Rolf Just Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rolf Just Nilsen
Rolf Just Nilsen (til venstre) (11097023936).jpg
Født 31. august 1931
Norge Oslo
Død 9. mai 1981 (49 år)
Norge Oslo
Ektefelle Arna Aukland 24. mai 1954
Yrke skuespiller, sanger og revyartist
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Leonardstatuetten, Spellemannprisen for årets barneplate
Aktive år 19481981
IMDb IMDbRedigere på wikidata
Fra innspillingen av Arild Feldborgs populære radioserie «Jul i Folkehjemmet» i 1963, med blant andre Rolf Just Nilsen og Ragnhild Michelsen, som parodierte Einar og Werna Gerhardsen.

Rolf Just Nilsen (født 31. august 1931, død 9. mai 1981) var en av Norges fremste revyartister, sangere og skuespillere. Han vakte særlig oppsikt med sin evne som imitator. Hans stemmefremføring i de beste imitasjonene av datidens kjente personer, som for eksempel Einar Gerhardsen, Per Borten, Leif Juster, Carsten Byhring eller Arve Opsahl, er svært vanskelig å skille fra originalen.

Hans talent ble oppdaget allerede i grunnskolen hvor han forbløffet lærere og elever med nøyaktige imitasjoner av skolens lærere. Hans profesjonelle karriere begynte på Studioteatret, men fordi han satte revyen så høyt, førte det til et engasjement på Chat Noir fra 1952 til 1959. Etter en periode på Edderkoppen teater kom han tilbake og sluttet seg til Det norske teatret. Forøvrig hadde han i noen år også kontrakt med Oslo Nye Teater før han igjen kom tilbake til Det norske teateret.

Rolf Just Nilsen medvirket i radioprogrammer og fjernsynsproduksjoner i NRK, en lang rekke filmer, deriblant Operasjon løvsprett og Reisen til Julestjernen. Han lånte også bort stemmen sin til å gi liv til flere av figurene i Flåklypa Grand Prix, Syvende far i huset og flere Ivo Caprino-filmer, og bidro til utformingen av Televimsen. I tillegg til skuespillertalentet, var han svært musikalsk og hadde fin sangstemme. Rolf Just Nilsen fikk derfor også en omfattende karriere som grammofonartist. I 1963 sang han på juleviseparodien Julekveld i skogen. Den ble så populær at det å høre den på radien i julen ironisk nok har blitt fast inventar i juleritualene i mange norske hjem til dags dato. I 1964 fikk han en stor slager med Pappan til Tove-Mette (Nor-Disc NOR 94) sammen med Birgit Strøm. Melodien var skrevet av Willy Andresen og teksten var skrevet av Otto Nielsen. I likhet med de fleste rollene sine, hadde også mange av platene hans en humoristisk vinkling.

Rolf Just Nilsen pådrog seg etter hvert hjerteproblemer, men endret ikke sitt høye arbeidstempo av den grunn. Han døde på scenen på Det norske teatret under fremføring av revyen L/L Wang & Nilsen, et tomannsshow med Sølvi Wang.

Rolf Just Nilsen var nevø av komikeren Leif Juster.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]