Anglo-irsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Patricks flagg er et historisk flagg med tilknytning til Irland under britisk styre, og dermed også til den anglikanske Church of Ireland og den anglo-irske herskende klassen.[1]

Anglo-irsk var en betegnelse på den sosialt privilegerte klassen i Irland, hvor medlemmene av denne klassen var etterkommere av de store landeierne og øvre lag av det protestantiske presteskapet og embetsstanden, særlig fra 1600-tallet, 1700-tallet og 1800-tallet.[2] Disse hadde ofte familiebakgrunn fra den engelske overklassen og var medlemmer av den anglikanske kirke, eller i noe mindre grad til andre kirker med utspring i England, som metodister.

Imidlertid ble ikke benevnelsen «anglo-irsk» benyttet om presbyterianere i Irland, da disse som oftest hadde skotsk bakgrunn.

Benevnelsen «anglo-irsk» ble brukt helt fram til victoriatiden, som betegnelse på en klasse som både religiøst, sosialt og kulturelt lå tett innpå den engelske overklassen.

Anglo-irsk er også brukt som en benevnelse på de formelle kontaktene, forhandlingene og avtaleverket mellom Storbritannia og Irland. Blant disse er Den anglo-irske traktat fra 1921 og Den anglo-irske avtale fra 1985 og det ango-irske toppmøtet som møtene mellom den britiske statsministeren og den irske statsministeren blir kalt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]