Man and Superman (1902), Major Barbara (1905), Androcles and the Lion (1912) og Pygmalion (1913).

Etter første verdenskrig skrev han mer seriøse stykker, som Heartbreak House (1919) og Saint Joan (1923).

Shaw bodde i huset Shaw's corner i landsbyen Ayot St Lawrence, Hertfordshire, fra 1906 til sin død. Han døde 94 år gammel, etter et fall fra en stige. Hans hjem eies nå av National trust, og holder åpent for publikum. I sitt testamente avsatte Shaw £500 til en konkurranse om utarbeidelsen av et nytt alfabet tilpasset lydene i det engelske språket. Resultatet, som ble utarbeidet av Ronald Kingsley Read, er kjent som Shavian.

Fire år etter Shaws død hadde My Fair Lady premiere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: George Bernard Shaw – sitater
  • Sambok 40 bøker av og om Shaw på norsk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]