Hopp til innhold

Sully Prudhomme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sully Prudhomme
Sully Prudhomme
FødtRené Francois Armand Prudhomme
16. mars 1839[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Paris
Død6. september 1907 (68 år)
Châtenay-Malabry
BeskjeftigelseForfatter
Embete
  • Seat 24 of the Académie française (1881–1907) Rediger på Wikidata
Utdannet vedLycée Condorcet
NasjonalitetFrankrike
GravlagtPère Lachaise[5]
Grave of Sully-Prudhomme
MorsmålFransk
SpråkFransk[6][7][8]
Medlem avAcadémie française (18811907) (erstatter: Prosper Duvergier de Hauranne, erstattet av: Henri Poincaré)[9]
Det ungarske vitenskapsakademiet
Utmerkelser
6 oppføringer
Nobelprisen i litteratur (1901)[10][11]
Storoffiser av Æreslegionen[12]
Vitet Prize (1877)[13]
Kommandør av Æreslegionen
Offiser av Æreslegionen
Ridder av Æreslegionen
PseudonymSully Prudhomme
Debuterte1865
Aktive år1865
IMDbIMDb
Signatur
Sully Prudhommes signatur

Nobelprisen i litteratur
1901

Sully Prudhomme (egentlig René François Armand Prudhomme; født 16. mars 1839 i Paris, død 6. september 1907) var en fransk forfatter og essayist. Han mottok den første Nobelprisen i litteratur i 1901.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Prudhomme var født i Paris og hadde opprinnelig tenkt å studere til å bli ingeniør, men utdanne seg til jurist. Han leste filosofi og begynte å skrive poesi.

Prudhomme debuterte i 1865 med diktsamlingen Stances et Poèmes som gjorde ham anerkjent i litteraturkretser.[trenger referanse] Hans tidigere produksjon var ganske sentimental og romantiskt innrettet mens hans senere hadde mer filosofiske ambisjoner.[trenger referanse] Han ble medlem av Det franske akademi i 1881.

Han erklærte at hans hensikt var å skape en vitenskapelig poesi for en moderne tid.[trenger referanse] Hans karakter var oppriktig og melankolsk.[trenger referanse] Han var knyttet til parnassianisme, en fransk litterær stil og retning som begynte den positivistiske perioden på begynnelsen av 1900-tallet, men med tiden viste hans tekster trekk som var åpenbart preget av hans egen personlighet.[trenger referanse]

Nobelprisen

[rediger | rediger kilde]

Han ble den første mottakeren av Nobelprisen i litteratur, gitt «i særlig anerkjennelse for hans poetiske komposisjon, som gir bevis på opphøyd idealisme, kunstnerisk perfeksjon og en sjelden kombinasjon av kvaliteter for både hjertet og intellektet.»[trenger referanse] Han ga mesteparten av prispengene han mottok til opprettelsen av en poesipris som ble utdelt av Société des gens de lettres, en fransk forfatterforening. Han opprettet også, i 1902, Société des poètes français, en poetisk forening, sammen med Jose-Maria de Heredia og Leon Dierx.

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • Stances et poèmes, 1865.
  • Les épreuves, 1866.
  • Les solitudes: poésies, A. Lemerre (Paris), 1869.
  • Les destins, 1872.
  • La France, 1874.
  • Les vaines tendresses, 1875.
  • Le zénith (dikt), presentert i tidsskriftet Revue des deux mondes, 1876.
  • La justice (dikt), 1878.
  • Poésie, 1865-88, A. Lemerre, 1883-88.
  • Le prisme, poésies diverses, A. Lemerre (Paris), 1886.
  • Le bonheur (dikt), 1888.
  • Épaves, A. Lemerre, 1908.
  • Œuvres de Sully Prudhomme (poesi og prosa), 8 bind, A. Lemerre, 1883-1908.
  • Que sais-je? (filosofisk skrift), 1896.
  • Testament poétique (essay), 1901.
  • La vraie religion selon Pascal (essay), 1905.
  • Journal intime: lettres-pensée (dagbok), A. Lemerre, 1922.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ annuaire prosopographique: la France savante, «PRUDHOMME PRUDHOMME, dit René, François, Armand dit SULLY PRUDHOMME René, François, Armand PRUDHOMME, dit Sully», CTHS person-ID 121567[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 25812, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person-ID 12393, besøkt 3. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ gallica.bnf.fr, besøkt 14. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 135307619, Wikidata Q16744133 
  7. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 47861091, Wikidata Q16744133 
  8. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 72874083, Wikidata Q16744133 
  9. ^ Académie française, www.academie-francaise.fr, Académie française member ID armand-prudhomme-dit-sully-prudhomme, besøkt 8. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.nobelprize.org[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ www.nobelprize.org[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ Léonore database[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ www.academie-francaise.fr, besøkt 21. januar 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]