Ivo Caprino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivo Caprino
Ivo Caprino.jpg
Ivo Caprino i 1970
Født17. februar 1920
Christiania
Død8. februar 2001 (80 år)
Snarøya
Gravlagt Vår Frelsers gravlund
Ektefelle Liv Bredal
Mor Ingeborg Gude
Barn Remo Caprino, Ivonne Caprino
Beskjeftigelse Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, filmklipper
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Akershus fylkes kulturpris (1978), Amandakomiteens ærespris (1995), Filmkritikerprisen (1956), St. Olavs Orden

Figurer fra filmregissøren og animatøren Ivo Caprinos filmer er utstilt i det vesle Norsk filmmuseum i Oslo.
Flåklypa Grand Prix, en norsk, helaftens dukkefilm fra 1975, ble Ivo Caprinos største filmsuksess. Den er også Norges mest sette kinofilm. Bildet viser en leketøysmodell av Il Tempo Gigante, en racerbil fra filmen.

Ivo Caprino (født 17. februar 1920 født i Oslo, død 8. februar 2001) var en norsk filmprodusent, filmregissør, animatør og forfatter. Han er best kjent for flere titalls kjente dukkefilmer, som Flåklypa Grand Prix og filmatiseringen av norske folkeeventyr.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Caprino var sønn av visesangeren, illustratøren og dukkemakeren Ingeborg Gude og den italienske maleren og møbelsnekkeren Mario Caprino. Han var oldebarn av maleren Hans Gude og barnebarn av en italiensk høyesterettsjustitiarius. Han bodde på Snarøya i Bærum hele sitt liv.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Utgangspunktet for dukkefilmene var et sett figurer som moren Ingeborg Gude hadde laget til en dukketeaterforestilling som billedkunstneren Frithjof Tidemand-Johannessen hadde planlagt. Forestillingen ble det aldri noe av, men ut fra disse dukkene vokste ideen om å lage dukkefilm.[1] Ivo Caprino tok siden en bred utdannelse innen animasjonsfilm. Han studerte dukkefilm i Praha, miniatyr- og trickfilm i Roma og tegnefilm i London.

Flåklypa Grand Prix er hans største produksjon, og den største norske filmsuksessen gjennom tidene. Arbeidet med denne helaftens dukkefilmen basert på Kjell Aukrusts persongalleri startet i 1969, og den hadde premiere den 28. august 1975. Bilen «Il Tempo Gigante» ble bygd i full størrelse for å markedsføre filmen i utlandet. Bilens understell kommer fra Cadillac. Biltilsynet utstyrte bilen med registreringsnummer BL50000. I dag står den utstilt i glassmonter i Hunderfossen familiepark.

Caprino utviklet også Supervideografen, et system der fem videokameraer benyttes for å lage et 225-graders panorama som kan vises i spesielle kinoer. Disse kinoene finnes bl.a. på Nordkapplatået, i Hunderfossen familiepark og på Akvariet i Bergen.

Ivo Caprino var far til Remo Caprino og Ivonne Caprino.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Haddal s. 75
  2. ^ Dettaglio decorato, Presidente della Repubblica.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]