Flåklypa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Flåklypa er et sted i Bøverdalen i Lom kommune i Oppland. Navnet Flåklypa ble brukt av Kjell Aukrust i hans Flåklypa Tidende og animasjonsfilmen Flåklypa Grand Prix.

Navnet Flåklypa kommer av at Bøverdalen sør for gården Flå smalner inn til et elvegjel med store steiner der bøndene i eldre tid risikerte å bli sittende fast når de trakk høylasset sitt på isen – de ble sittende fast i «klypa». Kjell Aukrust var fra Alvdal i Hedmark, men hadde røtter i Lom, og eide også en kvadratmeter av riksveien i Flåklypa. Der er det «forbudt å råkjøre med radialdekk». Veien gjennom dalen, fylkesvei 55, er i dag nasjonal turistvei.

I filmen Flåklypa Grand Prix er beskrivelsen av stedet: Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger Flåklypa, ei lita fjellbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri og campingplass, lokalavis og egen TV-sender. Fritt for vær og vind, akkurat der morgensola renner opp over Storjuvet, bor sykkelreparatør og bygdeoriginal Reodor Felgen og hans to assistenter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]