Peter Shaffer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Shaffer
Født15. mai 1926
Liverpool
Død6. juni 2016 (90 år)
Cork
Søsken Anthony Shaffer
Utdannet ved University of Cambridge, Trinity College, St Paul's School
Beskjeftigelse Manusforfatter, dramatiker, dramaturg, litteraturkritiker
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)
Medlem av Royal Society of Literature
Utmerkelser Oscar for beste filmatisering, kommandør i den britiske imperieorden, Order of the British Empire, Knight Bachelor

Peter Shaffer (født 15. mai 1926 i Liverpool, død 6. juni 2016[1]) var en britisk dramatiker og forfatter. Han skrev blant annet skuespillene Svart komedie, hvite løgner (1965), Equus (1973, filmatisert 1977) og Amadeus (1979, filmatisert 1984).

Shaffer ble født i en jødisk familie i Liverpool, sønn av Reka (født Fredman) og Jack Shaffer, en eiendomsmegler.[2][3] Han var tvillingbror, og broren er også dramatiker, Anthony Shaffer.

Shaffer fikk sin utdannelse ved St Paul's School i London og deretter et stipend for Trinity College ved Universitet i Cambridge, hvor han studerte historie. Han var kullgruvearbeider under den andre verdenskrig som en av «Bevin Boys», menn som ble utskrevet som en del av verneplikt. Han hadde deretter en rekke jobber, inkludert å arbeide i bokhandel og assistent i et bibliotek, før han oppdaget sitt talent for drama.

Han mottok Tony Award to ganger, både for Equus og Amadeus.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.