Il Tempo Gigante

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En leketøysmodell av Il Tempo Gigante, hovedpersonen Reodor Felgens racerbil i den norske dokkefilmen Flåklypa Grand Prix fra 1975.

Il Tempo Gigante er navnet på en racerbil som er kjent fra den norske dokkefilmsuksessen Flåklypa Grand Prix fra 1975. Bilen er tegnet av forfatteren og illustratøren Kjell Aukrust, men blir i filmen konstruert av sykkelreparatøren og oppfinneren Reodor Felgen og kjørt av ham i billøpet Flåklypa Grand Prix. Bilen har masse ekstrautstyr og forskjellige hjemmekonstruerte finesser, eksempelvis to speedometere, der det ene slutter på 250 km/t, og det andre tar over og fortsetter til 400. I filmen blir bilen sabotert av de to hovedrivalene Rudolf Blodstrupmoen og den synske medhjelperen Mysil Bergsprekken. Likevel klarer det lille tafatte pinnsvinet Ludvig å oppdage feilen – en istykker-saget elektrisk fordeler – og holde bilen sammen til løpet er ferdig.

Fullskalamodellen[rediger | rediger kilde]

ElGigante-front.jpg

I forbindelse med dokkefilmen ble det bygd en kjørbar versjon av Il Tempo Gigante i full størrelse. Den har siden blitt vist som reklame og attraksjon på arrangementer rundt om i Norge.Den «ekte» Il Tempo Gigante, en kjørbar modell av bilen i full størrelse, ble bygget like etter filmens ferdigstillelse. Karosseriet ble bygget av en italiensk karosserimakerErmanno Martinuzzi i Caprinos filmstudio på Snarøya. Det tekniske ble utført/bygget av Jan Michelsen, Odd Høie og Svein Martin Pedersen - alle fra et bilverksted i Oslo. Ivo Caprino, Bjarne Sandemose og Charles Patey bidro med mindre detaljer. Bilen startet som flate plater og ble ferdigstilt på tolv måneder. Detaljene er utformet slik at mest mulig skal ligne modellen fra filmen. En Cadillac-ambulanse ble innkjøpt fra Sverige. Chassis med forstilling, V-8-motor på ca. åtte liter og automatkassen ble brukt. Bakakselen kom fra en Dodge «kvarting». Senere ble det innmontert en Chevrolet V-8-motor på ca. fem liter. Motoren har direkte bensininnsprøytning, og 550 hestekrefter. Den er registrert på nummer «BL 50000» i Norge, og er veisikret, men er ikke normalt EU-godkjent på grunn av eksessivt støynivå, så kjøring skjer sjeldent, og da på bane eller lukket område. Den første testturen skjedde på Oslo lufthavn, Fornebu nattestid i 1976. Noen toppfart ble ikke målt, da man ikke hadde utstyr til det.

Jan Erik Larssen fra Autofil prøvekjørte bilen i 2002, med svært gode tilbakemeldinger.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]