Rolf Just Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rolf Just Nilsen
Født31. aug. 1931[1][2][3]Rediger på Wikidata
Oslo
Død9. mai 1981[1][3]Rediger på Wikidata (49 år)
Oslo
BeskjeftigelseSkuespiller, sanger og revyartist
EktefelleArna Aukland 24. mai 1954
NasjonalitetNorge
GravlagtNordstrand kirkegård[4]
UtmerkelserLeonardstatuetten (1976)
Spellemannprisen for årets barneplate (1980)
Aktive år19481981
IMDbIMDb

Fra innspillingen av Arild Feldborgs populære radioserie «Jul i Folkehjemmet» i 1963, med blant andre Rolf Just Nilsen og Ragnhild Michelsen, som parodierte Einar og Werna Gerhardsen.

Rolf Just Nilsen (født 31. august 1931, død 9. mai 1981) var en av Norges fremste revyartister, sangere og skuespillere.

Imitator og komiker[rediger | rediger kilde]

Rolf Just Nilsen vakte tidlig oppsikt med sin fabelaktige evne som imitator. Hans stemmefremføring i de beste imitasjonene av datidens kjente personer, som for eksempel Einar Gerhardsen, Per Borten, Leif Juster, Carsten Byhring eller Arve Opsahl, er svært vanskelig å skille fra originalene.

Hans talent ble oppdaget allerede i grunnskolen hvor han forbløffet lærere og elever med nøyaktige imitasjoner av skolens lærere. Hans profesjonelle karriere begynte på Studioteatret, men fordi han satte revyen så høyt takket han ja til et engasjement på Chat Noir fra 1952 til 1959. Etter en periode på Edderkoppen teater kom han tilbake til Det norske teatret. I noen år hadde han så kontrakt med Oslo Nye Teater, før han igjen kom tilbake til Det norske teateret.

Rolf Just Nilsen medvirket i radioprogrammer og fjernsynsproduksjoner i NRK, samt en lang rekke filmer, deriblant Operasjon løvsprett og Reisen til Julestjernen. Han lånte også bort stemmen sin til flere av figurene i Flåklypa Grand Prix, Syvende far i huset og flere andre Ivo Caprino-filmer og bidro til utformingen av dukken Televimsen.

Sangtalentet[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å være en talentfull skuespiller var Rolf Just Nilsen svært musikalsk og hadde fin sangstemme. Han fikk derfor også en omfattende karriere som grammofonartist. I 1963 sang han inn juleviseparodien Julekveld i skogen på plate. Den ble så populær at det å høre den på radioen i julen ironisk nok har blitt fast inventar i juleritualene i mange norske hjem til dags dato. I 1964 fikk han en stor slager med Pappan til Tove-Mette (Nor-Disc NOR 94) sammen med Birgit Strøm. Melodien var skrevet av Willy Andresen og teksten av Otto Nielsen. I likhet med de fleste rollene han spilte hadde også mange av platene hans en humoristisk snert.

Også på scenen fikk publikum oppleve Rolf Just Nilsens sangstemme. Blant annet gjorde han stor suksess med operaparodien Operasangeren, en revyvise med tekst av Arild Feldborg, der Just Nilsen fremfører en norsk versjon av Tårnarien fra operaen Tosca.[5] I 1963 fikk han hovedrollen som «Lillemann» i musikalen Stopp verden, jeg vil av på Edderkoppen teater, der blant annet fremføringen av sangen Hva for ein klovn er eg (What kind of fool am I) viste at hans talent også rommet det såre og dypt alvorlige.[6]

Tidlig bortgang[rediger | rediger kilde]

Rolf Just Nilsen pådro seg etter hvert hjerteproblemer, men endret ikke sitt høye arbeidstempo av den grunn. Han døde bare 49 år gammel på scenen på Det norske teatret, under fremføring av revyen L/L Wang & Nilsen, et tomannsshow med Sølvi Wang.[7]

Minneprogram[rediger | rediger kilde]

Etter hans bortgang viste NRK et minneprogram til ære for Rolf Just Nilsen.

Familie[rediger | rediger kilde]

Rolf Just Nilsen var nevø av komikeren Leif Juster.[8]

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b lokalhistoriewiki.no, besøkt 13. november 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Rolf_Just_Nilsen[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b www.imdb.com, besøkt 28. desember 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.begravdeioslo.no, besøkt 16. juni 2019[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «NRK TV: "Teksten var av - Arild Feldborg"». www.nrk.no (norsk). 27. november 1965. Besøkt 22. januar 2017. 
  6. ^ Arnesen (5. januar 2015). «Rolf Just Nilsen synger fra "Stopp verden, jeg vil av!" (1980)». Besøkt 22. januar 2017. 
  7. ^ NRK. «Rolf Just Nilsen». NRK (norsk). Besøkt 22. januar 2017. 
  8. ^ NRK. «Rolf Just Nilsen». NRK (norsk). Besøkt 22. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]