National Trust (Storbritannia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Waddesdon Manor i Buckinghamshire er en av de mest populære stedene som National Trust bevarer

National Trust (fullt navn The National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty, «Den nasjonale stiftelse for steder av historiske interesse eller naturskjønnhet») er en organisasjon som arbeider for å bevare uberørte naturområder og historiske bygninger i England, Wales og Nord-Irland. Skottland har sin egen organisasjon, se National Trust for Scotland.

Organisasjonen er registrert som en veldedig stiftelse, og eier en rekke historiske bygninger. De legger vekt på at disse skal være tilgjengelige for publikum. I noen tilfeller bor fortsatt de tidligere eierne i bygningen, og da søker man å finne ordninger for at deler av det skal være tilgjengelig. National Trust eier også store områder langs kysten, totalt omkring en femtedel av Englands, Wales' og Nord-Irlands kystlinje. Gjennom Prosjekt Neptun er det planer om å kjøpe enda mer av kystlinjen for å sikre den mot utbygging. Flere steder har de feriehytter som leies ut. Disse er plassert og bygget på en slik måte at de utgjør et minst mulig inngrep i naturen, og dermed oppfordrer til miljøbevisst turisme.

National Trust ble opprettet i 1895 av Octavia Hill, Sir Robert Hunter og Hardwicke Rawnsley. Virksomheten drives for det meste gjennom bidrag fra dens over 3 millioner medlemmer. Den har gjennom lovgivning fått retten til å erklære eiendommer som uavhendelige, hvilket medfører at de ikke kan selges eller pantsettes mot stiftelsens ønske uten godkjenning fra det britiske parlamentet.

I Norge tar Fortidsminneforeningen seg av bygninger av historisk interesse, men vi har ingen forening som vier seg til begge disse sakene, slik som på De britiske øyer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]